Laget sov på flygplatsen – ville spara klubbens pengar

När priserna stiger och plånboken tryter, får föreningarna förlita sig till individernas uppoffringar. Den senaste säsongen blev Boden Handbolls många, långa resor dyrare än beräknat. Då drog spelarna sitt strå till stacken för att föreningen ska fortsätta finnas kvar.

Boden Handboll, med Emmy Nordmark i spetsen, valde bort en hotellnatt och satt istället och sov inne på Arlanda.

Boden Handboll, med Emmy Nordmark i spetsen, valde bort en hotellnatt och satt istället och sov inne på Arlanda.

Foto: TT/Petra Älvstrand

Handboll2023-07-09 08:00

För handbollslagen i Boden är det skralt med lokala konkurrenter. Seniorlagen i såväl Boden Handboll som BBK har alla sina seriekonkurrenter söderut, och måste ta flyget till varje bortamatch. 

– Resorna är ju våran absolut största utgiftspost. Vi har inget annat val än att flyga så vi har känt av de ökade kostnaderna ordentligt. Snittinflationen har legat runt 10 procent i år, men när vi jämfört kvartal ett 2022 med kvartal ett 2023, ser vi en 20-procentig ökning av resekostnaderna, alltså dubbelt så mycket. Det är alltid tufft för en ideell idrottsförening att få ihop det, men det här senaste året har varit extra påfrestande, säger Boden Handbolls ordförande Alina Maglic.

Åtminstone underlättar serieupplägget för klubbarna, då samtliga bortamatcher kan bokas direkt när schemat släpps i augusti.

– Så fort vi får reseplaneringen vet vi egentligen vad det kommer kosta. Man får gissa lite vilka spelare som kan vara med och i värsta fall göra namnändringar, men det blir en ganska liten kostnad i det stora hela. Vi har några personer i föreningen som lägger många timmar på att boka resor och de gör ett fantastiskt jobb. Utan dem skulle det inte gå, berättar BBK:s eldsjäl Hans Karlsson.

undefined
BBK Handbolls seniorverksamhet kostade en miljon kronor.

Det där applicerar dock inte på eventuella kvalserier, något Boden Handboll fick känna på den senaste säsongen. Deras andraplats i Damallsvenskan, innebar det att de behövde kvala mot Kristianstad för att ta sig upp till SHE. Ett kval de sedermera förlorade. Men utöver det sportsliga misslyckandet, tog de sent bokade resorna hårt på ekonomin.

– Kvalet har ju ett otroligt underhållningsvärde, vilket är bra för sporten, men det är en enorm kostnad. Sett till hela den andra halvan av säsongen är det egentligen två bortamatcher i Kristianstad som blir den stora utgiftsposten för oss, säger Maglic.

För att kunna fortsätta bedriva verksamheten har de därför behövt lägga upp en långsiktig plan över hur de ska bygga sin spelartrupp.

– Vi tittar hela tiden på vart vi kan skära ner på kostnaderna. Inför förra säsongen kapade vi spelarbudgeten med någonstans mellan 30 och 45 procent och i år kommer vi troligtvis att krympa det med ytterligare 20 procent. Det behöver inte nödvändigtvis gå ut över kvaliteten på det man gör, men det kommer att kräva att vi jobbar mycket hårdare på scouting- och marknadssidan.

undefined
Boden Handbolls kvalserie mot Kristianstad levde in i det sista, men slutade med både sportslig och ekonomisk smäll.

Utgångsläget för en handbollsspelare i Boden är per definition mer krävande än i södra Sverige, och vissa av resorna kan bli extra meckiga.

– Det kan vara så att man behöver kliva upp klockan fyra för att flyga till Köpenhamn, för att sedan ta tåg tillbaka till Sverige och därefter eventuellt sätta sig i en minibuss för att ta sig till något samhälle i Skåne. Det tar ett tag för nya spelare att vänja sig vid att det här är vardag i Boden Handboll.

Även spelarna har hjälpt till för att hålla kostnaderna nere. Detta exemplifierades efter en bortamatch under våren, då hela seniorlaget valde att övernatta inne på Arlanda snarare än att sova i hotellrum.

– Vi hade möjlighet att boka ett hotell på Arlanda, men då var det faktiskt flera av spelarna som sa emot. De tyckte att det handlade om så få timmar att det inte var värt att ta den kostnaden. "Vi kommer vara trötta oavsett vad, så då kan vi lika gärna sitta av tiden här", sa de. Givetvis är det inte en situation man vill ha ofta, men det visar ändå vad det är för typ av tjejer i det här laget. De satt där hela natten, tog första flyget på morgonen, och sen satte de sig i sina bilar och körde till respektive jobb, säger Maglic.

Framförallt är det en spelare som får ordförandens hyllningar.

– Jag skulle verkligen vilja lyfta Emmy Nordmark. Hon har varit en fanbärare i föreningen under lång tid där hon dessutom jobbat en del på Kansliet. Så hon vet hur vi jobbar för att få ner kostnaderna, och vad som krävs för att Boden Handboll ska finnas kvar i framtiden. Att hon, och så många andra i laget, tänker på den ekonomiska delen och dessutom offrar sig för att göra det billigare för klubben, det är otroligt häftigt och mycket mer än vad jag kan kräva.

undefined
Boden Handbolls ordförande Alina Maglic.

Frågan kring reseutjämning är ett ständigt önskemål från idrottslag i norr. Likt bandyn och hockeyn får lagen inom handbollen ingen sorts kompensation för långa bortaresor. Jämfört med Kalix Bandys Henrik Eriksson, har Alina Maglic dock en lite annorlunda syn på problemet.

– Jag kan inte påstå att vi känner oss undanskuffade på något sätt, det är ju ändå idrott vi håller på med så det är bara de sportsliga resultaten som räknas. Frågan om kostnadsfördelning aktualiseras varje år, men får alltid samma utfall eftersom det egentligen bara berör en förening – oss. Det är ju inget annat lag som är intresserade av att betala för att vi ska finnas till, och jag tror de skulle vara rätt nöjda ifall de slapp åka upp hit. Men man får använda det som en morot istället och tänka att, de ska minsann inte bli av med oss. Vi kommer fortsätta finnas kvar, vara jobbiga och tvinga dem åka upp hit en gång per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!