Avtalsförslag lagt i landslagskonflikten

Spelarfacket Sico har lagt fram ett första avtalsförslag till Svenska ishockeyförbundet i konflikten mellan Damkronorna och förbundet. "Det har varit jättebra diskussioner, men man ska inte hoppas för mycket innan något är undertecknat", säger Klara Stenberg på Sico.

ESBO 20190409
Japans Ayaka Toko mot Sveriges Pernilla Winberg under tisdagens match i ishockey-VM mellan Sverige och Japan i Metro Areena. 
Foto Jonas Ekströmer / TT kod 10030 *** Local Caption *** ishockey

ESBO 20190409 Japans Ayaka Toko mot Sveriges Pernilla Winberg under tisdagens match i ishockey-VM mellan Sverige och Japan i Metro Areena. Foto Jonas Ekströmer / TT kod 10030 *** Local Caption *** ishockey

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ishockey2019-08-29 13:50

Spelarfacket och förbundet hade sitt andra möte i konflikten på torsdagen och då lade Sico fram ett avtalsförslag.

Vad det innehåller vill Klara Stenberg, som sköter förhandlingarna för Sico, inte gå in på:

– Nej, jag vill inte gå in på några detaljer i innehållet eftersom inget är klart över huvud taget. Förbundet ska tänka och tycka kring detta och sedan ska vi ses igen inom en snar framtid, hoppas vi, så att vi håller uppe takten.

Samtidigt säger hon att försäkringsfrågan är problematisk.

– Det är en viss problematik i att det ankommer även på SDHL att lösa en del delar som de har med förbundet. Där får vi avvakta och det måste vi ta hänsyn till. Men vi måste ha våra spelare försäkrade, säger Stenberg.

I förra veckan stod det klart att herrligan SHL går in med ekonomiskt stöd till förbundet för att lösa frågan om förlorad arbetsersättning vid landslagsspel för Damkronorna. SHL betalar 400 000 kronor per år i tre år. Om den summan matchar Sicos krav är oklart.

– Det är ju helt oväsentligt för mig eftersom det är ett avtal mellan SHL och förbundet. Det jag tänker på är att avtalet vi ska teckna nu är bra för spelarna, säger Stenberg.

Spelarna i Damkronorna, totalt 43 stycken, strejkade från ett träningsläger på Bosön med efterföljande turnering i Finland för två veckor sedan. Parterna hoppas på att ett nytt avtal ska vara i hamn innan nästa samling, hemmaturneringen i Luleå den 5–9 november. (TT)

Spelarnas krav

Förlorad arbetsinkomst

Damkronorna framför att de är väl medvetna om löneskillnaderna mellan dam- och herrspelare och att det finns anledningar till dessa, men de går minus på att delta på landslagsläger. Därmed anser spelarna att argumentet från Svenska ishockeyförbundet (SIF) – om att de inte gör någon skillnad på dam- och herrlandslag – inte håller.

Försäkringsfrågan

Damkronorna hävdar att Ishockeyförbundet ”försäkrar herrspelare för flera miljoner, och vi har knappt en rimligt täckande försäkring”.

Reseförhållanden

Damkronorna skriver att de – en månad före OS 2018 – reste hem en lördagskväll från en landslagsturnering i Finland med Finlandsfärja. Generellt anser spelarna att reseförutsättningarna vid läger och turneringar inte är optimala.

Respekt

En känsla av att inte tas på allvar av Svenska ishockeyförbundet finns bland Damkronorna. ”Vi upplever att de i stället försökt tysta oss, vilket i sin tur gjort att vi har känt oss oviktiga och inte respekterade”, skriver spelarna.

Utvecklingsplan

Spelarna är kritiska till att förbundet inte har någon tydlig utvecklingsplan för Damkronornas verksamhet. De anser att förbundet bör ställa sig frågan varför Damkronorna har blivit omsprungna av konkurrenter, och vill att det ska skapas en egen modell för hur flick- och damhockeyn ska bedrivas.

Kostillskott

Ishockeyförbundet har samarbetspartners inom kost och nutrition. Damkronorna ska dock vid flera tillfällen ha fått produkter som har passerat bäst före-datum. Vid flera tillfällen har det handlat om flera månader gamla produkter, hävdar spelarna.

Källa: Spelarfacket Sico

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!