"Nog skulle jag vilja ha ambulanspersonal på plats"

Det Wilma Hjelm råkade ut för i lördagens match i LF Arena fick många att reagera och aktualiserade frågan om huruvida det borde införas krav på ambulanspersonal även i SDHL. "Nog skulle jag vilja ha ambulanspersonal på plats", säger Luleå Hockeys tränare och sportchef Mikael Forsberg.

Foto: Joel Gustafsson/Erik Simander

Ishockey2022-01-11 19:00

Det var med elva minuter kvar av matchen mot Leksand som den unga Luleåforwarden blev neddragen av Tuva Kandell och slog huvudet i isen.

Där blev hon liggande i över 20 minuter eftersom det inte fanns någon ambulans i närheten.

– Det fanns sjukvårdsutbildad personal på plats i LF Arena och jag tycker att allt sköttes på ett bra sätt, säger Mikael Forsberg.

– Vi förstod också ganska snabbt att det inte var någon krissituation, fortsätter han.

Men det var många av åskådarna, och de som följde matchen via tv, som reagerade på att det dröjde så länge innan ambulanspersonal var på plats. Hur ser du som tränare och sportchef i Luleå Hockey på det, borde det vara obligatoriskt med ambulanspersonal i arenan under matcherna, precis som det är i SHL?

– Nog skulle jag vilja ha ambulanspersonal på plats. Det hade varit en trygghet. Men det kostar några tusenlappar per match och ambulanspersonalen behövs kanske mer på annat håll.

Att ha ambulanspersonal på plats under alla grundseriematcher skulle enligt uppgifter kosta klubbarna lite mer än 100 000 kronor vardera.

Inom hockeyn är det bara i SHL och allsvenskan det är obligatoriskt.

– Jag har förståelse för att det blir en diskussion när något sådant händer, säger Stefan Enbom.

– Fast Piteå Hockey hade inte haft någon ambulans på plats om det varit de som spelat match, fortsätter han.

Men det är pengar det handlar om?

– Så är det.

Han tillägger sedan:

– Det här har diskuterats tidigare. Men om ett krav på ambulanspersonal eller matchläkare införs så är det något annat som måste prioriteras bort. Sedan är det inte säkert att det bästa ur ett helhetsperspektiv är att binda upp en av regionens ambulanser. Skulle det hända något under en match så har de dessutom relativt kort inställelsetid.

– Vi vill att spelarna ska känna sig säkra och i den bästa av världar hade det alltid funnits ambulanspersonal eller matchläkare på plats under matcherna. Men det krav som finns i dag är att det ska finnas sjukvårdare. Det handlar, som alltid, om pengar. Ambulanser finns inte heller att tillgå i alla regioner. Tillgången till läkare är också begränsad. Fast det här är en viktig fråga, och tar ingen av klubbarna upp den för diskussion vid något av våra kommande ägarforum, så kan vi komma att göra det, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren-Bloom.

Läs mer: Lugnande beskedet efter otäcka händelsen: "Hon mår bra"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!