Bodenprofilens miljonnota – efter 37 värvningar

Efter kvalfester, slutspelsfeber och en smått osannolik norrbottnisk framgångshistoria är Boden Handboll inne på sin femte säsong i landets högsta serie. Om ett par månader kan äventyret vara över – sportsligt eller ekonomiskt. Nu ser sportchefen Mikael "Groja" Carlsson tillbaka på framgångarna – och misslyckandena – i Boden Handboll.

Foto: montage

Handboll2021-02-14 11:48

26 april 2009 bildades Boden Handboll IF, föreningen som skulle sikta mot toppen. På bara sex säsonger lyckades Bodens nya damlag ta sig från division 2 till elitserien.

På många sätt har det varit en framgångssaga. Fram till nu.

Som om det inte vore nog med att laget inledde säsongen med tolv raka förluster kan klubbens misskötta ekonomi kosta föreningen elitlicensen och platsen i SHE. I mitten av februari lämnas bokslutet in. En månad senare vet vi vilken division Boden Handboll ska spela i.

När Sporten försöker kartlägga föreningens väg från framgångarna till ruinens brant handlar mycket om en person.

Groja.

– Han är den här klubbens hjärta. Utan honom hade vi inte varit något, säger klubbikonen Emmy Nordmark.

– När jag kom in drevs hela föreningen av honom. Han gjorde allt. Groja betyder så oerhört mycket för Boden Handboll, säger tidigare ordföranden Jalle Svanberg.

Det här är Groja Handboll. På gott och ont.

undefined
Mikael Carlsson

Vi vrider p-skivan ett par hack. Två timmar ska räcka, för det är så länge sportchefen ska sitta inne på kansliet om han inte låter arbetsdagen gå in på övertid. Vi går ut i ett vindpiskat snöoväder. Det går knappt att skymta Bodträsket, trots att det bara är 50 meter till vårt höger när vi stiger ur bilen och tar sikte på Grojas fästning.

Och en trappa upp kommer han där i hallen. 

Han tittar i brevlådan, pustar ut och tittar sedan belåtet upp när vi kommer.

– Det var tomt. Skönt. Det är de bästa dagarna när vi inte har någon post, för det är ändå bara fakturor.

Efter en miljonskuld har Boden Handboll gjort en stor insats för att försöka rädda elitlicensen. Miljonskulder har snart sanerats helt och hållet. För några månader sedan återstod "bara" en dryg kvarts miljon kronor.

Groja ska senare komma in på sitt eget ansvar för den ekonomiska misären som klubben har haft. Men vi börjar med att bekanta oss med kansliet.

Vi går in förbi den myndighetsmässiga glasdörren med rutmönster innanför glaset, genom den anspråkslösa gula hallen och där till höger står det Boden Handboll utanför en dörr som vi går in genom. 

Direkt till vänster finns det en jättelik skrivare där Groja själv brukar skriva ut reklamaffischer. Foto och bildredigering är ett intresse han har, så det är ett ansvar han gärna har på sitt bord. Kanske inte klassiskt för en sportchef, men så är det inte heller en klassisk sportchef.

När Boden Handboll började säsongen med idel förluster och tränaren Tobias Pettersson var i en utsatt situation (det visade sig senare att han fick foten från sitt uppdrag) ringde Sporten för att få reda på vad som hände.

– Tränare? Jag håller på med det här jäkla biljettsystemet inför matchen till helgen. Det är ett helvete nu om vi ska få publik eller inte. Men jag måste ju ha biljetterna redo om de får komma. Det är ett jävla pussel. Men det där med tränaren får du ta med ordföranden, det där är inte mitt ansvar, sa Groja då.

undefined
Sara Nordström

Bredvid jätteskrivaren är ytterligare en skrivare i mer vanligt snitt. På väggen till vänster hänger handbollsbilagor, på en hylla står ett par gympaskor och bredvid en bild av lagkaptenen Sara Nordström hänger en halsduk. På andra väggen är det två gigantiska bilder av två klubbikoner – Emmy Nordmark och Annica Ölén. Två av spelarna som har saknats den här säsongen, de båda nyblivna mammorna som har lagt handbollen åt sidan åtminstone för stunden.

