Fjolårssäsongen var tuff för Luleå Hockey – både på och utanför isen.
En niondeplats i serien och ett uttåg redan i åttondelsfinalen mot Malmö Redhawks efter två raka förluster.
Det var första gången sedan 2010 som laget missade kvartsfinal.
Dessutom så gjorde Luleå Hockey en ekonomisk förlust på minus 4,9 miljoner kronor. Klubben sitter nu inne med ett eget kapital på 7,8 miljoner kronor.
Luleå Hockey gör nu ett rejält omtag.
Klubben har varit tydlig med att den nya satsningen ska göras med en lokal prägel.
Den som är satt att leda det nya arbetet som huvudtränare är Luleåikonen Thomas "Bulan" Berglund.
Det ska han göra med en sänkt spelarbudget på ungefär fem procent.
– Spelarbudgeten sänkt litegrann, och man satsar mer på egna talanger. Jag tycker att det är helt rätt väg att gå, säger Thomas "Bulan" Berglund.
"Bulan" kommer till Luleå med tre säsonger i Brynäs.
Förra säsongen räckte det ända till en finalplats – där flera egna talanger hade stora roller.
Ser du några likheter mellan fjolårets Brynäs och årets Luleå?
– Jag vill inte gå in och jämföra lag si och så. Det här är ett eget lag baserat på Luleåprodukter, med impulser utifrån också. Det är väl samma tänk i grunden att man vill satsa på egna juniorer och egna produkter, så tänker både Brynäs och Luleå.
Hur bra står sig Luleås juniorer?
– Jag tycker att de står sig bra så här långt och tagit åt sig av de nya sakerna som vi vill plantera in. Det har fungerat bra.
Förutom talanger så har Luleå en stomme med rutinerade spelare från Norrbotten i framförallt Jan Sandström, Karl Fabricius och Johan Forsberg.
– De är ju viktiga för att föra den här traditionen vidare i föreningen, och det är ju alltid viktigt med sådana kulturbärare.
Vad för typ av spel kommer ni att spela kommande säsong?
– Vi vill spela en hockey där vi försöker ha mycket puck. Vår ambition är det är vi som ska bestämma, och det tror vi kommer att ge resultatmässig fördel och utvecklande för individerna.
Blir det ett liknande spel som ni spelade under din och Jonas Rönnqvist ledning?
– Det är klart att det finns likheter med det spelet. I grunden i mitt hockeytänk så vill jag att vi sätter hård press när vi tappar pucken, sen så skiljer det en del saker också. Jag tycker att hockeyn har utvecklas en hel del så man får parera en del.
Vad kan man förvänta sig av ert lag den här säsongen?
– Vi har sagt så här att kvartsfinal det är vår basmålsättning och det tycker jag att man ska kunna kräva av oss själva. Dit ska vi nå. Punkt slut.
Vid sin sida har "Bulan" Kirunafödde Roger Kyrö som gör comeback i klubben som assisterande tränare.
För mellan 2007 och 2010 tränade han laget tillsammans med nuvarande Frölundatränaren Roger Rönnberg.
Efter sin tid i Luleå lämnade Roger Kyrö elithockeyn och har senaste sju åren bland annat varit tränare för Kiruna IF och ansvarig för det lokala hockeygymnasiet i Luleå.
Dessutom så har han sedan 2009 tillsammans med sin fru drivit konferensgården Rosfors herrgård utanför Piteå.
Sommaren 2016 sålde paret Kyrö konferensgården, men han menar att det var viktigt för honom själv att få göra någonting annat än att hålla på med hockey på heltid.
– Jag har fått ett annat perspektiv på saker och ting. Vi har fått prova på att driva eget företag, vilket har varit en helt fantastisk skola. Erfarenhetsmässigt, så har jag lärt mig otroligt mycket. När man varit i den här hockeybubblan så är det lätt alla med pratar med pratar ishockey. När man pratar med spelare är det lätt vi bara pratar hockey. När nu jag varit borta så har jag skaffat mig en bredare kunskap. Det känns som jag blivit lite äldre, klokare och lite visare.
Vad var det som gjorde att du tog steget tillbaka till elithockeyn?
– Det kittlade ju att komma tillbaka, det kan man inte sticka under stolen med. Just de här matcherna då det är fullsatt, livat, just den kicken är svår att få någon annanstans. Sen så spelar det egentligen inte någon roll vilket nivå, för jag tycker hockey är en så fruktansvärd roligt.
Vad blir din roll i tränarstaben den här svängen?
– Jag kommer ju att vara med i båsen under matcherna, men sen under träningarna kommer det bli lite mer fokus på individuell träning. Den rollen som Luleå presenterade kittlade väldigt mycket, och den passar mig väldigt bra.
Kommer du att kunna dra någon nytta i din tränarroll, att du gjort någonting helt annat ett par år?
– Jag tror att man kan dra nytta av allt man gör i livet. Att bygga erfarenheter av olika delar tror jag att man kan dra nytt av, det är jag helt övertygad om.
Med en lokal satsning och två tränare från länet så sticker Luleå Hockey tredje tränare ut.
Henrik Stridh är född i Timrå och har åtta säsonger bakom sig i Timrå IK.
– Jag har ju varit i Timrå nästan i stort hela mitt liv, jag har haft någon utflykt till Härnösand och Sundsvall. Det var jättespännande att röra på sig med allt vad det innebär. Det blir en utmaning då jag har familjen kvar hemma.
Hur tror du att det kommer gå att ha familjen på distans?
– Jag tror att det blir värre för mig, än vad det kommer bli för dem. De har ju varandra, så för mig kan det väl bli lite långsamt. Samtidigt så är man ju inte hemma så mycket under en hockeysäsong, då det väl drar igång. Är man väl hemma så kanske man är någon annanstans i tanken. Så jag tror att det kommer gå bra.
Utöver assisterande tränare i Luleå så kommer Henrik Stridh vara som assisterande tränare för Juniorlandslaget då junior-VM väntar i Buffalo vid årsskiftet.
Det betyder att han kommer ett antal matcher i SHL.
– Det är väl lite olyckligt, helst vill man ju inte vara borta någonting alls. Men nu är det som det är, säger han
Vad säger du om din roll i Luleå?
– Jag kommer ju att träna backarna, det är väl egentligen min roll. Sen så ska jag vara en länk mellan a-laget och juniorlagen. Eftersom jag är själv här uppe så kommer jag kunna spendera mycket tid i ishallen. Jag brinner ju mycket för unga och juniorhockeyn, då jag arbetat mycket med det. Jag kommer se så många juniormatcher som jag bara kan.
Satsningen som Luleå gör på egna unga spelare är en väg som Henrik Stridh gillar.
– Det går ju inte att ha ett bra hockeygymnasium och plocka hit spelare, sen så får de aldrig chansen i a-laget. Då kommer den verksamheten att dö ut, för då kommer inga spelare att vilja komma hit. Det är en kul och rolig väg som Luleå valt att ta nu.