Åkerlund: Omarks val gör honom odödlig för all framtid

Ryan Lasch, Carl Söderberg, Jacob de la Rose, Joakim Nygård och Marcus ”Lilliz” Nilsson är fem drömvärvningar som gjorts av konkurrenterna.
Håll min öl, säger Linus Omark som förklarar för schweizarna att han måste hem, skriver på för Luleå Hockey och visar ett klubbhjärta som gör honom odödlig för all framtid.

Mimmi Åkerlund tycker till om Linus Omarks återkomst till Luleå Hockey.

Mimmi Åkerlund tycker till om Linus Omarks återkomst till Luleå Hockey.

Foto: Norr media/Bildbyrån

Ishockey2021-07-05 20:54

Färjestad var en stor besvikelse under den gångna säsongen, men det tänker inte klubben upprepa. Karlstadslaget har minst sagt legat på offensiven när det gäller att värva. Marcus ”Lilliz” Nilsson, Joakim Nygård, Mikael Wikstrand, Jacob de la Rose och Linus Johansson – alla fem av yppersta klass som fått fansen att börja drömma igen.

Frölunda vill inte heller upprepa sin sjundeplats och har plockat tillbaka målmaskinen Ryan Lasch. Och Malmö Redhawks som fick kämpa för att säkra kontraktet har helt plötsligt fått hem Carl Söderberg som nu har 643 NHL-matcher i bagaget.

Samtidigt har Luleå värvat mer blygsamt. Absolut inte dåligt eller ospännande, men inga namn som får fansen att gå bananas i positiv bemärkelse.

Fram till nu.

Drömmen om Linus Omark är sann. 

Få idrottare i Norrbotten har lyckats uppnå den stjärnstatus som han har. I modern tid är det bara Charlotte Kalla som ligger före. Den här värvningen kommer öka intresset för Luleå Hockey gigantiskt mycket och den hade inte kunnat komma mer lägligt. 

Jag kan redan nu känna trycket i hallen från den återvändande publiken när Linus Omark presenteras i line-upen. Det kommer inte lämna någon oberörd.

Rent sportsligt då?

Med facit i hand blev värvningen av Linus Klasen ingen full pott. Han hade tappat mycket av sin snabbhet i Schweiz och hade svårt att komma tillbaka till SHL-tempot.

Vi kan inte heller förvänta oss att Linus Omark automatiskt kommer betyda guld. 

Däremot värderar jag honom betydligt högre än Klasen och erfarenheten han samlat på sig.

Under flera år var han med och slogs i totala poängligan i KHL, där han bland annat var nominerad till priset som ligans mest värdefulla spelare tillsammans med Aleksandr Radulov och Sergej Moziakin. 

Efter sex år i ryska ligan blev det ett steg nedåt, till den schweiziska ligan som idag inte är så långt ifrån SHL.

Det var en omställning, men absolut inget problem. 

Den gånga säsongen gjorde han 71 poäng med Genéve-Servette som han tog hela vägen till final.

– Det är en ny hockey för mig. Här i Schweiz är det mer speed – det påminner en del om i SHL. Jag kan tycka att det är hög fart, men inte lika många som tänker på isen – känslan är att det blir lite hafsigt spel, sa Omark i vintras.

– I KHL är det mer fokus på att vårda pucken. I Schweiz och SHL handlar det mer om att stressen är det viktigaste. Men det är inget problem för mig – det är bara att vänja sig.

Nu får han vänja sig med Thomas "Bulan" Berglunds system.

Jag tror inte heller det blir något problem för Linus Omark så länge han får tid på sig och inte förväntas göra underverk direkt. 

Värvningen bör innebära att Luleå Hockey nu är klar med lagbygget och att man förhoppningsvis har lite pengar kvar till eventuell förstärkning under säsongen. En målvakt behövs om Jesper Wallstedt, som väntas gå tidigt i NHL-draften, skulle försvinna till Nordamerika. 

Man har fått in forwards i form av Brendan Shinnimin, Vilmos Galló, Konstantin Komarek, Joonas Rask, Pontus Andreasson och Linus Fröberg, samt backarna Kim Johansson, Julius Honka och Jonathan Andersson. 

Luleå Hockey kommer definitivt bli tuffare att möta, grisigare och mer anpassat för ett slutspel. 

Och så spetskompetens i sin finaste form genom Linus Omark.

Det här kommer i alla fall inte bli tråkigt.

Det kan jag lova. 

Målsättning att gå för guldet?

Det förutsätter jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!