Den osannolika vändningen som gav drömläget i Delfinen

I den första delen av serien Ögonblicken vi aldrig glömmer tar vi er 36 år tillbaka i tiden. Till onsdag 29 februari 1984 – då Luleå Hockey kopplade greppet om sin elitserieplats genom en galen vändning mot Hammarby på Hovet.

Luleå Hockey-legendaren Veli-Matti Ruisma jublar efter att Lars-Göran Niemi slagskottat in avgörandet med endast 22 sekunder kvar av matchen. Luleå kunde vända hem till Delfinen med 2–0 i matcher.

Luleå Hockey-legendaren Veli-Matti Ruisma jublar efter att Lars-Göran Niemi slagskottat in avgörandet med endast 22 sekunder kvar av matchen. Luleå kunde vända hem till Delfinen med 2–0 i matcher.

Foto: Norr Media

Ishockey2020-07-02 07:00


Covid-19 berövade oss en häftig sportvår. Men i stället för att beklaga oss över det vi sportälskare gick miste om så väljer vi att glädjas över allt vi har fått uppleva.

Det var många Luleåbor som törstade inför säsongen 1983-1984 att äntligen få se Luleå Hockey ta steget upp i elitserien, speciellt med tanke på debaclet under slutskedet av säsongen 1982-1983. Luleå var ytterst nära att ta det efterlängtade steget upp redan den säsongen, två gånger om dessutom.

Först förlorade Luleå mot Södertälje i den allsvenska finalen i tre raka matcher för att sedan vara gastkramande nära att ta bakvägen upp via kvalserien. I den sista omgången kom Modo på besök i Delfinen och Luleå Hockey behövde vinna för att passera ångermanlänningarna i tabellen. Med ställningen 2–2 inför den sista perioden hade Luleå chansen men det oavgjorda resultatet stod sig matchen ut.

Men laget och invånarna i Luleå skulle få sin upprättelse säsongen 1983-1984 där laget vann allsvenskan och spelade finalserie i bäst av fem matcher mot Hammarby om en direktplats i elitserien.

I den första matchen i finalserien 1984 städar favorittyngda Luleå av gästande Hammarby enkelt med 5–1 i Delfinen.

Match två på Hovet i stockholm blev en nagelbitare.

Onsdagen 29 februari 1984:

10.15

Spelarna och ledarna i Luleå Hockey samlas på Kallax flygplats för resa ner till Stockholm. Stämningen i laget är på topp med tanke på den enkla segern i den första matchen. Kanske är känslan lite för bra.

– Det kändes som att vi var bättre än Hammarby och det seglade nog upp tankar där vi redan hade bokat in elitserieplatsen i våra huvuden, Hammarby var inte alls bra i första matchen och vi kände oss mycket, mycket bättre, säger Lars-Göran Niemi.

undefined
Luleå Hockeys lagkapten, Torbjörn Köhler, bjuder en bajare på en bröstvärmare.

Luleåtränaren Freddy Lindfors anade dock oråd där det kändes som att hela staden hade tagit ut uppflyttningsplatsen i förskott och i både NSD och Norrbottens-Kuriren handlade artiklarna mer om glädjen snarare än om uppgiften att vinna på Hovet.

16.45

Spelarbussen från Arlanda svänger in innanför grindarna utanför Johanneshov isstadion. En kort matchgenom väntar innan spelarna beger sig ut på isen för uppvärming.

– Stämningen i laget var uppåt och vi kände oss som kungar när vi åkte ut på isen på Hovet. Men så var icke fallet, skulle det visa sig, säger Niemi.

undefined
Luleå Hockeys bortafölje var manstarkt på Hovet. De karaktäristiska tomteblossen tändes innan första nedsläpp.

19.00

Det blev inte så lätt som Luleåspelarna hoppats på. Hammarby, anförda av den då blott 25-årige huvudtränaren Tommy Boustedt, som nyligen avgick som generaldirektör på Svenska ishockeyförbundet, klev ut och körde över Luleå i den första perioden. Ett Hammarby med spelare som Roger Melin, Ulf Rådbjer, Christian Due-Boije och målvakten Hans-Göran Elo.

– Tommy Boustedt hade en kaxig attityd redan då, säger Niemi och fortsätter:

– Hammarby var bättre än oss och ska jag vara ärlig så skulle de ha vunnit, vi hade helt enkelt tur för spelmässigt var vi inte bra och Hammarby var ett helt annat lag på hemmaplan.

Luleåtränaren Freddy Lindfors:

– Jag ska inte förringa Hammarbys insats. De startade matchen väldigt bra. Men vi spelade dåligt. Skitdåligt faktiskt. Kanske var spelarna tyngda av stundens allvar. Inte ens Veli-Matti Ruismas kedja, som hade burit laget hela säsongen, var bra.

I Ruismas kedja ingick just Niemi och Roger Mikko.

– Vi gjorde ingen bra match och det var frustrerande. Som tur var levererade kedjan med Erik Stålnacke, Thomas Bäckström och Janne Nilsson, säger Niemi.

undefined
Lars-Göran Niemi var poängkung i Luleå Hockey säsongen 1983–1984 när laget tog sig upp till elitserien för första gången.

