Här är planen som ska göra Kalla ännu bättre

Charlotte Kalla har gjort förändringar i träningsupplägget inför kommande säsong. Nu berättar tränaren Magnus Ingesson hur skidstjärnan ska bli snabbare än ifjol, varför hon prioritera bort sprinten, hur han ser på Therese Johaugs superform och tävlingskrocken inför SM-veckan.

Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson.

Charlotte Kalla och hennes tränare Magnus Ingesson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Längdskidåkning2019-10-23 05:00

Landslagets och Charlotte Kallas tränare Magnus Ingesson berättar att man har gjort en del förändringar i träningsupplägget för skidstjärnan från Tärendö inför den kommande säsongen.

– Vi har försökt skruva lite på styrkebiten och de andra passen. Jobbat lite med högfartsträning för att kunna vara med och åka behagligare i högre fart. Grundträningen är ungefär densamma, hon har kanske gått ned lite i totalvolym.  Det är för att inte bli alltför sänkt och sliten under vissa perioder och få ut lite mer av de högkvalitativa passen, säger Magnus Ingesson.

När får hon störst nytta av det?

– Det är bara att titta på tävlingarna, det går väldigt fort och vi vill att hon ska kunna åka lite snabbare och att det ska kosta mindre. Det handlar mycket om att bli bekväm i lite högre fart, det är tanken. 

– Även köra fort på lättare partier och inte bara uppför. Då tvingas du hålla en högre fart, du behöver inte köra max men för att hålla en bra tröskelnivå måste du ha lite bättre rörelsehastighet.

Kallas första tävling den här säsongen är en månad bort och det blir i premiären i Gällivare.

– Det är inte helt bestämt vad hon ska åka sedan. Målet är väl att köra två tourer, det är det som hon siktar in sig på. Hon kommer inte prioritera sprint utan det blir i framtiden.

Hur kommer det sig?

– Hon är inte riktigt där när det kommer till sprinten. Ibland kan hon åka bra men hon har större chans på den traditionella sidan och distansloppen. Sen är det väldigt stor konkurrens i landslaget om platserna i sprintlaget, så det är inte bara att säga att du ska åka en sprinttävling i världscupen.

Ett bekymmer inför SM-veckan i Boden och Luleå är att de åkare som åker världscuptävlingen i Kanada dagarna innan kommer att ansluta till SM så sent som dagen innan. 

– Det kommer bli ganska tufft för de som är i Kanada och tävlar. De kommer hem från Kanada på tisdagen och SM startar på onsdagen så det kommer bli väldigt tight. Du har tidsomställning och en lång resa i benen så de som kommer därifrån kommer nog vara lite slitna.

Norska medier har under sommaren rapporterat att Therese Johaug ska vara i bättre form än någonsin. Hon dominerade har bland annat de norska mästerskapen i 10 000 meter. 

– Johaug vann väl alla distanslopp hon ställde upp ifjol, så om hon har blivit ännu bättre på det, vad ska man göra? Nej, men nog bär hon favoritskapet. Jag tror att hon kommer fortsätta vara väldigt duktig.

– Vi var ju inte så jättelångt efter, det handlade om 18-20 sekunder på en mil. Ibland vann hon stort men jag tror ändå att det ska gå att rubba henne.

Vad talar för Kalla i den duellen?

– Nu jämför vi oss inte med specifika åkare att vi ska slå "den eller den". Utan vi försöker få åkarna, oavsett om det är Charlotte eller någon annan, att utvecklas utifrån den nivå man är. Vi ska titta på vad de gör men inte när vi jobbar med enskilda aktiva.

Hur är Kallas form nu skulle du säga?

– Man hoppas ju att det kan vara som början ifjol på tävlingssäsongen men det är svårt att sia om. Hon tränar så pass mycket nu så det är svårt att dra några växla och jag vill inte spekulera i vilken form hon är i nu för du kan åka snabbt på våren men inte lika snabbt under vintern och tvärtom. Sen är tävling och träning helt skilda saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!