Luleåframgångar i DM

I helgen avgjordes DM i artistisk gymnastik. Då fick Lulegymnasterna Emil Espling och Marcus Stenberg kliva upp på prispallen i mångkampen.

Framgångar. Lulegymnasten Marcus Stenberg fick kliva högst upp på pallen när DM avgjordes i helgen. På andraplats kom Jacob Beland från Jokkmokk och på tredjeplats kom Lulegymnasten Emil Espling.

Framgångar. Lulegymnasten Marcus Stenberg fick kliva högst upp på pallen när DM avgjordes i helgen. På andraplats kom Jacob Beland från Jokkmokk och på tredjeplats kom Lulegymnasten Emil Espling.

Foto: Kent Risberg Vikström

Gymnastik/Älvsbyn2015-05-26 06:00

Även ungdoms-DM avgjordes samma dag där närmare 130 gymnaster deltog från både norr- och västerbotten. Tävlingarna avgjordes ute på Älvsbyvärken och det var många norrbottniska gymnaster som skördade framgångar.

Även om Lulegymnasternas Marcus Stenberg bara är 12 år så tävlade han i den äldre DM-tävlingen. Det blev också han som på herrsidan fick kliva högst upp på prispallen i DM för andra gången i karriären.

– Det var inte den bästa tävlingen jag gjort men det har ändå gått okej. Det hade kunnat gå mycket bättre, säger Marcus Stenberg.

Vad hade kunnat gå bättre?

– Jag fick tre fall och vrickade min stortå innan ett redskap och då tappade jag bort mig på det redskapet.

– Det gick bättre i räck. Det var nästan ingenting där som jag kände att jag kunde gjort bättre på den.

Klubbkamraten Emil Espling fick även han kliva upp på prispallen då han kom på en tredjeplats i totalen bakom Jacob Beland från Jokkmokk som tog hem silvret.

– Det gick hyfsat bra i dag. Jag är mest nöjd med ringarna för där klarade jag hela serien. Jag har varit skadad i axeln och ryggen i ett halvår och inte kunnat köra ringar innan, säger Emil Espling.

Hur var det att lyckas så bra med det då?

– Jag hann bara träna en gång i kanske 20 minuter dagen innan den här tävlingen och sen kommer jag hit och klarar hela serien så det kändes bra.

Båda Luleåkillarna tävlar i USM. Därför blir DM mer av en förberedelse inför USM-tävlingarna där Stenberg för några veckor sedan blev näst bäst i hela Sverige för gymnaster under 14 år.

– Det känns bra att vinna här men jag försöker koncentrera mig på att kontrollera nerver och så där i den här. I vanliga fall när vi tävlar på SM och så där är det lite större så det här blir lite mer förberedande inför det, säger Marcus Stenberg.

Luleåtalangen är dessutom ett intressant namn för det svenska gymnastiklandslaget.

– Jag får kanske åka på juniorlandslagsläger i Halmstad. Jag är inte helt kvalificerad i juniorlandslaget men jag är med i träningsgruppen som tränar med landslaget så jag får träna med dem men jag får inte representera Sverige i internationella tävlingar.

Du måste bli uttagen?

– Ja, man måste bli uttagen, haft tillräckligt höga poäng och varit tekniskt duktig. Det finns en chans att jag kan få komma in där om något eller några år men det är inte riktigt det jag satsar på. Utan det är mest att ha kul och göra mitt bästa och känna att jag gjorde det jag kunde och så får det blir som det blir.

På damsidan vanns DM av Jenny Knuts, Älvsbygymnasterna, tvåa blev Sara Nilsson, Umeå GF, och på tredje plats kom Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna. I UDM vann Miriam Sandberg, Lulegymnasterna, steg 2. Steg 4 vanns av Adela Bergström-Larsson, Lulegymnasterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!