Men spelarna är Grojas största ansvar. Det sportsliga och allt som kommer med det: Att pussla ihop en trupp efter en liten spelarbudget, att få dem att trivas i Boden och att få dem att passa tillsammans under tränaren som föreningen har anställt.

Groja säger att det brukar bli två timmar inne på kontoret och sedan blir det ex antal timmar i hallen och samtal hemifrån.

När vi är där får vi genast ett smakprov på hur en arbetsdag kan vara – inte minst under den här pandemin. Han får ett samtal, pratar i en stund och sedan säger han i telefonen:

– Du, jag har media här. Jag har ju er tröja här. Vad får jag om jag tar på mig den på bild?

Han lägger sedan på.

– Det var Sävehofs sportchef. En back öl får jag, säger han och börjar ta på sig en Sävehofströja.

Nej, skrattar han och kastar iväg tröjan. De har haft kontakt med varandra i några dagar nu för att försöka få en lösning på när matchen mellan lagen kan spelas i Boden. Sista flyget hem går en söndag 15.30, så de spelar mest troligt en tidig match.

– Det är mycket sådant i år. Vi håller på med vår bortamatch i Kristianstad nu och ska få den flyttad från torsdag till lördag. Du vet, om vi spelar på torsdag måste vi ändå åka dit på onsdag och åka hem fredag. Nu blir det ändå tre dagar, fredag till söndag. Men då kan vi i alla fall åka på fredagskvällen. Man måste förstå det: Inga av våra spelare får ersättning för förlorad arbetsinkomst och tre dagar borta skulle ju bli förödande för deras löner. Och det är mycket annat att tänka på med corona nu. Vi flyger till Köpenhamn och då måste vi kunna visa negativa covidtester, senast 23 timmar och 59 minuter innan vi åker in i Danmark.

Pandemin har knappast gjort arbetet med ekonomin lättare. Den går däremot inte att skylla på. Problemen började långt tidigare.

undefined
Mikael "Groja" Carlsson

Henry Mikael Carlsson föddes 12 juni 1961. Han växte upp i Boden som hade mycket idrott att välja mellan. De flesta valde ishockey eller fotboll, men även handboll hade en stark plats i kommunen och när Groja var 10 år lockade klasskamraterna in honom till handbollen.

Han spelade på blygsam nivå och efter tio år som kantspelare slutade han vid 20 års ålder. Att bli spelare var inte hans grej. Och det är därifrån namnet Groja kommer.

– När jag var aktiv var Gheorghe Gruia från Rumänien världens bästa hoppskytt. Han hoppade högst och sköt hårdast. Det blev en tvärtomliknelse. Jag var den som hoppade lägst och sköt lösast. Men bägge gjorde mål.

Men ledarskap och föreningsanda var något som skulle komma att fastna.

Redan som 14-åring tog han sig an sitt första ungdomslag. Han var en av ledarna som fostrade BBK:s yngsta förmågor. Sedan rullade det på och 1982, när han var 21 år gammal, hade han redan gått den högsta ledarutbildningen som fanns.

Sedan har han tränat olika lag, både juniorer och seniorer. 2007/08 var han för första gången med och sniffade på eliten och någonstans i de krokarna började drömmen om Boden Handboll väckas.

– Det fanns en grupp personer som pratade om att bilda ett elitlag med hjälp av alla föreningar. Men de fick inte med sig klubbarna. 07/08 kvalade vi till elitserien med BBK. Men säsongen efter flyttade Carin Bergdahl från BBK. Annica Ölén lämnade också. I Hornskroken lämnade Emmy Nordmark som skulle flytta. Efter det kom vi överens om att bilda Boden Handboll.

Boden Handboll började tidigt att spendera pengar och satsa stort mot framgång. Det värvades in spelare från utlandet redan när klubben var i division 2. 

