Duellen: "Blir häftigt att möta honom i SHL"

I torsdagens match mellan Luleå Hockey och Rögle är det inte bara tre poäng som står på spel. I varsitt mål står kompisarna och tidigare lagkamraterna Joel Lassinantti och Christoffer Rifalk.

En spännande målvaktsduell att vänta, mellan de bägge norrbottningarna Christoffer Rifalk och Joel Lassinantti.

En spännande målvaktsduell att vänta, mellan de bägge norrbottningarna Christoffer Rifalk och Joel Lassinantti.

Foto: Pär Bäckström / TT

Ishockey2019-10-30 18:45

Christoffer Rifalk är – sett till statistiken – hela SHL:s bästa målvakt. Inför torsdagens möte har 23-åringen en räddningsprocent på otroliga 95,48 procent. Dessutom har den Kalixfostrade målvakten i dagarna tagits ut i Tre Kronor för första gången i karriären.

– Det känns ju grymt stort så klart. Det har alltid varit en dröm och inget jag hade förväntat mig ännu, säger en glad Rifalk innan torsdagens möte med sin tidigare klubb.

Rifalks karriär kan utan tvekan beskrivas som raketartad. För två säsonger sedan spelade han division ett-hockey med Kalix och nu befinner sig 23-åringen på en ny nivå. Som en av SHL:s främsta målvakter och landslagsmässig.

– Han har väldigt fin statistik och en orsak till att Rögle har börjat så bra. Han är absolut värd chansen i landslaget, säger Joel Lassinantti om Rifalk.

– Det är jättekul att han tycker det. Jag måste säga att Joel (Lassinantti) har varit grym även i år. Det har gått bra för både mig och laget. Det går lite hand i hand, svarar succémålvakten.

På andra sidan står hans tidigare lagkamrat och tre år äldre Joel Lassinantti. En målvakt som har varit en förebild för Rifalk i junioråren.

 – Vi spelade tillsammans i Luleås J20-lag när han var på väg upp i a-laget. Vi känner varandra rätt bra. Han är tre år äldre än mig så det har varit någon man har sett upp till alltid. Det är häftigt att få möta honom i SHL, berättar den tidigare Kalixmålvakten.

– Vi hade några år tillsammans i juniorerna. Han är en riktigt härlig kille. Sedan har vi hängt mycket ihop under Målvaktsverkstan under somrarna. Vi känner varandra väldigt bra, säger Lassinantti.

På torsdag blir det blir första gången som Rifalk är tillbaka i Luleå för att möta sitt tidigare lag.

– Precis. Det kan väl bli lite speciellt, men det är ju trots allt hockey det handlar om. Men det är så klart kul att vara på hemmaplan och kunna träffa familj och vänner, menar 23-årige Rifalk.

Precis som Rifalk har Lassinantti inlett säsongen lovande. I lördags kom säsongens andra nolla, när Luleå hemmaslog Malmö Redhawks. I statistiken kan noteras att Måttsundsonen har vunnit flest matcher åt sitt lag i hela SHL, när han har stått mellan stolparna.

– Första fem-sex matcherna kom vi stundvis ur vårt spel. Periodvis så hittade vi inte stabiliteten som vi vill ha. Men jag tycker successivt att det har lossnat och nu på slutet har vi varit väldigt stabila. Det är ett väldigt hårt jobb som gör att vi har varit framgångsrika. Varje match och varje minut är det jobbet som vi behöver ta. Där är det inga konstigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!