Olof Antti är nästa gymnastiklöfte från Luleå. 17-åringen är uttagen till junior-EM i München som inleds under nästa vecka.
Precis som tre år äldre Marcus Stenberg, också Lulegymnasterna och har tävlat på junior-EM, tävlar Antti i manlig artistisk gymnastik, där sex redskap ingår. Det är fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck.
– Det är inte jättestort i Sverige, men det växer, säger han.
Varför valde du mångkampen?
– Målet i gymnastik är från det att man börjar är att sikta på att göra en mångkamp. Det är störst prestige i att vinna en mångkampsmedalj. Då behöver man vara jämn i allting, säger Olof.
Vad är dina styrkor?
– Jag skulle säga barr. Där är jag rätt stabil. Även hopp.
17-åringen har hållit på med gymnastik i snart tio år. Men satsningen började långt senare.
– Det var för två år sen eller något liknande som jag började inse att det gick rätt bra på träningarna. Jag kände att landslaget var ett rimligt mål. Så kom jag med i landslaget för ett halvår sen.
Satsningen innebar också att han började träna med bland annat Marcus Stenberg, som gjort samma resa och är tre år äldre.
– Det Marcus och Emil (Espling) har gjort, som också tagit sig till landslaget, är riktigt bra. Utan att ha någon tidigare i klubben som gjort samma sak. Att ha de två innan, har varit viktigt.
Hur är förutsättningarna häruppe?
– Med nya hallen är det superbra förutsättningar. Lulegymnasterna har funnits väldigt länge, men har aldrig varit jättestor satsning. Nu när det blir fler och fler gymnaster som kommer upp på hög nivå. Då blir det också bättre förutsättningar.
Nu har han gått ett år på idrottsgymnasiet, med inriktning mot just gymnastik.
– Det är lite mer träningar vid sidan. Så jag tränar sex dagar i veckan med klubben. Det är tre timmar per pass. Så kör jag två morgonträningar på skolan.
Satsningen har gett framgångar. Men beskedet att han skulle få tävla under EM fick han först för två veckor sedan.
Detta när en i landslaget skadade sig och en plats blev öppen. Men han har varit beredd under sommaren.
– Jag har fått höra att jag ska hålla igång hela tiden.
Hur viktigt var det beskedet för dig?
– Hela sommaren har jag tränat och kört på. Jag har inte tagit så mycket semester eftersom det varit mycket tävlingar. Därför är det ju viktigt att man får lite utdelning för det. Det var skönt och bra för motivationen.
Nu är hela juniorlandslaget på plats i Luleå för ett förläger, innan avresa mot München. Där kommer han tävla i samtliga grenar, utom bygelhäst.
Det är en lagtävling där totala poängen räknas ihop.
– Vi har ett lagmål uppsatt med ett visst antal poäng. Men för mig blir det första mästerskapet. Jag vill åka dit och göra så bra jag kan ifrån mig. Förhoppningsvis göra alla mina program utan några misstag. Då kommer jag vara nöjd.
Vad är dina långsiktiga mål?
– Jag vill kunna ta mig så långt som möjligt. Jag började hyfsat sent, men har tagit mig till EM. Jag hoppas kunna fortsätta vara med i landslaget.
Men att påbörja satsningen i en relativt sen ålder, när många gymnaster slår igenom som unga, behöver inte bara innebära en nackdel.
– Det beror på hur man ser det. Jag kommer bli bättre och bättre och när jag blir 18 kommer jag börja tävla på seniornivå. Nackdelen med att satsa jättetidigt är att man kan bli utbränd och skadad.