Direktnedflyttning kan komma tillbaka i SHL

Det har gått 32 år sedan ett lag senast blev nedflyttat från SHL utan kvalspel. Är svensk ishockey redo att införa direktnedflyttning från högsta serien igen? På fredagen kan svaret komma.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2018-11-22 10:08

Då lägger ensamutredaren Ola Lundberg fram sitt förslag för framtidens seriesystem och förväntningarna är stora, framför allt från de som vill se förändringar.

Det slutgiltiga beslutet tas först i juni nästa år av Svenska ishockeyförbundets årsmöte, men utredningsförslaget pekar ut färdriktningen.

Det är inte längre otänkbart att förslaget innehåller direktnedflyttning från SHL.

Något som för bara drygt en månad sedan sågs som en utopi.

Men efter en turbulent höst som ledde till att vd:n Jörgen Lindgren sparkades från SHL har samtalsklimatet tinat upp.

Något som bekräftas av utredaren Ola Lundberg:

– Jordmånen för ett förändringsarbete har blivit något bättre än under våren. SHL har ju tagit till sig de invändningar som framför allt fansen haft. Det är en annan attityd till förändringsvilja. Sedan vad den består i konkret vill jag inte gå in på, säger han till TT.

Kritiken från supportrarna, som under hösten högljutt protesterat mot ”hockeymördare”, tog skruv och ledde till att Lindgren tvingades gå.

Bilden som den förre vd:n hade skapat var ett SHL som gjorde allt för att stänga ligan och där ekonomi och kommersiell potential betydde mer än det sportsliga.

Med SHL:s senaste tv-avtal, som ger ligans klubbar runt 40 miljoner kronor per säsong, har dessutom den ekonomiska skillnaden gentemot klubbarna i hockeyallsvenskan – som får en tiondel – blivit monstruöst stor.

En lösning för det, och som dessutom skulle kunna sprida avtalspengarna till fler, är direkt upp- och nedflyttning mellan SHL och allsvenskan.

En modell som senast användes 1986 då sista lag i dåvarande elitserien åkte ut direkt medan nästjumbon fick kvala. Den gången var det AIK som degraderades och ersattes av Skellefteå.

Det som talar emot en förändring är just den långa historik där kval mellan serier för upp- och nedflyttning blivit något av hockeyns dna.

– Man har en gammal historik som på något sätt är cementerad. Förändringsviljan bygger rätt mycket på historik, så det spelar in, säger Lundberg, styrelseledamot i Riksidrottsförbundet som fick uppdraget att utreda seriesystemet i januari.

SHL gjorde under våren en egen serieanalys där de kom fram till att nuvarande kvalmodell, där de två sämsta möter två allsvenska lag i bäst av sju matcher, skulle behållas.

Hockeyallsvenskan gillar inte nuvarande kvalmodell och vill ha tillbaka kvalserien, medan hockeyettans spektakulära förslag till utredaren är att utöka SHL upp till 20 lag, skrota hockeyallsvenskan och i stället införa fyra division 1-serier med totalt 40 lag. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!