Facket vill hjälpa damstjärnorna

Herrarna får bonusar vid VM-medaljer. Damerna får det inte. Nu vill spelarfacket Sico hjälpa damspelarna med en rad frågor, för att förbättra deras förutsättningar.

Brinner. Danijela Rundqvist, förre landslagsstjärnan, vill att damspelarna ska organisera sig fackligt.

Brinner. Danijela Rundqvist, förre landslagsstjärnan, vill att damspelarna ska organisera sig fackligt.

Foto: NORA LOREK / TT

Ishockey2017-03-17 08:30

Förra storstjärnan och landslagsspelaren Danijela Rundqvist är nu verksamhetschef inom Djurgården Hockeys damverksamhet.

Hon brinner för damspelares förutsättningar och vill även att spelarna ska organisera sig fackligt.

– Spelarna behöver bara organisera sig och gå ihop så kommer ett spelarfack att startas, säger Rundqvist.

Varför är det viktigt att det startas ett spelarfack för damerna, tycker du?

– Grunden är att se till att de har en trygg arbetsplats, se till att skapa förutsättningar. Det finns så otroligt mycket man kan göra på damsidan, med små medel. Se till att de har en trygg och bra arbetsplats, till exempel. Som det ser ut i dag finns det mycket att göra.

– Spelarna kanske inte förstår hur viktigt det är förrän de blir äldre. En del hinner kanske sluta innan de förstår hur viktigt det är. När man är inne i det tänker man att allt ska gå bra. När du blir skadad eller nåt händer är det bra om ett spelarfack finns där och supportar dig.

Erik Zachrisson är generalsekreterare på spelarfacket Sico, som i dag främst arbetar för herrspelarna i de två högsta serierna. Han säger att han och Danijela Rundqvist diskuterat frågan om att damspelarna behöver facklig hjälp.

– Jag jobbar med spelarna i SHL och hockeyallsvenskan. Men det måste komma från tjejerna själva och då kan jag vara med, säger Zachrisson.

Han tillägger:

– Det vore underbart om spelarna kunde vara anställda som hockeyspelare och lägga mer kraft på det – och mindre på att träna sent eftersom de jobbar. Det är därför många slutar lite tidigare på damsidan än på herrsidan.

Zachrisson säger att Sico gärna hade hjälpt damspelarna.

– Vi skulle vara jätteglada om tjejerna vill organisera sig hos oss. Det finns mycket förbättringar att göra med ganska små medel, som jag ser det. Men tjejerna måste själva sluta upp kring det. De faller in under våra stadgar och vi skulle kunna hjälpa dem. Både spelarna i SDHL och serien under.

Vad skulle ni kunna hjälpa dem med då?

– Inkomstbortfall från andra yrken eftersom man tränar sent, vad gäller resor till och från landslaget. Det finns många små grejer som skulle förenkla det väldigt mycket.

– När jag har pratat med Danijela har jag också nämnt träningstider, försäkringar och då även inkomstbortfall från andra yrken.

Kristoffer Sparring är ordförande i Sico. Han säger också att facket vill hjälpa damspelarna.

– Vi har haft diskussioner i styrelsen och även försökt engagera damerna att organisera sig kollektivt, säger Sparring och tillägger att det ”inte finns något hinder för damspelare att vara med i Sico”.

Sparring säger också:

– Vi driver de frågor som kollektivet vill att vi ska driva. För herrarna i SHL är det frågor kring kollektivavtalet, försäkring och arbetstider och andra karriärer. Det finns många frågor som vi driver. Även inom ramen för allsvenskan. För damerna krävs det att vi får mandat från spelarna att göra någonting. Vad är det för förändringar de vill ha? Vad är det för saker som damerna vill att vi förbättrar i deras arbetsmiljö?

Vad hade ni kunnat hjälpa damerna med?

– Det finns finns en del grundläggande frågor. Hur ser anställningsavtalen ut? Vad har man för villkor i dem? Hur ser arbetstidsregleringen ut? Har de möjlighet till ledighet för studier och andra karriärer? Det finns frågor kring dopningutbildning och matchfixning med. Du har försäkringsfrågor med. Kan man skapa försäkringar som ger idrottsutövarna bättre skydd än de vanliga licensförsäkringarna? Jag kan inte tänka mig att de har lika bra försäkringar som spelarna i SHL och allsvenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!