Fyra vinnare i premiärtävlingen

Volter, splitt, spagat och mycket, mycket mer. Lulegymnasternas tävling "Vårcupen" blev en riktig gymnastikfest.

Tova Bloms vighet imponerade i hemmatävlingen.

Tova Bloms vighet imponerade i hemmatävlingen.

Foto: Roger Blom/Lulegymnasterna

Gymnastik2016-04-17 20:00

För första gången någonsin anordnade Lulegymnasterna en tävling som ingick i den så kallade stegserien under helgen. Tävlingen Vårcupen lockade närmare tresiffrigt antal gymnaster för länet som tävlade i fyra olika steg, beroende på hur långt man kommit i sin gymnastikkarriär. Däribland en del tjejer som hunnit ta sig en bra bit, men också nybörjare som tävlingens yngsta deltagare Lily Gardfjäll. Tjejen från IFK Arvidsjaur fyllde för inte så länge sedan sex år.

– Jag gjorde kullerbyttor och bakåt-kullerbyttor. Det var jätteroligt, säger Lily Gardfjäll som lovar att Vårcupen inte blir hennes sista gymnastiktävling.

Grenarna som tjejerna tävlade i var bom, barr, hopp och fristående. Där samlades poäng i de olika grenarna där den som till samlade på sig flest poäng stod som segrare. När tävlingen innehöll fyra olika stegnivåer blev det såklart också fyra vinnare i tävlingen.

Det blev två tjejer som arrangörsklubben Lulegymnasterna som knep guldet i steg tre och fyra, alltså de som tagit sig lite längre inom gymnastiken. I steg fyra blev det hemmaklubbens Keniah King Boltemo, 11, och i steg tre Tova Blom, 9.

– Mattan gick bäst och hoppet var tuffast. Jag tävlar för att det är roligt och jag hade inte räknat med att jag skulle vinna, säger Keniah King Boltemo direkt efter att hon fått kliva högst upp på prispallen inför jublande publik i Voltarenan i Luleå.

Även Tova Blom var väldigt nöjd med segern, som inte var den första i raden.

– Det känns väldigt bra. Det är femte gången som jag kommer etta, säger Blom efter segern i steg tre som kanske så småningom tar nio-åringen till nästa steg.

I steg två kom vinnaren däremot hela vägen från Arvidsjaur. Det blev nio-åriga Minna Eriksson som knep guldet som blev hennes första i gymnastikkarriären.

– Jag har tävlat många gånger, men det är första gången jag vinner. Det var väldigt roligt att vara med, säger Minna Eriksson.

Trots Arvidsjaurgymnastens ringa ålder så har hon många år bakom sig i sporten.

– Jag tror att jag började med gymnastik när jag var tre år, säger Eriksson.

Även Älvsbygymnasterna fick en segrare i Meja Burman som knep guldet i steg ett. Det efter att hon framför allt presterade lysande i hopp-grenen.

– Hoppet gick bäst och barren var svårast. Det är svårt när man ska dra sig upp. Jag har inte tävlat så många gånger tidigare, men det var väldigt roligt, säger Meja Burman.

Vårcupen blev en stor succé och förhoppningen är att tävlingen ska återkomma årligen. Luleågymnasternas Elisabeth Boltemo berättar att det finns ett stort intresse för gymnastiken i Luleå.

– Vi vill öka på tävlingarna i länet och därför vill vi anordna den här tävlingen. Lulegymnasterna är den största gymnastikföreningen i länet och vi brukar ta upp halva mattan när det blir tävling, säger Elisabeth Boltemo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!