Men tidigt kom ett dråpslag från Svenska handbollförbundet som beslutade att göra om seriesystemet. Då spelade det ingen roll vad Boden Handboll gjorde i division 2. De skulle ändå spela i division 1 nästa säsong och i realiteten försvann ett år. Istället för elitserien, division 1 och division 2 blev det elitserien, allsvenskan och division 1. Så fortfarande tredjedivisionen.

Men Boden skulle få sin uppflyttning ganska tidigt. 2010/11 vann Boden division 1 i överlägsen stil.

2011/12 var en säsong som sedan innehöll all tänkbart drama. Boden klarade sig undan direkt nedflyttning. En månad senare hade de förlorat ett kval och blev degraderat till division 1. Trodde man. Men sedan drog sig Örebro ur. Först i augusti fick Boden Handboll erbjudandet om en gratisplats i allsvenskan.

– De hörde av sig från förbundets tävlingskommitté och sa att de hade skickat brevet fel. De hade erbjudit BBK platsen i allsvenskan, men den skulle ju till oss. De sa: "Ni har en timme på er att komma med besked." Jag ringde en person som betyder mycket för föreningen och för idrotten i Boden, Sture Nordmark. Sen ringde jag tillbaka till förbundet och sa att vi tar platsen. Men då stod vi utan pengar, spelare och tränare.

undefined
Mikael "Groja" Carlsson – "Hjärtat och hjärnan i Boden Handboll".

Mikael "Groja" Carlsson hade till en början en liten roll i föreningen. Han började mer eller mindre som lagledare. Med tiden skulle det här ändras. Och när Boden Handboll tog sikte uppåt var det han som fick ansvaret att leta internationella spelare. Den här sommaren, när Boden tog gratisplatsen, växte rollen som sportchef fram för Groja.

Jalle Svanberg blev ordförande i föreningen 2013.

– När jag kom in skötte Groja allt.

Svanberg hyllar sportchefen för sin passion och för sitt driv. Men föreningen Boden Handboll var en enda röra, säger han.

– Det fanns inga årsstämmor eller protokoll. Så vi fick sätta igång ett styrelsearbete för att styra upp allt.

Hur stora skulder hade ni då?

– Det handlade om 600 000-700 000 kronor då om jag minns rätt. Sakta men säkert började vi knapra på den skulden och gjorde positiva resultat. Men vi blev långt ifrån färdiga när jag lämnade.

Jalle Svanberg var ordförande under fem säsonger. När han lämnade var skulden fortfarande stor, över halvmiljonen.

– Jag tycker att vi var på rätt väg. Vi jobbade hårt för att hitta en större huvudsponsor, men det lyckades vi inte riktigt med. Man kan säga att det egentligen gick för fort för oss att gå upp i högstaserien. Organisationen hängde inte riktigt med.

Samtidigt som Boden Handboll hade skulder var det sportsliga en smått osannolik framgångssaga. Och 2015/16 var handbollsfebern i kommunen total.

Boden kvalade till elitserien i en matchserie mot Önnered. Första matchen spelades i Boden och där skapades ett av två minnen som kommer vara för evigt hos många av de som var med.

– Vaktmästaren låste dörren och 500 personer utanför arenan fick gå hem. Den riktiga publiksiffran den matchen vet jag inte om någon vågar tala om. Det var folk överallt. De satt i knä på varandra, det var fullt i alla gångar och det stod folk mot räckena, säger Mikael Carlsson.

Boden vann matchen, spelade sedan bortamatch och hade chansen att säkra elitserieplatsen. 

I slutsekunderna klev Emmy Nordmark fram och sköt Boden Handboll till elitserien.

Vi ringer upp Nordmark.

– Vet du vad som är mitt bästa minne från det? frågar Groja.

– Är det 21–20-målet?

– När du storlipade.

