Under onsdagen lämnade regeringen beskedet att man lämnar in det omstridda förslaget om flygskatt för omröstning innan sommaren. Något som fick kommunalrådet Niklas Nordström (S) att kritisera det egna partiet kraftigt. "Provocerande. Vi i norr kan inte välja andra färdmedel än flyget" sade Niklas Nordström på torsdagen. Och där verkar kärnan i problemet ligga. Luleå Hockey är en av idrottsföreningarna som den höjda flygskatten skulle slå hårdast mot ekonomiskt.
– För oss påverkar det extra mycket då vi har fyra lag som tävlar på nationell nivå och flyger till varje bortamatch. För de lagen finns inget alternativ, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom.
Exakt vilken summan det rör sig om går inte att säga, men en snabb huvudräkning visar på en kostnadsökning på minst 300 000 kronor upp till 500 000 kronor per säsong för föreningen.
– Kostnadsökningen är större än det elitbidrag vi får från Luleå Kommun som ligger på 300 000 kronor,
– Det får ingen som helst effekt ur något slags miljöperspektiv då vi – oavsett vad det kostar – måste flyga.
Flygresa är ett måste till samtliga bortamatcher utom mot Skellefteå för herrlaget. För damlaget är situationen liknande och även för J20 och J18.
– Vi tycker att det är fel, fullständigt fel. Vi har försökt framföra i olika sammanhang att vi verkligen inte gillar detta. Men det har varit svårt att nå fram på politisk nivå.
För samtliga idrottsföreningar i länet innebär flygskatten ett dyrt påslag på en redan kostsam verksamhet (om man inte kan välja annat transportmedel). Men det är ändå i huvudsak inte det ekonomiska påslaget som upprör.
– Man kan inte bara straffbelägga verksamheter och inte ha någon lösning som kompenserar så att det blir neutralt. Det borde vara så att om man kommer med ett politiskt förslag som försämrar för ett län eller en grupp så måste man samtidigt ha ett förslag på andra åtgärder som förhindrar straffbeskattning av Norrbotten, säger Henrik Eriksson, kassör i Kalix Bandy som även de måste ta flyget till sina bortamatcher.
– Vi tittade på tåg för någon säsong sedan, men det blev ohållbart. Det går inte att lita på att tåget kommer i tid, dessutom är det lika kostsamt som att flyga.
Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten, förstår att skatteförslaget skapar en merkostnad för länets idrottsklubbar. Men understryker att det inte fanns någon baktanke
– Syftet med den här skatten är att utjämna mellan trafikslagen, det fanns inget syfte att belasta de människor vars verksamhet bygger på att de ska kunna ta sig till olika platser snabbt. Tanken var istället att minska flygresandet, säger hon.
Men nu blir det ju så att idrottslagen i länet påverkas av skatten, fanns det någon tanke på att kompensera dem?– Det fanns en tanke med avståndsdifferentiering (att det skulle bli en lägre skattesats för t ex. norra Sverige jämfört med södra), men det gick inte på grund av EU:s regelverk. Det är upp till de enskilda idrottslagen att ta upp det i sina respektive forum. Det här handlar i huvudsak om att beskatta koldioxidutsläpp.
Någon kompensation från enskilda förbund är inget som talas aktivt om. Ingemar Ek, ordförande i IFK Luleå menar att frågan om resekostnadsutjämning (att lagen med många resor skulle få ett ekonomiskt bidrag) varit på tapeten tidigare.
– Visst, det dryftas vid varje möte där lagen samlas, men det är långt ifrån att bli verklighet även om jag tror att det finns större sympati från övriga lag idag än tidigare år.
Sammantaget IFK Luleå, BC Luleå, Luleå Basket, Luleå Hockey, Piteå IF och Kalix Bandy landar påslaget i kostnader på över en miljon kronor för en säsong. Till det kommer merkostnader för övriga elitlag i länet samt resterande idrottsföreningar vars enda möjlighet är att flyga till vissa bortamatcher.
För Assi IF som är nykomlingar i Elitettan är den ekonomiska verkligheten annorlunda mot deras motståndare i divisionen.
– Vi har räknat på det och jämfört med ett liknande lag i Elitettan och kommit fram till att våra kostnader är 800 000 kronor högre än deras. Detta enbart på grund av resor och övernattningar. Övernattningarna är ett måste för att fysiskt kunna prestera på elitnivå, säger Lennart Vikström, ordförande i Assi IF.
– Vi står ensamma för en femtedel av de totala resorna i Elitettan. Då förstår man hur det ligger till.