Grips VC-besked – till Kirunatalangen

Hon är uttagen i U23-VM och drömmer om att få köra världscupen. Nu hyllas Kirunatalangen av förbundskaptenen – och han är övertygad om att Lisa Vinsa kommer att få testa på VC-cirkusen redan den här säsongen.

11 januari 2018 12:16

Under torsdagen kom beskedet: Flera länstalanger tar plats i landslagstrupperna som ska köra U23-VM och JVM i schweiziska Goms i månadsskiftet januari/februari.

Emma Ribom, från Kalix men tävlandes för Piteå Elit, Lisa Vinsa, från Kiruna men tävlandes för Piteå Elit, och Björn Sandström, från Umeå men tävlandes för Piteå Elit, tävlar i U23-VM medan Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF, deltar i JVM.

LÄS MER:Länets skidtalanger till VM: "Ett bra gäng"

Förbundskaptenen Rikard Grip tror att det svenska laget kan ta några framskjutna placeringar.

– På en riktigt, riktigt bra dag kan man absolut vara med och slåss om medaljerna men vi vet att konkurrensen är tuff där ute och då måste man verkligen ha att allting klaffar. Men tittar man realistiskt tror jag att många av dem kommer att vara med och slåss om topp tio-placeringar, säger Rikard Grip till Norrbottens Media innan han snabbt tillägger:

– Det ska vi också vara väldigt ödmjuk inför – för det är väldigt, väldigt bra.

Kirunatalangen Lisa Vinsa gjorde succé i Skandinaviska Cupen i Piteå den gångna helgen, bland annat slutade hon femma på 20 kilometer klassiskt under söndagen.

Efteråt berättade Piteå Elit-åkaren att hon hoppas på att få köra U23-VM och att drömmen också är att få debutera i världscupen.

LÄS MER:Kirunatalangens sköna succéhelg

Nu är VM-målet uppfyllt – och för Norrbottens Media avslöjar nu Rikard Grip att hennes världscupdröm kan gå i uppfyllelse redan den här säsongen.

– Lisa gjorde det väldigt, väldigt bra framförallt i det klassiska loppet uppe i Gällivare (Sverigepremiären). Sen har hon följt upp det, framförallt med ett oerhört fint masstartlopp i klassiskt här senast i Piteå, säger förbundskaptenen innan han kommer in på världscupen:

– Den närmar sig givetvis också, framförallt när vi pratar om den klassiska skidåkningen. Som jag ser det är hon snäppet vassare i det just nu.

Vi får helt enkelt se när den dagen kommer.

– Vi får avvakta lite grann. Det är en intensiv period nu med två världscuper och den ena krockar med U23-VM och den andra är precis innan de åker iväg på uppladdning. Samtidigt har vi ett starkt lag på damsidan som förbereder sig in mot ett OS. Så vi får se när tillfället kommer – men jag är helt övertygad om att det kommer den här säsongen.

Grip utvecklar kring det där med "kommer den här säsongen".

– Om hon fortsätter att visa på den fina kapacitet som hon har nu så tror jag absolut att det kommer bli tillfällen längre fram. Det tror jag.

Men först ett VM?

– Vi får väl som sagt se. Det är inget som är skrivet i sten hur det ser ut. Vi får avvakta och titta på hur det går när det blir dags för tävlingarna i Planica (20-21 januari) först och främst, för det är där det är klassiskt.

U23-VM och JVM pågår mellan 28 januari till 3 februari.

Grip tycker till

Förbundskaptenen om övriga länsåkare:

Emma Ribom, Piteå Elit (U23-VM)

"En stor talang som blivit förstaårssenior. Hon har gjort det väldigt bra, framförallt på de klassiska distanserna den här säsongen. Hon har varit långt fram i resultatlistan egentligen hela tiden som junior men haft en väldigt stor utmanare i Ebba Andersson. Hon har fortsatt att utvecklas i positiv riktning."

Björn Sandström, Piteå Elit (U23-VM)

"Björn är ett av de här spännande lite yngre namnen på herrsidan. Jag tror han kan ta klivet och bli riktigt duktig om han får lite tid och får fortsätta jobba med träningen och bygga lite kapacitet. Han har definitivt potential och var med redan i fjol och gjorde det bra med några fina placeringar. Jag tycker han har haft en väldigt fin och stigande formkurva den senaste tiden och gjorde också en väldigt, väldigt bra och stabil helg i Piteå."

Maja Majbäck, Jukkasjärvi IF (JVM)

"Det är också en spännande person som har en hög kapacitet. Hon var med i fjol och gjorde det väldigt bra även då i nån uttagningstävling. Jag tror hon vann till och med masstartsloppet i uttagningarna och hon gjorde det också bra nu senast i Östersund i helgen."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke