Förslaget: Skrota Allettan – slå ihop till två serier

De stegrande resekostnaderna har tagit hårt på ekonomin hos de norrbottniska Hockeyettan-klubbarna. Nu kommer Kalix Hockeys klubbchef med ett nytänkande förslag för att stoppa blödningen: Gör om hela upplägget och slå ihop ettan till två grundserier.

Kalix Hockeys klubbchef Niklas Dahl lyfter ett nytt perspektiv kring omstruktureringen av Hockeyettan.

Kalix Hockeys klubbchef Niklas Dahl lyfter ett nytt perspektiv kring omstruktureringen av Hockeyettan.

Foto: Montage

Ishockey2023-06-24 11:00

Priset för att resa till och från matcher har det senaste året ökat radikalt. Bränslepriserna har skjutit i taket och flygbiljetterna har stigit med många procent. I det avlånga idrottslandet Sverige är det inga som känner av denna smocka mer än de norrbottniska föreningarna.

Med tanke på det geografiska läget, är reseproblematik knappast något nytt fenomen. Bland hockeyföreningarna i norr har det länge kampanjats för införandet av ett resebidrag utan gehör från föreningarna i söder. Trots de ökade ekonomiska kostnaderna, får hockeyettanlagen idag fortfarande inga pengar från ligan eller förbundet för att kompensera de långa resorna.

– För att ett resestöd ska röstas igenom krävs det en majoritet bland klubbarna, och det har det aldrig funnits. Det är en total kaka som ska fördelas, och de som har kortare avstånd till matcherna är inte speciellt intresserade av att vi uppe i norr får en större bit, säger Piteå HC:s nyligen avgående vice ordförande Ove Marklund.

Boden Hockeys nyligen avgående ordförande Daniel Åström:

– Vi har alltid vurmat för ett reseutjämningsbidrag i ligorna, där vi använder gemensamma pengar för att underlätta för klubbarna här uppe. Annars tror jag, i de värsta av världarna, att klubbar inte kommer ha råd att resa alls till sist, vilket kommer slå ut många av föreningarna.

Hur nära är ni en sådan smärtgräns?

– Vi sitter väl inte på fisens mosse än, utan vi klarar av att resa. Men man såg ju senast nu i kvalserien hur Piteå fick åka kors och tvärs utan att det togs någon hänsyn till vart i landet de låg. Och det är illa, minst sagt, att ligan och förbundet inte tittar på sånt.

undefined
Piteå behövde göra flera långa resor under vårens kvalserie, även efter att hoppet om Allsvenskan dött.

När Piteå HC spelade slutspel i Allettan i våras, mötte de under en veckas tid tre småländska lag. Men istället för att köra samtliga matcher borta på en slags "Smålandsturne" behövde Piteå pendla fram och tillbaka mellan varenda match. Troja/Ljungby hemma på tisdag, Kalmar borta på torsdag och sedan Nybro hemma på måndag. Ove Marklund är inte nöjd med upplägget.

– Vi fick åka mycket mer än nödvändigt, vilket kostade oss runt 300 000 kronor extra. Pengar vi skulle ha kvar idag ifall vi bara fått en bättre modell där vi åtminstone fått spela två matcher i rad nere i Småland.

Det är framförallt den andra halvan av säsongen som gör att reseutgifterna skjuter iväg.

– Upplägget för Hockeyettan idag innebär att du, oavsett ifall du går till Allettan eller fortsättningsserien, får långa bortaresor efter jul. Problemet är att man inte har jättelång tid på sig att boka dessa resor. Serien kommer runt den 16:e december och de första matcherna börjar i mellandagarna, vilket gör det mycket svårare och dyrare för oss att lösa hela upplägget med hotell, resor och så vidare, säger Kalix klubbchef tillika tränare Niklas Dahl.

Inför den kommande säsongen lades det fram ett förslag om att fördela om Hockeyettan så att fyra grundserier blir fem. Detta var just i syfte av att begränsa resekostnaderna, men hur mycket det här skulle hjälpa lagen i norr på lång sikt, råder det skilda åsikter om.

– Upplägget är jättebra för oss i Västerbotten och Norrbotten fram till jul, men efter det är det ju samma upplägg ändå där man måste boka långa bortaresor med kort om tid, säger Dahl.

undefined
Det positiva med fem serier skulle vara närmare resor under höstsäsongen. Men efter jul såg upplägget likadant ut som idag.

Kalix klubbchef har istället ett annat förslag på hur man skulle kunna dra ner kostnaderna.

Istället för att öka antalet serier till fem, menar han att det skulle kunna vara mer gynnsamt att slå ihop dem till två.

– Ifall man spelade samma serie från oktober till februari, skulle det innebära att man kan planera alla resor redan i augusti. Boka hotell, boka bussar, ta ledigt från jobb och så vidare. Min personliga uppfattning är att klubbarna skulle få bättre framförhållning och kunna spara mer pengar vid ett sånt upplägg.

Hockeyettan skulle utifrån detta förslag utgöras av Ettan norra och Ettan södra, med 20 lag i varje serie, där strecken efterliknar Allsvenskan, med slutspel, play-in och play-out.

– Idag lägger vi kanske 600 000 till 800 000 kronor mer på resor än vad lagen i södra eller östra gör. Pengar som de istället kan använda på spelare. Därför blir det svårt för lagen i norr att hävda sig nationellt. Det här upplägget skulle ge oss en jämnare serie där alla lag får samma förutsättningar.

Tror du inte det kommer bli svårt att övertyga lag i västra och östra serien att åka upp till Norrbotten i grundserien?

– Det kan det absolut vara, men samtidigt gör det nuvarande upplägget att de måste resa långt ändå efter jul. Med detta upplägg skulle man kunna planera så att exempelvis Vallentuna kan möta Boden en torsdag, Kalix en lördag och Kiruna en söndag, och då skulle det kunna minska både kostnaderna och antalet resor för dem också.

undefined
Boden Hockeys nyligen avgående ordförande Daniel Åström skulle gärna se att Hockeyettan byter till raka serier likt de inom fotbollen.

Boden Hockeys Daniel Åström ser positivt på förslaget från seriekonkurrenten, och har själv varit inne på ett liknande koncept.

– En personlig önskan jag har haft innan är att vi börjar köra raka serier som i fotbollen, och det liknar väl lite det Dahl föreslår. När säsongen drar igång vet du exakt vilka du ska möta och när du ska möta dem. Sen när matcherna är slut, är säsongen slut och då har man en vinnare, säger han och fortsätter:

– Så jag skulle vara för att slå ihop till två serier, men inte om det innebär att man bantar ner på antalet lag. Isåfall slår man ut breddhockeyn och det kan man inte göra.

Piteås Ove Marklund är mer skeptisk till konceptet med två serier.

– Jag är inte helt säker på att det där är kommersiellt riktigt, men jag har heller inte funderat på det innan så jag vet inte vart jag står. Jag är mer frågande till varför vi har en kvalserie i Hockeyettan när alla andra avslutar med ett slutspel. Det tycker jag man ska prioritera högre än att försöka slå ihop Hockeyettan till två längre grundserier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!