Förbundet om tvisten: "Boden har tillståndet"

Motsättningarna mellan Boden Hockey och organisationen Hockeyettan fortsätter. Nu ger Svenska Hockeyförbundet Boden rätt i frågan om sändningsrättigheterna. "De äger dessa själv", säger Mats Larsson.

Boden HF har sändningsrätten på sin sida enligt Svenska Ishockeyförbundet. Frågan är dock om saken därmed är utredd eller inte.

Boden HF har sändningsrätten på sin sida enligt Svenska Ishockeyförbundet. Frågan är dock om saken därmed är utredd eller inte.

Foto: Petra Älvstrand / arkiv

Ishockey2020-01-18 10:00

Det som mycket av problemet handlar om är vem som äger rätten till direktsändningarna från matcherna.

Hockeyettan AB hävdar att det är organisationen som äger dessa och inte de två föreningarna, Boden och Visby, som motsatt sig avtalet.

– Vi anser att vi har ett giltigt avtal med de två föreningarna. Så i de begår ett brott. Det är helt och hållet felaktigt av dem och strider mot avtalet som vi har, sa Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing i måndags.

Samtidigt så är Boden Hockeys åsikt den rakt motsatta och man anser att klubben fått rättigheterna från Svenska Hockeyförbundet.

– Vi har gjort rätt för oss, sa Joakim Svensson, marknadsansvarig Boden Hockey i onsdags.

Nu ger Mats Larsson, jurist på Svenska Hockeyförbundet, Boden rätt i sak.

– Sändningsrättigheterna ligger hos hockeyförbundet att godkänna till antingen ligaorganisationen eller klubbarna att använda rättigheterna, säger Larsson.

Kan du säga vem som har fått rättigheterna då?

– Det normala är att det ligger under Hockeyettan, men just nu är det inte så. Boden har fått dessa rättigheter av förbundet.

Som jag förstår det så har alltså Boden Hockey rätt att sända sina matcher?

– Boden har fått det tillståndet. Nu är det upp till dem att se till att detta inte kolliderar med andra avtal som man ingått i. Det är också där som det råder delade meningar, men allt handlar om avtalstolkningar.

Under ett möte mellan hockeyförbundet, Hockeyettan och klubbarna i hockeyettan i slutet av november försökte man medla mellan parterna.

– Relationerna mellan ligaorganisationen Hockeyettan och klubbarna ligger utanför SIFs beslutsrätt. Så länge man inte kommer i konflikt med förbundets stadgar eller RFs stadgar, men givetvis så försöker vi hjälpa parterna att komma överens, säger Larsson.

Hur har det gått?

– Vi har fortfarande förhoppningen att det ska lösa sig.

Ronnie Glysing menar att man måste finna en lösning annars tvingas man ta till drastiska lösningar.

– Då måste vi lämna in en inlaga till Stockholms Handelskammare och begära skiljeförfarande, säger han.

Tror du att det behöver gå så långt som till skiljenämnd?

– Vi får verkligen hoppas att det inte behöver gå så långt. Det skulle kännas otroligt tråkigt. Jag tycker att man från Bodens sida har visat att man är beredda att hitta lösningar, säger Larsson slutligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!