Groja pekar mot affischen på väggen och säger:

– När hon grät efter slutsignalen. Det kommer jag aldrig att glömma. Och att hon fick avgöra. Annica tog ett grepp om motståndaren och Emmy gick på genombrott.

undefined
Emmy Nordmarks kvaltårar är något som Groja sent ska glömma.
undefined
Emmy Nordmark blev kvalhjälte för Boden

Nu är Boden Handboll inne på sin femte säsong i SHE. Och på kontoret en våning upp ringer det i Grojas telefon igen. Sen kollar han mejlen. Nu händer det grejer igen.

Nordmakedonskan Andrea Beleska lämnade Boden efter förra säsongen, men har ännu inte hittat någon ny klubb och står därför registrerad hos Boden. Fram till nu. För nu ska Groja godkänna en flytt till en grekisk klubb.

Andrea Beleska? Så tänker kanske du.

Det här är bara en av en hel drös med spelare som har kommit och gått under Grojas tid som sportchef. Faktum är att Boden Handboll har gjort 37 värvningar under fem säsonger i SHE. Ett halvt lag varje säsong. 

– Och du kan sätta upp 25 000 kronor bara i avgifter bredvid varje nyförvärv. Eller det kommer till en massa med agenter och annat. Du skulle i stort sett kunna räkna med 50 000 på varje spelare.

Enligt Grojas grova räknemetod blir bara det 1 850 000 kronor.

– Jag har misslyckats med en del rekryteringar. 

undefined
Mikael "Groja" Carlsson

Övergångar

2016/17

In: Ekaterina Lubyanaya, Mariana Lopes Ferreira, Sofie Svarrer Hansen, Lisa Hansson, Elin Gran, Johanna Vidgren.

Ut: Karolina Lauradottir, Krizta Szabo, Annelie Smeets.

2017/18

In: Paulina Masna, Stefanie Kaiser, Laurine Daquin, Christina Elm.

Ut: Anna Järvinen, Moa Molin, Moa Nilsson, Carin Bergdahl, Stefanie Kaiser, Christina Elm.

2018/19

In: Andrea Johansson, Johanna Hellgren, Faith Eriksson, Hanna Hansson, Hafdis Lilja Renötudottir, Kristiane Stormoen, Julie Soulard, Virginia Fernandez Roblez, Moa Nilsson, Tyra Eliasson.

Ut: Sofie Svarrer Hansen, Laurine Daquin, Mariana Lopes Ferreira, Johanna Vidgren, Emma Petersson, Lisa Hansson, Viktoriya Polshikova.

2019/20

In: Sara Boye Sörensen, Mie Sörensen, Nika Matavs, Stefanij Mishevska, Magdalena Stanulewicz, Andrea Beleska, Elin Karlsson.

Ut: Julie Soulard, Ekaterina Lubyanaya, Hafdis Lilja Renötudottir, Elin Karlsson.

2020/21

In: Yasmin Domonji, Linnea Öhrnell, Alma Thornéus, Alma Mikaelsson, Lotta Kulju, Laura Eggert, Gracia Axelsson, Anamarija Boras, Kalia Klomp.

Ut: Virginia Fernandez Roblez, Kristiane Stormoen, Nika Matavs, Andrea Johansson, Johanna Hellgren, Magdalena Stanulewicz.

undefined
Mikael "Groja" Carlsson

Det här är en hög omsättning.

– Det är det.

Generellt är det billigare för en arbetsgivare att behålla personalen än att skaffa ny?

– Visst är det så. Men kolla samtidigt på de namn som har gjort det bra: Flera har gått vidare till toppklubbar i Champions League, inte kan vi behålla sådana spelare.

Boden har som många mindre föreningar en svår balansgång där det gäller att hitta "lagom" bra spelare. Är en spelare inte nog bra så satsar de på någon annan nästa säsong. Slår en spelare igenom med dunder och brak går den vidare till någon större klubb ändå.

Men en del spelare har värvats in från när och fjärran, bara för att sitta på bänken i Boden.

Går det inte att ha en BBK-spelare istället?

