Från 1 januari till 21 oktober i år har 190 fall av mykoplasma upptäckts i Norrbotten.
Under samma period förra året var det endast fyra.
– Det är inte supermycket, men det är supermycket i resten av Sverige och det är precis nu det är säsong för det här, säger Anders Nystedt som varnar just elitidrottare för bakterien för att det kan vara en ihärdig bakterie som tar lång tid att återhämta sig ifrån.
Region Norrbottens smittskyddsläkare kommer ihåg ett fall från förr.
– Jag minns ett juniorlandslag som var uppe och tränade i Norrbotten för ganska många år sedan som fick in mykoplasma och då blev många av dem sjuka. Jag kan säga att det året blev det inte så många guldmedaljer.
Ungefär en av tio smittade får lunginflammation. Det förekommer även fall av hjärninflammation, även om det är mer sällsynt.
Vanliga symtom är heshet, feber och torrhosta.
Vad ska en klubb som Luleå Hockey göra den här perioden, när det är influensatider på gång också?
– Jag tror faktiskt att Luleå Hockey brukar vaccinera sina spelare mot influensa, de som vill i alla fall. Mykoplasma går däremot inte att vaccinera sig mot. Där gäller det mer att hålla sig undan från de som har luftvägssymtom, som hostar och fräser eller nyser. Det är väldigt lätt att det blir spridning i slutna sällskap som det är i föreningar, säger Anders Nystedt och förtydligar:
– Om man känner sig förkyld eller att det är på gång så ska man kanske avvakta och hoppa över träningen för att se vart det tar vägen. Det är bättre att vara försiktig, för annars kan man smitta ner hela laget.
Luleå Hockey följer redan Anders Nystedts råd.
Sedan pandemin har man, som så många andra, blivit noggrannare.
– Vi uppmanar spelarna att vara lite mer noggranna med att tvätta händer och hålla allmänhygien. Men det är svårt, för vi lever så tätt inpå varandra i stort sett varenda dag. Det är i stort sett omöjligt att det inte kommer in något i gruppen. Det är så här varje höst och det här verkar vara extra hårt, men vi får se hur det går, säger lagets fysioterapeut, Mattias Waaranperä.
Tidigare i veckan såg man exempel på hur klubben agerar. Då stannade Isac Hedqvist och Albin Lundin hemma från träning när de var krassliga.
– Är de så pass risiga att vi inte anser att de ska vara på plats så får de stanna hemma. Det är ju för att försöka förhindra spridningsrisken, säger Mattias Waaranperä.
– Det enda vi kan göra är att vara extra noggranna och känner någon sig risig så får den stanna hemma.