Sporten som ökar snabbast i länet

Innebandyn är den bollsport som växer allra mest på ungdomssidan. En av förklaringarna är de låga kostnaderna tror förbundets ordförande.

Populär ungdomssport. Innebandyn har blivit en av Sveriges                             mest populära bollsporter och är den sport i Norrbotten som växer snabbast just nu.

Populär ungdomssport. Innebandyn har blivit en av Sveriges mest populära bollsporter och är den sport i Norrbotten som växer snabbast just nu.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Innebandy2016-06-24 07:00

På tre år har innebandyn i Norrbotten gått från 2 347 licensierade ungdomsspelare till 2 799 personer och den här säsongen beräknas ökningen bli ännu större.

Kuriren undersökning visar att genomsnittskostnaden för en innebandyspelare under 15 år är 2 550 kronor. Av dem är 1 200 fasta kostnader till klubbarna. En stor förklaring till varför föräldrar och ungdomar väljer sporten tror Conny Björnfot, ordförande i Norrbottens innebandyförbund.

– Vi märker ju att spelare kommer från hockeyn där föräldrar har uttryckt att de inte har råd att låta barnet spela. På flicksidan har vi tjejer som har sökt sig till sporten efter att ha fått sluta med bland annat ridning, säger han.

Det stora arbetet för förbundet ligger istället på att fortsätta att hålla kostnaden på en låg nivå – framför allt för lagen i inlandet.

– När vi gör serier så försöker vi anpassa för inlandslagen så att de har dubbelmatcher och kan spara in på resekostnader. Sedan finns det reseutjämningsbidrag där de nästan alltid får den största pengen. Det baserar sig på hur mycket lagen reser under varje säsong.

– Vi har också infört en pott där förbundet står för domarresorna. Det fungerar så att alla lag betalar lika mycket till en pott som senare används till domarresorna. För det ser likadant ut där, de flesta domarna finns ju i kusten. Lagen betalar själva arvodet och traktamentet, säger Conny Björnfot.

Kommer det här beslutet från centralt håll eller är det någonting som ni i Norrbotten har beslutat er för att genomföra?

– Det är för våra serier i Norrbotten. Det är en del av serieavgiften och den varierar beroende på ålder.

Herrlag i division 2 betalar 13 500 i serieavgift och av de pengarna läggs 2 500 i en resepott. Förbundet har satt ett tak på att maximalt 50 procent av lagen i serien får ta del av resepotten. I åldern 12–16 år så avsätts 1 000 kronor per lag till reseutjämning.

– Där får ungefär 12 lag tillbaka lite pengar, framförallt är det Kiruna- och Arjeploglagen som reser mycket, säger Conny Björnfot.

Det här är ju någonting som inlandslagen efterlyser i flera sporter, hur har ni lyckats genomföra det i innebandyn?

– Genom en dialog med föreningarna. Resepotten för domare var faktiskt mitt förslag. Jag är ju själv domare och jag skämdes ju ibland när jag kom upp till Kiruna och skrev ut ett kvitto. Jag ser det som så att alla tjänar på att vi kan ha med så många lag som möjligt. Kolla bara på Västerbotten där innebandyn i inlandet nästan har dött ut. Det är väldigt centrerat till Skellefteå och Umeå nu . En tråkig utveckling för alla.

Vår undersökning visar att genomsnittskostnaden för att spela innebandy är 2 500 kronor, vad säger du om den?

– Min uppfattning är att det är relativt billigt att spela innebandy, jämfört med andra bollsporter och det är någonting som vi värdesätter och jobbar för att det fortsatt ska vara en billig sport. Jag tycker det låter som en rimlig summa, även om jag personligen tror att den är lägre än så.

Kostnader i kronor, unga under 15 år

IBK Luleå

700 i deltagaravgift + 300 i medlemsavgift. 400 i egenavgifter vid bortaresor och cuper.

Öjebyn

1 500 i deltagaravgift och medlemsavgift.

Kiruna AIF

1 500 i deltagaravgift +300 i medlemsavgift. 100 per resa i egenavgift.

Tväråselet AIF

400 deltagaravgift + medlemsavgift. (Behöver inte betala hallhyra)

Haparanda AIK

900 deltagaravgift + medlemsavgift + 100-150 i egenavgift per resa. 10 resor per säsong.

Utrustning: 1 300 (Klubba, skor, glasögon, kläder)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!