För få ledare – efter boom i gymnastikhallen

Det har gått ett par år sedan GK Norra Norden drog igång sin satsning på gymnastik för pojkar. Nu tränar ett 40-tal ambitiösa pojkgymnaster flera dagar i veckan.

STRETCHING. Uppvärmning och stretching är jätteviktigt och pojkarna slarvar inte.

STRETCHING. Uppvärmning och stretching är jätteviktigt och pojkarna slarvar inte.

Foto: Saga Skovdahl

Gymnastik2016-11-15 06:00

Om klubben bara hade fler ledare skulle man kunna starta ännu fler pojkgrupper. ”Allt är roligt”, säger Nisse Carlsten, 10 år, om sporten.

Klubbens pojksatsning drog igång 2009. Bakgrunden var, som så ofta, att syskon till flickor som tränar i klubben själva ville börja.

– Intresset har ökat bland pojkar, men vi har inte nog med ledare, säger Vera Gärdemalm, som tränar en av klubbens tre pojkgrupper.

I manlig artistisk gymnastik ingår sex redskap; ringar, barr, bygel, räck, hopp och fristående. I kvinnlig artistisk gymnastik ingår fyra redskap. Allra svårast är, enligt pojkarna vi träffar, bygelhäst och ringar.

– Man ska svinga runt med benen och det är jättetungt, säger Nisse Carlsten om bygelhästen.

För att bli duktig i gymnastik krävs både god teknik och styrka - och man måste helt enkelt nöta och tycka att det är roligt att träna. Vera Gärdemalms pojkgrupp, där de äldsta är 12 år, tränar tre gånger i veckan. Och de är duktiga.

I gymnastik är både uppvärmning och stretch är viktigt. Pojkarna är taggade och gör vant de övningar Vera Gärdemalm säger åt dem att göra. När de här bitarna är avklarade är det dags för ringar. Pojkarna på träningen, för kvällen fem stycken, delas in i två grupper. Gymnastik är ju en individuell sport och för att varje barn ska få sin tid vid respektive redskap kan inte träningsgrupperna bli för stora förklarar Vera Gärdemalm.

Vid klubbens nyinköpta ringställning gör pojkarna övningar drygt 2,5 meter ovanför golvet. De rör sig smidigt efter instruktionerna men det syns att det är tungt.

– Man måste nog vara ganska stark, säger Nisse Carlsten, om vad som krävs för att bli duktig på sporten.

Och orädd?

– Ja, det måste man såklart också vara, säger han.

Pojkarna tar sig an varje redskap med stor entusiasm.

– Nästan allt är roligt. Att komma hit och öva på nya saker - och göra volter såklart, säger Herman Bjuhr, 12 år.

Just att göra volter vid studsmattan verkar pojkarna tycka är allra roligast. De passar på att göra volter innan träningen drar igång, i någon vattenpaus och efter att träningen är slut.

I oktober anordnade GK Norra Norden en tävling för pojkar och då var pojkgymnaster från Luleå, Älvsbyn och Boden på plats. Det är framförallt på de orterna i Norrbotten gymnastik för pojkar finns.

Arvid Vitblom, 12 år, var med på hemmatävlingen i oktober.

– Att tävla är roligt, men lite pirrigt ibland, säger han, och berättar att han ser fram emot ett planerat träningsläger i Luleå i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!