Ingesson: "Jag har inte alls varit pådriven"

Han är tillbaka i skidlandslaget som damtränare. För Sporten berättar Magnus Ingesson om varför han valde att återvända, hur återväxten ser ut i Norrbotten och varför han inte hjälper sin dotter med träningen.

4 januari 2019 07:30

2010 lämnade Magnus Ingesson rollen som förbundskapten för det svenska skidlandslaget.

Nu, åtta år senare, är 47-åringen tillbaka som tränare för det svenska damlaget som gjort stor succé sedan säsongspremiären i Kuusamo i november. En helt annan roll än den han hade senast det begav sig.

– Jag och Stefan (Thomson) har kommit in med en träningsfilosofi som vi tror på. Något vi tror kan vara bra, säger Magnus Ingesson.

De flesta har nog koll på hans meriter sedan han och förbundskaptenskollegan Joakim Abrahamsson utsågs till årets ledare vid Idrottsgalan 2011.

Sedan 2013 har han varit Charlotte Kallas personliga tränare och en av nyckelpersonerna till hennes stora framgångar och förvandling till en av världens allra vassaste skidåkare. Hans vapendragare Stefan Thomson (också ny damtränare i landslaget) har i en tidigare intervju med Sporten berättat om Kallas nya träning som till stor del har haft fokus på kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet under förhållandevis kort tid med hjälp av både aeroba och anaeroba processer. En träningsform som i korta drag handlar om att åkaren ligger över sitt syreupptag och jobbar på en intensitet som inte har varit så vanlig inom skidor tidigare.

– Den sortens träning försöker vi nu implementera i landslaget. Men ganska försiktigt, säger Magnus Ingesson och poängterar:

– Men vi vill inte påtvinga någon åkare denna träningsform. Därför jobbar vi lite mer långsiktigt med lite nytt tänk. Men vi försöker även ha någon slags stabilitet och gör saker som åkarna känner sig trygga med sedan tidigare.

Läs mer:Doldisen bakom Charlotte Kallas megasuccé

Magnus Ingesson tycker det är kul att vara tillbaka i hetluften igen. Men när han blev han kontaktad av förbundskaptenen Rikard Grip i april behövde han ändå tänka igenom sitt beslut innan han gav klartecken i maj.

– Jag funderade. Vägde för och emot. Jag vet vad det innebär att till exempel vara borta mycket från familjen. Det ska stämma privat och det var inte bara att hoppa på direkt, säger 47-åringen som fått tjänstledigt från sitt uppdrag som polis.

– Jag hade inte sagt upp mig för det här. Det var en förutsättning för om jag skulle kunna tacka ja.

Dessutom har hans privata situation gjort det enklare. Tvillingdöttrarna Ida och Lisa har hunnit bli 16 år och börjat gymnasiet.

– En bor hemma (Ida) och den andra (Lisa) har börjat skidgymnasiet.

Svårt att inte bli skidintresserad med dig som pappa?

– Ja, precis, det blir som påtvingat och de har inget val (skratt). Nä, skämt åsido, så är det givetvis inte.

Hur är du som skidpappa?

– Ganska "laid back" (avslappnad) faktiskt, det har jag försökt vara i alla fall. Jag har inte varit ansvarig för någon träningsgrupp på ungdomssidan och båda har åkt sedan de var yngre även om Ida slutade för något år sedan, säger Magnus Ingesson och fortsätter:

– De vet att jag tycker det är roligt med skidor. Men jag har verkligen försökt hålla en tillbakadragen roll där jag avdramatiserar det hela. Jag har inte alls varit pådriven. Bara att jag är landslagstränare skapar indirekt press.

Händer det att Lisa vill ha tips och råd?

– Ja, hon har frågat om vi kan göra träningsplanering och sådant.

Har du hjälpt till då?

– Jag har sagt: "Nej, det blir inget."

Varför?

– Det måste ändå vara på rätt nivå. Jag har varit mycket för att de ska hålla på med många olika idrotter i stället för att specialisera in sig på en enda för tidigt. Jag försöker hålla en sådan sak vid liv i stället.

Är det lurigt att hitta en bra nivå?

– Ja, det är det ju. Men det tycker jag vi har hittat. Även om de säkert på något sätt känner en viss press eftersom att de vet vad jag tycker och tänker.

Kan du vara ute på dotterns tävling och bara njuta av att vara en idrottspappa?

– Ja, det är jätteroligt att vara på ungdomstävlingar. En sådan sak saknar jag nu när jag är med landslaget. Jag hade gärna varit ute och följt dotterns juniortävlingar. Det är roligt.

Då har du kanske bra koll på nästa fråga? Hur ser återväxten ut i Norrbotten?

– En bra fråga. Den kan nog se bra ut på några år. På juniorsidan finns det några namn. Pål Jonsson (Strömnäs), Olivia Alm (Strömnäs)... Jag tror det kommer att bli påfyllning, säger Magnus Ingesson som menar att norrbottningarna inte ska oroa sig över att Charlotte Kalla är den enda länsåkaren i A-landslagets träningsgrupp.

– Så är det. Det blir generationsskiften ibland och sedan kommer det ju världscuptävlingar där vi har fler norrbottningar i startlistan. Vi är ju inte helt under isen, om man säger så.

Du kan lugna norrbottningarna?

– Ja, jo. Nog kommer det att komma fram. Det går bara lite i cykler.

Fakta

Namn: Magnus Ingesson

Ålder: 47 år.

Födelseort: Luleå.

Klubb: Piteå Elit.

Yrke: Polis/tränare i Piteå Elit/damtränare i svenska skidlandslaget.

Landslagsmeriter som ledare: Förbundskapten 2008–2010.

Utmärkelser: TT:s idrottsledarpris (2010), Årets ledare vid Idrottsgalan (2011).

Främsta meriter som åkare: SM-guld med Piteå i stafett (1999), VM-silver i stafett (2001), OS-åtta i 15 kilometer klassiskt (2002), VM-nia i 15 kilometer (2001).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!