– Då ska du veta att det krävs att en spelare är villig att lägga ned den tid och kraft som det innebär att vara i ett elitlag. Det är inte alla. Det finns massor av talang, men det ska få speltid också. Och vet du att om det blir svårt att få någon speltid är det klart att du hellre är i ett annat lag där du får spela, säger Carlsson och nämner sedan en liknelse.

– Jag kan med stolthet säga att jag har haft äran att träna en spelare som har fått överlägset flest spelare att sluta med handboll i Boden. Niklas Hågstrand. Han var bäst, helt enkelt. Han var bästa målvakten i 17 år och alla visste det. Det var ingen idé att försöka ta en plats i målet, så de slutade.

Men det här med lokala spelare är en punkt som är viktig för Boden Handboll att jobba på. Inte minst har den blivit det.

undefined
Annica Ölén, Emmy Nordmark och Carin Bergdahl

Tidigare var toppspelare i laget lokala förmågor. Emmy Nordmark, Annica Ölén och Carin Bergdahl var tre lokala spelare som inte bara var utfyllnadsspelare. De var stommen i Boden Handboll. 

– Spelare som Emmy Nordmark, som har snittat 100 mål per säsong i SHE, inte får Boden fram spelare bara sådär, säger Groja och knäpper med fingrarna.

Boden Handboll har inte heller några egna ungdomslag, bara elitlaget.

– Det har varit jättesvårt för föreningen. Naturligtvis är det inte hållbart i längden att bara köpa ihop laget. Det måste finnas en organisation där vi kan få rätt på lokala och regionala spelare i större utsträckning, säger Jalle Svensson.

Groja försvarar sig och säger att det är just det som Boden Handboll jobbar med nu.

– Vårt mål är att långsiktigt utveckla yngre spelare. Jag har koll på varenda tjej som går handbollsgymnasiet. Och vi försöker knyta till oss alla duktiga spelare från regionen. Titta på laget nu: Vi har Sara Nordström (Boden), Moa Nilsson (Boden), Tyra Eliasson (Boden), Faith Eriksson (Kiruna), Alma Mikaelsson (Piteå), Alma Thornéus Johansson (Kiruna).

– Och jag tror att det är väldigt viktigt för en förening att ha spelare som våra supportrar känner igen. Jag tror att de flesta som håller på Luleå Hockey blir helnöjda när de ser en spelare i laget gå och handla på samma affär som dem, att få se dem i vardagen. För oss och våra partners är det väldigt viktigt att spelarna i laget bor i Boden. Det gör att man får en identifikation med klubben. Om man bor i Luleå och pendlar till Boden för gästbesök blir det inte samma koppling till staden och till våra fans. Jag tror att det betyder något att när man går på Coop och handlar så ser man Sara Nordström gå där och jobba, då är det lättare att känna igen henne, prata med henne och förstå henne. Du kan se Moa Nilsson dyka upp med hammaren på någon byggarbetsplats. Du skapar ett intresse och det lokala engagemanget som är viktigare än många tror.

En väldig mängd värvningar är inte allt som har kostat. På kort tid har Boden Handboll haft hög omsättning på tränarbänken också.

– Vi har löst ut tre tränare också och det är inte gratis.

Den mest lyckade rekryteringen anser han fortfarande vara Per Johansson, tidigare förbundskaptenen som kom in till Boden Handboll som mentor och sedan som tränare 2017/18.

– Han gjorde ett enastående hästjobb för att göra klubben mer professionell. Han gick igenom rubbet – allt från att vi använde för dålig tejp till att vi tränade för lite. Hans jobb lever vi på än i dag och det är tack vare honom och det jobb som Jalle Svanberg gjorde vi är här. Utan dem hade Boden Handboll varit en dagslända.

