Hemmaåkaren vann

Det fanns inslag av både spänning och dramatik när årets SM & RM i racing på is inleddes i lördags med två deltävlingar i Morjärv.
I den tyngsta klassen med fritt trimmade bilar utrustade med långnabb segrade hemmaåkaren Mikael Jansson med sin BMW.
– Två segrar i de två inledande deltävlingarna. Bättre kan det inte bli, tyckte han.

8 mars 2013 06:00

Det fanns tre tänkbara favoriter i den tyngsta klassen. Förutom Mikael Jansson nämndes även den unge Linus Westman och den rutinerade Fredrik Tiger, båda från Kalix MK.
Fredrik Tiger vann is-SM 2010 och SM i rallycross 2012. I hans team ingår 8–10 personer, allt från mekaniker till de som fixar sponsorer.
Tävlingarna, som inte hade några kvalheat utan var rena finaler, inleddes med klassen Junior Riksmästerskap med två deltagare, där Mikael Persson från Örnsköldsviks MK besegrade Rebecca Ingerström från Piteå MS med klar marginal.
I rallyklassen dominerade Tommy Jakobsson från Luleå med sin hypersnabba Honda Civic Typ 2, som drog ifrån samtliga redan i starten och sedan ökade allt eftersom. En minst sagt överlägsen paradseger.
– Taktiken var att få en bra start och det fick jag. Sedan såg jag inte så mycket bakåt, eftersom det dammade en hel del.
Klass 2 med kortnabb blev en uppvisning av Tommy Carlström från Piteå MS som med sin gulsvarta Honda S 2000 gick upp i ledning efter ett par varv och sedan höll undan med mycket god marginal.
– Jag är nöjd med segern. Mitt mål är att ta medalj så småningom. Att ha seger som mål är lite vanskligt eftersom det kan hända vad som helst med bilen, sa Tommy Carlström.
I den tyngsta klassen med långnabb blev det en upp-
görelse mellan Mikael Jansson och Fredrik Tiger, som låg etta respektive tvåa, innan Fredrik Tiger körde förbi med sin hypersnabba BMW M3 och kom i ledning.
Två bilar totalkvaddade
Men då hände något. Fredrik Tigers bil lade av och Mikael Jansson kunde så småningom vinna med Linus Westman som tvåa.
– Det var inte helt problemfritt. Jag hade problem med turboladdningen och fick pumpa med gasen de sista varven. Men det räckte ändå till seger, sa Mikael Jansson efteråt.
Mikael Jansson har en gedigen meritlista, med sina fem SM-guld, tre silver och fyra brons.
Fredrik Tiger blev utan poäng på grund av motorhaveri, som han redan hade kartlagt.
– Säkringen till tändspolarna gick. Det är sånt som händer, även om det aldrig hänt mig tidigare.
Efter 45 minuters paus blev det dags för deltävling 2, med exakt samma upplägg som deltävling 1, som redan beskrivits.
I klassen för kortnabb vann återigen Tommy Carlström, från start till mål.
– Det gick bra. Jag tog starten och ledde hela vägen, alla åtta varv.
Den tyngsta klassen med långnabb bjöd på viss dramatik när Thord Tingvall från Kalix MK rammade Umeås Niklas Lundströms bil som stannat. Och på grund av snöröken såg han inte den stillastående bilen. Båda bilarna blev totalkvaddade. Dock utan personskador.
Mikael Jansson blev än en gång segrare i den tyngsta klassen. Och än en gång fick värsta konkurrenten Fredrik Tiger motorhaveri.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenneth Strömberg