I en ny satsning med stöd från Region Norrbotten ska Boden Handboll göra sitt för att motverka psykisk ohälsa bland unga. Det är som en del av Region Norrbottens arbete med regional utveckling som man valt att ge projektmedel till fyra idrottsföreningar i länet. Projektmedlen uppgår till 400 000 kronor vardera för föreningarna och Boden Handboll har valt att använda en del av deras projektmedel på att sammanföra elitidrottare med barn och unga med psykisk ohälsa.
– Vi vill vara där för de ungdomar som är inlagda på Barnpsyk. Kunna träffa dem och kanske kunna bjuda både patienterna och deras familjer att komma och se på en handbollsmatch när de kan få lite permis. Att de kan få komma hit och faktiskt få uppleva den fantastiska stämningen vi har här i arenan och få se andra väggar än bara sjukhusets, säger Boden Handbolls lagkapten, Annica Ölén och fortsätter:
– Sen vill vi åka dit till sjukhuset dem och träffa alla ungdomar som är inlagda där. Prata sport och visa vilka vi är och hur man faktiskt kan lyckas även fast man har det tungt just där och då.
Boden Handbolls ordförande, Alina Maglic, berättar vidare om varför man vill göra något inom just ämnet psykisk ohälsa.
– Man skrapar oftast på ytan och generellt sett pratar vi en del i samhället nu om psykisk ohälsa hos ungdomar, men det är fortfarande ett otroligt stigmatiserat område. Och det är framför allt för dem som i det här fallet blir inlagda för sina bekymmer. Där tycker vi att det är otroligt viktigt att faktiskt kunna komma dit och tala om att det är okej. Det hade kunnat vara vi. Så här gör vi när det blir riktigt tufft och jobbigt. Kan man ge lite ork och energi och inspiration så kommer man ganska långt, säger Maglic.
Maglic berättar vidare om att man även vill inspirera till mer fysisk aktivitet som enligt forskning är ett effektivt hjälpmedel mot psykisk ohälsa.
– Det finns en mängd forskning som visar på att vara i rörelse och att kunna befinna sig i ett tryggt och positivt sammanhang faktiskt är ett väldigt bra verktyg för att förebygga psykisk ohälsa. Att hitta härliga träningsformer och få komma och prova nya saker. Att få sätta sig själv i ett nytt sammanhang som man blir inbjuden till, för det kanske inte är så att man kommer och knackar på dörren själv.
Annica Ölén utvecklar:
– Jag tror ju att det finns en anledning till varför det blir mer och mer vanligt att läkare skriver recept på träning. Det finns en anledning till det. Man mår ju bra av att röra på sig och om det är någon som kan inspirera till det så tror jag att det kan vara vi, säger Annica Ölén.
Boden Handboll hoppas också kunna bidra med en väg in i gemenskapen och man vill dessutom kunna finnas där för att själva vara den gemenskapen, åtminstone till en början.
– Jag tänker så här, att om det nu är någon tjej som känner att de behöver motiveras till att komma in i ett lag eller en gemenskap så hade drömscenariot varit att de i början känner att vi är deras lag och gemenskap. Att vi kan ge dem den stöttningen så att de sen kanske kan hitta något annat som kanske är mer anpassat till dem, säger Ölén.
Regionråd Anders Öberg ser positivt på Boden Handbolls initiativ och menar att klubbens arbete kan hjälpa, inte minst som ett förebyggande arbete.
– Vi tror väldigt mycket på att det är ett förebyggande arbete. Hälso- och sjukvården ska man möta när man drabbats av psykisk ohälsa. Men vi behöver ha mycket mer fokus på det förebyggande arbetet.