Hundarna trotsade påskvärmen när Kiruna-föraren vann SM

Sverigemästerskapet i hundspann inleddes på påskdagen, och drygt 27,5 timmar senare kunde en vinnare koras. Det varma påskvädret var dock inte till allas fördel, och flera förare behövde bryta tävlingen.

Det bjöds på höga tempraturer när Tobacco Trail genomfördes i Lannavaara.

Det bjöds på höga tempraturer när Tobacco Trail genomfördes i Lannavaara.

Foto: Mattias Forsberg

Hundspann2023-04-12 08:00

Under måndagskvällen avgjordes långdistans-loppet för slädhundar Tobacco Trail i Lannavaara. Trots den sena timmen valde många bybor att följa på plats och se hundspannen komma efter Tobaksleden mot målet. Vinnaren i den öppna klassen blev Per Svedin från Kiruna, som därmed kan titulera sig svensk mästare. Alexander Johansson från Överkalix knep tredjeplatsen, medan rutinerade Taisto Tornéus från Kauppinen slutade fyra.

Vad stack ut med årets tävling?

– Att allt gick så väldigt bra och att det var så god stämning. Det var mycket publik på plats, och när man har tävlingen på ett ställe, som vi hade i år, innebär det att de inblandade kan träffas, umgås och kanske ta en öl under vilopauserna, så då blir det väldigt trevligt, säger tävlingsledare Birgitta Fernström.

Det soliga påskvädret gjorde det varmt för hundarna. För några av förarna blev det till och med för varmt för deras fyrbenta vänner, vilket gjorde att de behövde bryta det 300 kilometer långa loppet i förtid.

– När man bryter långdistanslopp beror det framförallt på hundarna. De har ju ganska bra med päls så nu när det var riktigt varmt under dagarna blev det påfrestande för dem. Men det här är vana hundspannförare som känner sina hundar och vet deras gränser. Många valde att lägga sina vilotimmar under dagen så att de kunde åka så mycket som möjligt när det var som svalast.

300km 12-spann

  1. Per Svedin – 1d 03h 28min
  2. Maarten Van Cauwenberghe 1d 03h 43min
  3. Alexander Johansson 1d 03h 57min
  4. Taisto Torneus 1d 04h 23min
  5. Anna-Clara Schaertel 1d 09h 04min 

Severine Desnoyers, Hanna Hofman och Dean Kippax bröt loppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!