Luleå Hockey lyckades inte följa upp 2020 års serieseger på det sätt Thomas "Bulan" Berglund hade hoppats. Utan säsongen tog slut tidigt för hans lag. Den senaste veckan har han och hans kollegor ägnat åt att fundera på varför det gick som det gjorde för dem.
– Vårt powerplay och boxplay fungerade bra. Det var det som gjorde att vi blev femma. Fast vi kom inte upp i samma nivå som säsongen innan i spelet fem mot fem. I perioder slarvades det också för mycket, säger han och fortsätter:
– Det blev bättre på slutet. Men skador ställde tyvärr till det för oss.
Har du börjat komma över kvartsfinalförlusten?
– Det sitter fortfarande i. Det känns bittert. Det kommer nog att kännas jobbigt så länge de andra lagen spelar. Men livet går vidare, och vi vill helst bara glömma den här säsongen. Det har varit jobbigt med alla avbrott och tråkigt utan publik.
Är en femteplats och en kvartsfinalförlust ett misslyckande för er?
– Vi är besvikna, och folk får kalla det ett misslyckande om de vill. Men jag kan inte säga att det var ett misslyckande. Spelarna gjorde verkligen sitt yttersta och vi tog det ändå till sju matcher mot Skellefteå, som nu pressar Rögle. Att komma topp sex är inte heller lätt.
Han tillägger:
– Varken Färjestad eller Frölunda, som är två av bjässarna i svensk hockey, eller Djurgården, grejade det den här säsongen.
– Men folk har börjat sig vid att vi är ett topplag och vi gillar att det finns förväntningar, säger han sedan.
Är det något beslut du ångrar?
– Visst finns detaljer vi hade kunnat förändra. Fast det hade kanske inte gjort något skillnad. Det finns också en gräns för hur mycket man som spelare pallar att ta in.
Men han och Linus Klasen har haft många diskussioner under säsongen.
– Han kan göra grejer som inte många andra kan, och har bidragit mycket i powerplay. Men han förväntas jobba lika hårt som alla andra. Även om resultatet kanske inte blir lika bra som när en sådan som Karl Fabricius gör det. Det har jag varit på honom om. Han har också försökt att anpassa sig till vårt spelsystem. Sedan kan han bättre i fem mot fem-spelet, säger Thomas Berglund.
Vad tror du att spelarna har för uppfattning om dig?
– Det är förmodligen olika. Jag passar nog inte alla. Alla människor är ju olika. Att hantera människor är min utmaning. Det är svårt att göra om sig själv. Men jag försöker vara konstruktiv i min kritik. Jag tror också att spelarna som har varit här länge förstår att det inte är personligt. Utan att jag säger det jag säger för att hjälpa dem och laget att bli bättre.
Det var många som förvånades av att ni valde att släppa både Noel Gunler och Arttu Ilomäki under säsongen.
– De ville spela powerplay, men det fanns inte plats för dem. Vi hoppades att de skulle stanna, och kämpa om en plats. Men de ville inte det, utan uttryckte en önskan om att få lämna klubben. Och vi tror inte på att tvinga kvar spelare, så vi valde att gå dem till mötes.
Vilka förändringar tycker du att ni behöver göra till nästa säsong?
– Vi kommer inte att göra någon helomvändning. Men det finns vissa saker i vårt spelsystem som vi pratar om att finjustera. Sedan vill vi addera fler spelare som är jobbiga att möta. Vi har varit lite för skötsamma. Vi vill bli ruffigare. Det ska inte vara kul att möta oss. Men vi måste vara noggranna. I motsats till klubbarna med mer pengar så har vi inte råd med några felvärvningar.
Att säga nej till Karl Fabricius gjorde ont.
– Det var ett tufft beslut, det har varit ett privilegium att jobba med honom. Han har dedikerat sig till det där jobbet som inte syns så mycket och är den som har tagit hand om alla. Men han blir 39 senare i år och allt har sin tid. Han hade säkert kunnat spela en säsong till. Fast vi behövde ge plats för de yngre spelarna. Om vi förlängt med honom så hade någon av dem inte fått chansen, säger Thomas Berglund.
Har ni tillräckligt med hjärta i laget?
– Det tycker jag. Det är inget jag oroar mig för. Alla spelare vi värvar får också veta vad vi förväntar oss av dem.
Tittar du på hur andra lag spelar när du försöker vidareutveckla ert spelsystem?
– Det är klart, och nog händer det att vi hittar saker som vi tycker är bra och gör egna varianter av. Men det får inte bli för mycket. Jag har haft tränare som en vecka kunde säga att vi skulle spela som Färjestad, och nästa som Djurgården. Då blir det bara otydligt.
Han tillägger:
– Jag tycker Rögle spelar en fin hockey, de har fått till ett bra passningsspel och har ett högt tempo, de som tar sig vidare av dem och Skellefteå kommer vinna guld, de andra lagen är inte alls lika bra.
– Men vi ser positivt på nästa säsong, säger han sedan.
Det blir Thomas ”Bulan” Berglunds femte säsong som Luleå Hockeys huvudtränare. Den kan också bli hans sista. Men han är öppen för att förlänga sitt utgående kontrakt.
– Jag kan absolut tänka mig att stanna här längre. Jag tycker att samarbetet med sportcheferna fungerar bra och jag trivs med de andra jag har runt mig. Det är ett fantastiskt gäng och det känns alltid roligt att gå till jobbet. Jag uppskattar också att de inte säger ja varenda gång jag får en idé, säger han och fortsätter:
– Men vi har kommit överens om att vi ska vänta till en bit in på nästa säsong med att prata om det. Vi får se hur det känns då.
Du är inte orolig för att spelarna ska tröttna på dig?
– Jag tycker det har gått bra än så länge. Jag upplever att vi tränare har en bra och sund relation till spelarna. När det är träning och match måste alla vara skärpta. Annars kan vi snacka, skoja och ha det trevligt. Men en del av de som haft mig som tränare länge börjar säkert att ledsna på min röst.
Vad vill du åstadkomma som tränare?
– Jag vill vinna guld. Med Luleå Hockey. Något annat mål har jag inte.
Du lockas inte av att träna någon utländsk klubb?
– Det är faktiskt inget jag har funderat på.
Men du hade väl ett erbjudande från en KHL-klubb förra året?
– Det var bara en intresseförfrågan, jag fick aldrig något erbjudande.
Vad säger du om ryktet det där ryktet som cirkulerade tidigare i år?
– Vilket menar du?
Det påstods att du var aktuell för Djurgården innan de anställde Barry Smith som tränare.
– Djurgården?, utbrister han – med ett garv – och tillägger:
– Var får folk allt från?