17 isbanor blev 4: "Vi har gott om istider i Kiruna"

Sparbeting har brandskattat Kirunas tillgång på uterinkar. I dag finns det endast en rink med sarg kvar i centrala Kiruna.

Uterinkar. Synen av en hockeymatch på uterink blir allt mera ovanlig i Kiruna. Nu finns bara en enda isbana med sarg kvar i gruvmetropolen.

Uterinkar. Synen av en hockeymatch på uterink blir allt mera ovanlig i Kiruna. Nu finns bara en enda isbana med sarg kvar i gruvmetropolen.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Ishockey2017-12-19 14:43

I dag är det bara isbanan rakt över vägen från Tuolluvaaraskolan som har sarg i centrala Kiruna.

– Det är tråkigt givetvis – men det är ekonomin som styr, säger Anders Burman enhetschef Tekniska Verken i Kiruna AB.

Hur har tillgången varit historiskt?

– Som mest har vi haft 17 isbanor i stan varav ett antal med sarg. Sedan kom en sparsväng och vi minskade ner antalet till elva och sedan kom ytterligare ett sparpaket. Det var ett rejält sparpaket och vi tvingades dra ner antalet till fyra och där är vi i dag och så har det varit i fem år nu, säger Burman och fortsätter:

– Det handlade om att få ihop en budget.

Finns det någon diskussion att i framtiden ha fler isbanor med sarg?

– Nej inte som det nu är.

Isbanorna som i dag finns ligger vid Luossavaaraskolan, Triangelskolan, Raketskolan och Tuolluvaaraskolan (med sarg).

– Vi gjorde en geografisk koll av var vi skulle placera isarna och vi kom fram att det vid dessa skolor fanns det största behovet, säger Burman.

Varför blev det just fyra stycken?

– Att hålla igång en sargbana en säsong kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor och ungefär hälften för en bana utan sarg. Det blir stora kostnader och därför har vi hamnat där vi är i dag.

Räcker antalet isbanor?

– När vi hade 17 isbanor så tittade vi på slitaget och insåg att vissa isbanor knappt användes för skridskoåkning utan mer för bil och skoterkörning, förklarar Burman.

Räcker antalet isbanor för ungdomsishockeyn och spontanhockeyn då?

– Om vi jämför med hur det såg ut för 20 år så är det bara hälften så många aktiva ungdomar inom ishockeyn i dag. Då hade vi precis som i dag två hallar, men då tränade ett pojklag för tioåringar i ishockey kanske en gång i veckan i dag tränar ett lag i samma ålder upp till tre gånger och det är klart att det äter tider.

– Men det är ju idrottsrörelsen som själv bestämmer om hur det ska se ut och därför uppkommer detta problem.

Men hur ser det ut med istider i Kiruna?

– Vi har gott om istider i förhållande till antal invånare. Du kan jämföra med i stort sett vilken kommun som helst och vi har det väl förspänt, försäkrar Burman.

Av de 17 isbanorna som tidigare fanns låg många mitt i bostadsområden, men i dag finns ingen av dessa kvar.

– Tidigare var det så att kvartersisarna sköttes om av de som bodde i området. Avtalet mellan de boende och kommunen var att de fick en summa för att göra så, men i dag finns det ingen som vill ta på sig ansvaret längre.

Tycker du själv att det räcker med fyra isbanor?

– Om jag går till mig själv som privatperson så kan jag givetvis tycka att Kiruna som vinterstad ska ha minst åtta banor, men nu är vi där vi är och vi får göra det bästa av situationen, säger Burman slutligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!