Mellan 2003 och 2013 dominerade Helena Engman kulstötningen i Sverige. 2010 slog hon också svensk rekord när hon stötte 18,17 i Göteborg, ett rekord som står sig än i dag.I sin långa och framgångsrika karriär vann hon totalt nio SM-guld utomhus och elva SM-guld inomhus.Utöver framgångarna nationellt deltog Helena Engman på flera internationella mästerskap.Men så i november 2013 meddelade den då 37-årige Helena Engman att karriären var över.

Och efter att elitkarriären tog slut har Helena Engman valt att fokusera på familjen och återgått till att jobba heltid som idrottslärare.

– Det blev ganska så snabbt ett annat liv, ett andra liv så att säga.

Artikelbild

Dominant. Under tio år dominerade Helena Engman kulstötningen i Sverige.

Hur var det att återgå till ett mer normalt liv?

– Jag hade ju under karriären pluggat för att bli lärare, så det gick ganska så smidigt faktiskt. Det handlar ju om idrott i alla fall, även fast det inte är jag själv som är aktiv.

Men fyra år senare har Helena Engman gjort comeback i det svenska landslaget.Den här gången i U20-landslaget där hon nyligen har kommit hem från Italien där JEM avgjordes.

– Jag har ju aldrig haft den här rollen, men med min erfarenhet har jag koll på vad kastarna behöver. Att vara på ett internationellt mästerskap är ju ganska så stort, säger Helena Engman.

Med din erfarenhet, vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag hoppas framförallt att jag kan inspirera så att alla talangfulla ungdomar ska kunna ta nästa steg och gå vidare i sin utveckling. Jag vill väl mest vara en inspiratör till att de ska fortsätta satsa mot toppen.

I augusti väntar Nordiska mästerskapet i Umeå, och där kommer Helena Engman också att vara med som kasttränare.

– Det blir jätteroligt att få fortsätta följa de unga kastarna där också.

Hur ser återväxten ut i Sverige bland kastarna?

– I U23-laget finns det en tjej som heter Fanny Roos som är jätteduktig. Nyligen stötte hon tre centimeter från mitt svenska rekord, så snart blir jag väl av med rekordet. Men sen så jag skulle säga att återväxten generellt är bra i Sverige.

2019 väntar ett JVM, men Helena Engman har ännu inte bestämt sig om hon kommer vara med så länge.

– Nu tar jag bara som det kommer, sen i framtiden så vi får se. Nu känns det bara väldigt roligt att ha varit iväg på första mästerskapet som kasttränare.