Mikael "Groja" Carlsson är ofta ansiktet utåt för Boden Handboll. Men han vill hela tiden spela ner sin egen roll i klubben. Det enda han tar på sig under den här arbetsdagen och den här intervjun är det dåliga. Men andra talar gott om honom. Emmy Nordmark är en sådan. Vi ska snart träffa henne.

undefined
Mikael "Groja" Carlsson

För vi är på väg att lämna kansliet nu. Groja ska bara visa gymmet på bottenplan. Vi tar en pratstund med naprapaten och ser vart det är Boden Handbolls spelare kommer när de har skavanker. Sen ska vi åka mot Boden Arena, där laget snart har träning.

– Men om du har bilen kan jag ju åka med dig? Jag brukar ju ta bussen annars, den stannar ju utanför arenan, säger Groja och så går vi ut.

Det har gått lite drygt två timmar, det är som tur var ingen p-bot på rutan och tack och lov har vinden mojnat en aning nu. Men det är fortfarande kallt och vi blåser igång fläkten för allt vad den går under en minut till imman på rutan är borta. Och så kör vi.

– Ja, just det. Jag ska ju vara med i P4 Norrbotten, säger han och tar upp telefonen obekymrat.

Groja blir intervjuad om den stökiga avslutningen i matchen mellan Boden och Kungälv och den protest som Boden lämnade in efter matchen och samtidigt går fläkten på högvarv.

– Jag har varit ledare i 46 år och jag har inte varit med om något liknande, säger han med luren i högerhanden och pekar samtidigt med vänsterhanden att vi ska svänga in i nästa avfart.

Fläkten som var försatt i något automatläge tystnade lagom till Groja var färdig med intervjun lagom och samtidigt var vi framme vid arenan.

undefined
Boden Arena

Groja öppnar dörren till sina domäner. Vi går genom vaktmästeriet och in mot hallen. Då kommer första spelaren ut från omklädningsrummet precis i samma ögonblick.

Det är det senaste nyförvärvet, franska Nelly Plazanet, som ger ännu en bild över att Groja inte bara är en traditionell sportchef.

– Mikael. Jag har tappat bort min vattenflaska. Kan jag få en ny?

Inne i hallen sitter redan Emmy Nordmark. Hon har tränat med Boden Handboll igen under några veckor. 

Groja säger att du ser ut att vara ännu bättre nu.

– Det känns då inte så, skrattar Nordmark som inte är sen med att hylla sportchefen.

– Utan honom skulle det inte ha fungerat och så har det varit från start. Sen har det funnits andra personer som också har varit viktiga, i styrelsen och runt laget. Men han har varit hjärnan bakom allt och det finns nog ingen som har ett sådant hjärta för föreningen som han. Den tid han lägger ner på det här, det tror jag inte att det är många som förstår.

Hur mycket kontakt har man som spelare med honom?

– Jag kan tänka mig att man inte har så tajt kontakt med en sportchef någon annanstans som i Boden Handboll. Föreningen är liten och familjär. Han är här varje träning och har kontakt med alla tjejer.

– Äh!

Groja kommer tillbaka och spelar ner sig själv. Titta här. Här har vi en som betyder minst lika mycket för Boden Handboll, säger han och grabbar tag om materialförvaltaren Roger Sjöhems axel.

Sen kommer det in två personer på läktaren som tittar på träningen. Och här – här har vi den person som kanske har betytt allra mest för Boden Handboll någonsin, säger han då.

– Utan henne hade vi aldrig haft någon Emmy Nordmark. Det är ju hon som har fött henne.

undefined
Emmy Nordmark

Även om det inte kommer fram en ny Emmy Nordmark per generation så finns det en framtid för handbollen i Boden. Bodens BK har ett flicklag i varje årskull och nästa lag att ta steget upp till seniornivå är flickor födda 2004. Om det då finns något elitlag i Boden längre återstår att se. 

Boden Handboll har förvisso börjat plocka poäng i bottenstriden av SHE. Och från att ha haft en skuld på miljonbelopp verkar kampen om en elitlicens vara på gränsen till genomförbar. Om de klarade det vet vi 9 mars.

Till dess hoppas Groja att brevlådan utanför kansliet är tom. Det är ändå bara fakturor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!