Han tror på länets herrhopp inför premiären

Gällivarepremiären närmar sig med stormsteg. Sporten har träffat svenska skidlandslagets herrtränare Fredrik Uusitalo för att ta reda på vilka förväntningar han har på länsettan Johan Häggström.

Fredrik Uusitalo är tränare i det svenska herrlandslaget.

Fredrik Uusitalo är tränare i det svenska herrlandslaget.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-11-20 20:12

Sedan Marcus Hellner valde att lägga inför förra säsongen lämnade han ett stort tomrum efter sig i skidsverige och framför allt Norrbotten.

I slutet på förra säsongen väcktes dock ett litet hopp om att länet kanske var på väg att få fram ett nytt namn när Johan Häggström dels vann SM-guld på femmilen (fristil), SM-silver i sprint och slutade femma i Quebecs världscupsprint.

Nu berättar herrtränaren Fredrik Uusitalo, bördig från Muodoslompolo, att 27-åringen har fortsatt på den inslagna vägen.

– Det är väldigt mycket positiva vindar som blåser kring honom, säger 34-årige Uusitalo till Sporten.

Tränaren gör sin andra säsong i herrlaget och har hunnit arbeta med Häggström i två säsonger. Första året när Piteå Elit-åkaren tillhörde B-landslaget Team Bauhaus och i år när han klivit in i A-truppen.

– Johan är en ambitiös kille som har väldigt hög arbetsmoral och det har smittat av sig i gruppen, säger Uusitalo om Häggströms roll i landslagstruppen.

Men trots det är han försiktig med att sätta några officiella krav på honom.

– Även om det ser bra ut är det svårt att sia. Skulle det vara så att han är där han avsluta i fjol och lyckas höja det ett snäpp är det fantastiskt roligt.

Herrtruppen har två tränare, Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo. Den senare har lite mer sprintfokus och har på så sätt även bäst koll på Johan Häggström.

– Det är små marginaler i framför allt sprint. Kan Johan bara ta ett litet till pinnhål utöver så kan det bli riktigt bra, säger Uusitalo som menar att man det är i den disciplinen som man ska ha högst förväntningar på Piteå Elit-åkaren.

– Men Johan är bra på mycket. Han hanterar både klassiskt och skejt. Och förra säsongen visade han även att han kan hantera en femmil. Det ska bli spännande att följa honom i vinter.

Han passar även på att höja ett finger för Martin Bergström. Häggströms lagkamrat, som tillhör Team Bauhaus, har också gått framåt sedan i vintras när han knep ett SM-brons i fristilssprint och en femteplats i Faluns världscupsprint (fristil).

– I sommar har han har tagit ytterligare kliv i rätt riktning. Ett litet kliv till och det kan bära riktigt mycket frukt, säger Fredrik Uusitalo som dock inte vill lova för mycket.

– Det är svårt för mig att sia om när vi kan utmana om podiumplatserna.

Johan Häggström.
Johan Häggström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!