19.35

Elitserien kändes hastigt och lustigt en bit bort för Luleå Hockey som går in och sätter sig i omklädningsrummet efter den första perioden. Hammarby leder med klara 4–1 efter en usel inledning av matchen från Luleås sida. Norrbottningarna underpresterade å det grövsta.

– Vi blev lite chockade att Hammarby var så pass bra, men samtidigt hade vi känslan att ingen kunde slå oss, säger Niemi.

Var det orkanstyrka på Freddy Lindfors hårtork i pausen?

– Nej, Freddy har aldrig varit en som står och gapar och skriker utan är mer pedagogisk. Jag minns inte exakt vad han sa men vi gjorde ju några förändringar i spelet.

undefined
En ung Johan Strömwall håller sig framme och oroar i offensiv zon. Kapten Köhler störtar på retur.

Tränare Lindfors hade faktiskt redan då börjat tänka på nästa hemmamatch. Men han höll skenet uppe, vilket han nog var glad för efter matchen.

– Jag trodde matchen var förlorad, och att det skulle gå till fem matcher. Men det höll jag förstås för mig själv, säger Lindfors och fortsätter:

– Jag gjorde lite ändringar i formationerna för att försöka få fart på spelarna.

Det gav effekt. Luleå gör tre snabba mål i slutet av den andra perioden och inför den tredje är ställningen 4–4.

undefined
Luleå Hockey-tränaren Freddy Lindfors hade redan förberett sig för förlust efter den miserabla inledningen på Hovet.

 20.38

Stålmännen har vänt tremålsunderläge men det är åter Söderbröderna som återtar ledningen i den tredje perioden.

– Om man checkar så hårt som vi gjorde i den andra perioden så tappar man så småningom i intensitet. Spelarna är ju bara människor. Inte maskiner, säger Freddy Lindfors, som trots det fick se sina mannar komma tillbaka ytterligare två gånger.

– När de gjorde 5–4 kändes det uppgivet. Likaså när de gjorde 6–5 efter vår andra kvittering, säger han.

undefined
Luleå Hockey brunkar in en reducering i sin jakt på kontakt. Efter drygt halva matchen på Hovet låg Luleå under med 4–1

21.03

Luleå Hockey hittade en väg fram till 6–6 och när det som mest behövdes det kliver Lars–Göran Niemi, som vann poängligan det året, fram och sätter matchavgörandet med ynka 22 sekunder kvar av matchen.

– Det var helt makalöst.

Niemi har en del problem att minnas tillbaka till detaljer från matchen som spelades för 36 år sedan. Men här sviker inte minnet för honom, han minns målet in i minsta detalj.

– Vi spelade fem mot tre. Vår förnämlige finske back Kari Heikkilä som står på blålinjen får en passning av Hannu Niemi. Heikkilä slår en lagom perfekt passning till mig som står vid vänstra tekningscirkeln, säger Niemi och fortsätter:

– Jag laddade på med ett direktskott och hade ingen tanke på att sikta, huvudsaken var att träffa målet. Det var ett bra skott som gick in ganska lågt nere vid stolpen.

undefined
Vändningen på Hovet innebar att Luleå Hockey kunde vända hem till Delfinen för att säkra avancemanget till elitserien.

Nu var Luleå bara en seger från det slutgiltiga målet.

– Jag förstod inte hur vi kunde vinna när vi spelade så dåligt. Efter vi hade klarat av det där trodde jag inte att vi kunde misslyckas. Just då kändes det som att vi redan var i elitserien, säger Freddy Lindfors.

Hur viktig var segern på Hovet?

– Den matchen var absolut avgörande. Hade Hammarby kvitterat till 1–1 i matchserien så vete tusan hur det hade gått, säger Lars-Göran Niemi.

undefined
Luleå Hockey-legendaren Veli-Matti Ruisma jublar efter att Lars-Göran Niemi slagskottat in avgörandet med endast 22 sekunder kvar av matchen. Luleå kunde vända hem till Delfinen med 2–0 i matcher.

Nästa del av Ögonblicken vi aldrig glömmer handlar om den tredje matchen lagen emellan.

Matchfakta

Hammarby IF–Luleå Hockey 6–7 

(4–1, 0–3, 2–3)

Första perioden: 1–0 (4.15) Roger Melin, 2–0 (4.40) Bruno Ohlzon, 2–1 (10.01) Bor Eriksson, 3–1 (10.43) Ulf Rådbjer, 4–1 (15.42) Lars Lindskog.

Andra perioden: 4–2 (12.15) Tomas Bäckström, 4–3 (18.26) Jan-Ola Lomgren, 4–4 (19.24) Veli-Matti Ruisma.

Tredje perioden: 5–4 (2.52) Ulf Rådbjer, 5–5 (4.32) Erik Stålnacke, 6–5 (9.52) Timo Salomaa, 6–6 (17.29) Erik Stålnacke, 6–7 (19.38) Lars-Göran Niemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!