Efter att ha tagit en lunch ihop med nyförvärvet Kristoff Kontos i centrala Boden är vi tillbaka vid Björknäshallen igen. Robert Nordberg slår sig ner i sin stol i tränarrummet på Boden Hockeys kansli.
50-åringen är tillbaka som tränare i klubben efter ett år där han hjälpte länsprofilen Henry Acres som tränare i Narvik.
– Framför allt blev det Boden för att vi har en sportgrupp där vi tränare sitter tillsammans med the money man, som man säger. Alltså Bodens pengar. Så vi har en samsyn där. Hur vi ska dirigera båten utifrån pengarna och sporten. Sporten och pengarna möts är en bra liknelse, säger Nordberg.
Och under senaste året fick Nordberg perspektiv och nya idéer.
– Jag jobbade också med Daniel Mannberg (Brynässpelaren som är från Boden). Där lärde jag mig kanske mest. Varför gör jag inte så här på A-lagsnivå? Det har jag chans att göra nu, säger Nordberg och fortsätter:
– Jag såg hans byten och gick in och plockade ut sekvenser som jag pratade med honom om. Att han kunde koordinera sin åkning och sina beslut. Han tyckte det gjorde en djävulsk skillnad. Jag såg det själv också hur han utvecklades när han fick den individuella coachningen som tränarna oftast inte har tid med.
Den individuella utvecklingsplanen som Nordberg jobbar med är ett formulär som Skolverket från början använde på elever. Boden Hockey-tränaren har gjort om det så att det handlar om hockey och människan bakom utrustningen.
– Vi kan nu tillsamman ta fram en dokumentation på varje spelare och det kan vi prata om på de här mötena. Vi undviker här att information fastnar på någon nivå. Detta underlättar för tränarstaben att skapa en samsyn tillsammans med sport-gruppen. På kort och lång sikt kan vi se om det här är en spelare som tar oss till nästa nivå. Nu blir det att vi gör det tillsammans på ett annat sätt, säger Nordberg och fortsätter:
– Det tycker jag är spetsen i det vi pysslar med nu. Förutom träningarna och att skapa en tydlig strategi för hur vi ska spela så har vi chansen att ge dem feedback på ett annat sätt. Jag får matcherna på video och du ser tv:n jag har här. Så jag sitter här och tar ut olika klipp som jag och min tränarkollega Robert Dahlroth kan analysera tillsammans. Vi har hittat olika kommunikationssätt. Man får lösa det när så man håller på i division 1. I SHL kan man ha sina dagliga möten. Här får jag ha dagliga möten när de är på jobbet, på kafferasten, på lunchrasten. Med de kommunikationssätt som finns i dag så går det att lösa.
Med Robert Nordberg tillbaka i båset är en sak klar. Boden Hockey ska bli Boden Hockey igen.
– Vi ska definitivt vara jäkligt jobbiga att möta i det sättet vi spelar på. Så är det.
Men med en skillnad.
– I stället för att vara tuffa och starka framför mål ska vi vara smarta och starka framför mål, om man använder uttrycket. Tufft vinner man inget på i dag. Man blir mest straffad. Hänger man inte med i förändringar då förlorar man matcher förr eller senare.
Vad blir det svåraste för er i det här?
– Är man intensiv då blir man ju på ett sätt aggressivare i närkamperna och där gäller det att vara smart. Här är det jätteviktigt att man inte blir straffad för att man är intensivare. Att inte tillåta oss att ta utvisningar trots att vi är intensivare än motståndarna. Det är väl det vi har jobbat med i veckan och det är nåt vi får jobba med hela tiden.
Klubbens målsättning är att ta sig upp i Hockeyallsvenskan inom några år.
– Jag tycker att man som förening visar nånting om man tar ut en riktning. Det är superviktigt. När man vill nånting och tar ut en riktning då vill alla slå en och det är lite det som är tjusningen med livet. Vi kan väl uppleva det så. Det är en tändvätska för oss. Då tycker jag att vi gör nånting bra.
Nordberg säger att Boden Hockey redan kommit en bra bit på vägen att hitta den identitet som fanns under hans förra sejour.
– Jag tycker det är viktigt att med att vi kommer tillbaka till den identiteten och att grabbarna känner igen sig. Att det är så här vi ska spela och så här vi ska göra. Då får vi ut mer av gruppen också. Jag är helt övertygad om att det skapar en känsla av att vi gör det tillsammans. Ett sammanhang.