Boden ser ut att snuva Luleå på dragplåstret

SM-veckan i Sundsvall pågår för fullt. Men redan nu planerar Luleå/Boden för 2020. Sporten har träffat gruppen bakom nästa års arrangemang.

Luleå/Boden-delegationen är på plats i Sundsvall och rekar inför 2020. Övre raden från vänster: Petter Wikström, Per-Erik Halvardsson, Roger Aresprång. Nedre raden från vänster: Ola Karvonen, Mattias Kenttä, Eva Sundgren och Sandra Ottosson.

Luleå/Boden-delegationen är på plats i Sundsvall och rekar inför 2020. Övre raden från vänster: Petter Wikström, Per-Erik Halvardsson, Roger Aresprång. Nedre raden från vänster: Ola Karvonen, Mattias Kenttä, Eva Sundgren och Sandra Ottosson.

Foto: Simon Jakobsson

Idrott2019-02-01 10:20

I mars nästa år är det dags för SM-veckan i Luleå/Boden.

Men redan nu är planeringen i full gång. I slutet på april ska projektgruppen presentera idrotterna som får visa upp sig i Norrbotten.

Sporten kan berätta att det stora dragplåstret längdskidor är den enda idrotten som redan nu är garanterad en plats i Luleå/Boden.

– Längdskidor är klart, säger Sandra Ottosson, projektledare för SM-veckan 2020.

Just nu talar mycket för att skidorna avgörs på Pagla skidstadion i Boden. Inget är bestämt – men mycket talar för att så blir fallet.

– Pagla har vana att köra stora arrangemang och det är kanske det mest logiska, säger Sandra Ottosson och fortsätter:

– Men samtidigt måste vi se över alternativen och lyssna på vad exempelvis SVT, som har sändningsrättigheter, tänker och tycker.

För närvarande håller projektgruppen, som innehåller sju personer, på att sammanställa alla sökande idrotter och gör ett urval bland vilka som får ingå i SM-veckan.

– Anmälningar har kommit in sedan mitten av januari. Nu rekar vi anläggningar och tar fram material, säger Sandra Ottosson.

Sporten kan berätta att skidskytte och skidorientering också vill vara med när allt avgörs i mars nästa vinter. Men Ottosson vill inte bekräfta att idrotterna tar plats eller var tävlingarna kommer att avgöras i sådana fall.

Men i slutet av april ska allt vara helt spikat.

– Ingenting är klart, förutom längdskidor. Vilka idrotter som får vara med ser olika ut från år till år.

Under veckans mästerskap i Medelpad har gruppen varit ute och rekat hur en SM-vecka går till. Sandra Ottosson menar att det är mycket att tänka på. Urvalet av idrotter är bara en liten del av ett stort arrangemang. Det handlar om logistik, transport, volontärer och så vidare.

– Det är många delar som ska passa in, säger Ottosson som påbörjade sin tjänst som projektledare den första januari.

– Vi har många fina arenor i både Boden och Luleå. Vi kommer inte ha några problem att hitta rätt.

Sandra Ottosson avslöjar även att gruppen undersöker möjligheten att använda sig av naturisen i Luleå centrum.

– Det vore kul att kunna anordna någon tävling där. Vi kikar på exempelvis isrally, om det skulle gå att köra där. Det vore fantastiskt – vi är mycket i idéstadiet just nu.

Under veckan i Sundsvall har Luleå/Boden-delegationen träffat Sundsvalls projektorganisation. Lite senare, om några veckor, får man dessutom en överlämning.

– Vi i projektgruppen arbetar heltid med det här fram till att det börjar nästa vinter, säger Sandra Ottosson som är glad över att vara igång med arbetet.

– Det är ett jättefint samverkansprojekt. Det är ganska unikt att två kommuner gör ett arrangemang tillsammans – vi blir starkare tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!