Hon flyttade till Luleå från hemmet i Köping. Redan då hade hon bestämt sig för vad hon ville göra på sin nya hemort och hon mottogs med öppna armar i Norrbotten.
– De var jätteglada att få en domare som kunde döma i hockeyettan direkt. Det fanns ju inte hur mycket domare som helst här i Norrbotten, säger Anna Hammar.
Hon brinner för att förbättra de yttre förutsättningarna för domarna.
– Jag är samordnare i hockeyettan och samlar in allt som händer på och utanför isen. Det handlar ofta om att söka upp nättroll och blocka dem på sociala medier. Sedan försöker vi proaktivt att öka medvetenheten om att man ska ta hoten på allvar och få alla att förstå att det inte är ok.
Problemen med hot mot domare har aktualiserats under den pågående säsongen. Domare på yttersta nivå i Sverige har vittnat om direkta mordhot mot dem själva, men också mot personer i sin direkta närhet.
Har du själv blivit utsatt för hot?
– Jag har inte själv fått något hot riktat mot min person, säger Hammar innan hon fortsätter:
– I hockeyettan finns det ett mörkertal när det kommer till hot, men än så länge upplever jag inte det som lika allvarligt som det är i SHL.
Anna Hammar kommer från en riktig domarfamilj i Köping där hennes bägge bröder har varit domare och en av dem (Joel Hammar linjeman i allsvenskan) är fortfarande verksam.
När det var dags att välja universitetsutbildning så kom det att handla om utbildningen så klart, men också var hon gavs bästa möjligheterna att fortsätta döma ishockey.
– Luleå var perfekt.
I dag är Anna Hammar länets enda verksamma kvinnliga domare.
Tidigare har länet haft fyra aktiva kvinnliga domare och det är förutom Anna Hammar även Gabriella Grahn, Älvsbyn, Ida Henriksson, Luleå, och Hanna Öberg, Boden. Två av dem (Grahn och Öberg) har lämnat ishockeyn och den tredje (Henriksson) är skadad.
Varför blev du domare?
– Jag såg en rekryteringslapp som hängde på ishallen. De sökte kvinnliga domare specifikt och jag tog chansen.
I dag har Hammar nått till hockeyettan, men hon är långt i från klar.
Hon är i dag en kategori C-domare. För att ta steget till kategori B så krävs det en del utbildning.
– Det är tufft kanske främst för att det är en ganska lite grupp som är i kategori B. Det handlar om att gå över till fyrdomarsystemet samt klara av de ännu hårdare fysiska testerna.
– Jag vill ju bli så bra som jag kan bli, men samtidigt vill jag inte släppa hockeyettan.
Varför då?
– Hockeyettan är en sjukt rolig serie att döma.
Satsar du hårt på domarkarriären?
– Det gör jag absolut. Jag har dömt i två J-VM och nu ska jag döma i A-VM. Det blir mitt första seniormästerskap, men jag siktar på OS 2022 eller 2024.
Även om hon älskar att döma och vara i hetluften under hockeymatcherna så erkänner hon att det ibland kan vara ganska tufft ute på isen.
Har du varit med om att någon försökt sätta sig på dig på grund av att du är kvinna?
– Det har hänt någon gång. Till exempel så var det en spelare som en gång sa till huvuddomaren "Låter du henne bestämma". Det var ju lite tråkigt.
Vad sa huvuddomaren då?
– Han sa bara "Det är klart jag gör för hon har ju koll" och då blev det lugnt, skrattar Hammar innan hon fortsätter:
– Jag tycker att jag oftast bemöts med mera respekt än herrdomarna för spelarna vet att om jag är kvinna och har tagit mig dit jag är så är jag duktig på det jag gör.
Hur är klimatet på isen?
– Spelarna och ibland ledarna kan ju säga riktigt fula saker till varandra ute på isen. Det är väl inte jobbigt att höra, men tråkigt för det höjer ju inte värdet på sporten.
Är det någon skillnad att döma killar och tjejer?
– Det är fysiskt mer krävande att döma herrhockey.
Finns det en attitydskillnad på isen också?
– Givetvis finns det skillnader i hur man pratar med varandra på isen. Därmed inte sagt att jag tycker att herrarna är värre än damerna. Det är bara annorlunda.
Bemöter du herrar och damer på olika sätt på isen?
– Jag tycker att en bra matchledare gör skillnad utifrån situation och vem du bemöter. Men ett vänligt förhållningssätt funkar bäst på båda könen.
Däremot kan hon uppleva att hon behandlas på ett annat sätt på grund av att hon är kvinna.
– Jag har ju fått frågan några gånger om det är för att jag är kvinna som det är så lugnt på isen. Där tycker jag att undertonen är att det är mitt kvinnliga kön som bidrar till det, men jag tror det handlar om hur jag är som domare, säger Hammar.