Ny U21-trupp ger annan väg mot guld

Defensiv stabilitet och närkampsfysik. Det var viktiga ingredienser när Sverige tog EM-guld 2015.

Den här gången ska U21-landslaget föra spelet – en knepigare väg till framgång.

Det ställer absolut högre krav, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

30 maj 2017 14:32

Det är enklare att förstöra än att skapa något på egen hand.

Håkan Ericson, förbundskapten för U21-landslaget, nickar instämmande åt en av fotbollens äldsta "sanningar" men det innebär inte att Sverige åker till Polen med ambitionen att skava på motståndarnas hälsenor.

Den här gången får kampen och fysiken nöja sig med biroller. I centrum står det egna spelet, bollbehandlingen och förmågan att föra matcherna.

I ett klubblag kan man köpa in spelare men vi har ingen Oscar Lewicki i den här gruppen. Däremot har vi en fantastisk passningsskicklig Kristoffer Olsson, säger Håkan Ericson för att exemplifiera omsvängningen.

Den nya formeln var framgångsrik i kvalet, som Sverige tog sig igenom obesegrat trots konkurrens från av tradition spelskickligare nationer som Spanien och Kroatien.

Att inte tappa tron på den egna förmågan blir en av nycklarna i slutspelet.

Det är en spännande utmaning: att se hur mycket vi kan ta med oss in i mästerskapet av det som tog oss dit. Det är att spänna bågen ännu högre och det är det som kittlar allra mest, säger Ericson.

Det kräver mental styrka att inte avvika från den inslagna vägen, att bygga spelet från egen planhalva med bollen i behåll.

Vi pratar mycket i de termerna, om att våga. Ett vanligt scenario är att förbereda sig för motgångar. Vi är överens om att tro att allt är möjligt, säger Ericson.

"En på tolv"

Simon Tibbling är den ende spelaren i årets trupp som fick speltid i Tjeckien 2015. Han jämför upplagorna.

Det här är ett extremt spelande lag. Det ska bli intressant att se hur vi kan ta in det i turneringen, kul att se om vi kan stå upp på det sättet.

TT: Kan ni försvara titeln?

Chanserna är väl en på tolv. Det är ju tolv lag med.

TT: Är det så jämnt?

Ja, alla lag som är med kan vinna. Det är jag helt övertygad om.

"Mycket hög klass"

Håkan Ericson väljer att lämna fjolårets allsvenska succéspelare Alexander Isak utanför truppen. Den 17-årige anfallaren fick chansen i A-landslaget under januariturnén och gjorde mål i sin första landskamp från start, mot Slovakien, men har fått väldigt lite speltid sedan den uppmärksammade flytten till Dortmund.

Den stora anledningen är hans enbart två matcher sedan han kom till Dortmund. Det är svårt att veta hans kapacitet och form. Jag tror att han kan bli hur bra som helst men just nu konkurrerar han inte ut någon av de andra, säger förbundskaptenen.

Däremot får IFK Norrköpings yttermittfältare Niclas Eliasson chansen, trots att han inte varit med under kvalet. Eliasson toppar assistligan i allsvenskan, med åtta målgivande framspelningar.

Han har form och bryter vårt traditionella mönster. Hans förmåga att slå sin motståndare en mot en och komma till inläggslägen med precision håller mycket hög klass, säger Håkan Ericson.
Fakta: Truppen till U21-EM

Målvakter: Anton Cajtoft, Jönköpings Södra, Pontus Dahlberg, IFK Göteborg, Tim Erlandsson, AFC Eskilstuna.

Försvarare: Linus Wahlqvist, IFK Norrköping, Jacob Une Larsson, Djurgården, Joakim Nilsson, Elfsborg, Adam Lundqvist, do, Isak Ssewankambo, Molde, Filip Dagerstål, IFK Norrköping, Franz Brorsson, Malmö FF, Pa Konate, do.

Mittfältare och anfallare: Simon Tibbling, Groningen, Alexander Fransson, Basel, Kristoffer Olsson, AIK, Muamer Tankovic, AZ Alkmaar, Carlos Strandberg, Brügge (utlånad till Westerlo), Gustav Engvall, Bristol City (utlånad till Djurgården), Melker Hallberg, Kalmar FF, Kerim Mrabti, Djurgården, Pawel Cibicki, Malmö FF, Niclas Eliasson, IFK Norrköping, Joel Asoro, Sunderland, Amin Affane, AIK.

Sedan tidigare stod det klart att A-landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Emil Krafth står över U21-EM.


Fakta: U21-EM

Grupp A: Polen, Slovakien, Sverige, England.

Grupp B: Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.

Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.

Gruppspelet avgörs den 16–24 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

Sveriges trupp samlas för läger i Helsingborg den 6 juni, vilket avslutas med match mot Danmark på Olympia den 10 juni. Blågult inleder EM-slutspelet mot England i Kielce den 16 juni. Sedan väntar värdnationen Polen den 19 juni och Slovakien den 22 juni, båda i Lublin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!