Bodens satsning: "Alla lag ska ha ett damlag"

För drygt ett år sedan startade Boden Hockey sitt damlag. Nu leder laget sin serie – men satsningen är inriktad på framtiden.

Boden Hockeys damlag tränade i ballonghallen under onsdagen. Bakre raden från vänster: Johanna Jakobsson-Åhl, Rebecca Christersdotter,  Maarit Åström, Malin Brunström, Emma Andersson.  Främre raden från vänster:  Ida Dahlroth, Michelle Bentzer Staaf, Camilla Lindqvist. Saknas på bilden gör: Emma Andersson, Kajsa Forssén, Caroline Hedin, Marie Therese Jansson, Tina Nordlund, Nova Simonsson, Marion Sundström, Lisa Wester, Wilma Gunnari, Agnes Lindgren, Maja Norberg, Amanda Nygård, Linnea Sohlman, Ulrika Waara.

Boden Hockeys damlag tränade i ballonghallen under onsdagen. Bakre raden från vänster: Johanna Jakobsson-Åhl, Rebecca Christersdotter, Maarit Åström, Malin Brunström, Emma Andersson. Främre raden från vänster: Ida Dahlroth, Michelle Bentzer Staaf, Camilla Lindqvist. Saknas på bilden gör: Emma Andersson, Kajsa Forssén, Caroline Hedin, Marie Therese Jansson, Tina Nordlund, Nova Simonsson, Marion Sundström, Lisa Wester, Wilma Gunnari, Agnes Lindgren, Maja Norberg, Amanda Nygård, Linnea Sohlman, Ulrika Waara.

Foto: Håkan Stridblom

Ishockey2020-02-22 07:00

I oktober 2018 startade Boden Hockey upp ett damlag. Initiativtagare till den nya satsningen var Håkan Nordin och Michelle Bentzer-Staaf. Ett år senare så spelade de sin första seriematch och det var Hertsörinken som stod för motståndet.

I dag har laget hunnit spela sex matcher utan att förlora och nu toppar Boden serien.  

– Jag älskar att spela hockey. Det är svinkul fast jag är lite nervig inför matcherna, säger laget yngsta spelare Ida Dahlroth, 13 år.

Hur länge har du spelat hockey?

– Jag har spelat förra säsongen och den här. Jag spelade första gången när jag gick i hockeyskolan.

Hur gammal var du då?

– Fem-sex år kanske, säger Dahlroth innan hon fortsätter:

– Jag började om när jag fick veta att Boden Hockey hade startat ett tjejlag. Det är kul att spela matcher för det går snabbt och är spännande. Det är helt enkelt roligt.

Med sig i satsningen fick klubben en meriterad spelare i Michelle Bentzer-Staaf som har medaljer från SDHL på meritlistan.

– Jag blev indragen på ett bananskal då jag träffade Håkan Nordin. Jag hade väl varit borta från hockey i tre år, säger Bentzer-Staaf.

Var du svårövertalad?

– Nej då, jag hade haft svårt att hålla mig från hockeyn och jag hade börjat döma. Jag var också involverad i herrlaget så det var inte så långt steg att kliva på det här igen.

När Boden Hockey bestämde sig för att satsa på ett damlag så gjorde man det för att skapa möjligheter för unga tjejer att utvecklas som hockeyspelare.  

– Det viktigaste för mig och oss är att utveckla spelare. Ta en sån som Ida Dahlroth om hon fortsätter att utvecklas så kommer hon i framtiden kanske spela med Luleå Hockey och då har vi lyckats med vårat arbete, säger Bentzer-Staaf.

När Sporten hälsade på under lagets träning så var det Michelle Bentzer-Staaf som höll i träningen och det var ganska tydligt vem på isen som hade mest erfarenhet.

– Jag kan dela av mig med min erfarenhet från SDHL. Jag tror också att genom att titta på mig så lär sig de unga tjejerna vad som krävs, säger Bentzer-Staaf.

En sak som är ganska anmärkningsvärd är ålderskillnaden på spelarna i laget. Där finns spelare som är födda mitt på 2000-talet samtidigt som de äldsta i laget är födda runt 1970.

– Alltså åldersskillnaden gör att stämningen blir helt unik. Det handlar om allt från ungdomarnas musik till tanterna som vill lyssna på Rolling Stones i omklädningsrummet.  

Vad är det som är så roligt med att vara i det här laget?

– Det handlar om att vi ska kunna anpassa oss till varandra, att man verkligen kan samsas och att alla brinner för det som vi ska göra, säger Bentzer-Staaf.

Även Dahlroth ser det stora åldersspannet som något positivt.

– Det är kul att spela med de som är lite äldre för de är jättebra på att peppa oss andra, säger hon innan hon fortsätter:

– Det gör i alla fall ingenting och alla är lika bra på det här.

Satsningen på ett damlag låg helt rätt i tiden enligt Michelle Bentzer-Staaf.

– Jag tror att det är jätteviktigt, inte bara för Boden utan för alla föreningar att ha ett tjejlag.

Varför har inte alla lag det i dag?

– Jag vet inte varför det är svårt för vissa föreningar att få ihop ett damlag. Det kan handla om att få ihop numerären då det handlar om långa bussresor och annat som tär på fritiden, tror Bentzer-Staaf.

Innan damlaget blev ett faktum i Boden Hockey så tränade några tjejer med ett ungdomslag för killar, men det var inte alla som var nöjd med den lösningen.

– Eftersom vi tjejer inte får spela med killar hur länge som helst så var det riktigt roligt att det startades ett tjejlag. Jag ville inte spela med killarna för det kändes inte lika roligt, säger Ida Dahlroth.

Trots Dahlroths inställning ser Bentzer-Staaf det som något positivt att tjejer bereds plats i killagen.

– Det handlar om farten och mycket annat. Jag tycker att alla tjejer ska träna med killar så länge som det är möjligt för då får de den här lilla extra speeden och hårdheten.

I dag spelar laget i DUL (Dam-ungdomsligan) och efter sex matcher så är laget fortfarande obesegrade.

– Det här är början på något nytt. Vi är obesegrade än så länge, men allt är givetvis i sin linda ännu. Det handlar om att få upp ett intresse i Boden innan vi sätter några målsättningar. Just nu är det bara att skynda långsamt, säger Bentzer-Staaf.  

Under helgen väntar två matcher för Boden där Luleå Hockey och Kiruna IF står för motståndet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!