"Förväntar mig mer av honom"
Luleå protesterade och krävde omspel. Protesten gick inte igenom - efteråt var man kritiska mot tävlingsnämndens insats. - Jag förväntade mig "inga kommentarer" från dem, säger Lars "Osten Bergström.
Tommy Töpel.
Foto: Scanpix
Han fortsätter: - Oerhört olyckligt. Han föregick beslutet, det är en part som har en mycket viktig position i svensk hockey. Han har många år bakom sig inom hockeyn och jag förväntar mig mer av honom. Luleås klubbdirektör Thor Stöckel var inne på samma linje som sportchefen. - Han föregick beslutet. Väldigt oprofessionellt, inte bra när han sitter i kommittén, säger Stöckel och fortsätter: - Jag tycker att vi i Luleå Hockey har hanterat det här bra. Spelarna la det bakom sig direkt efter matchen. Tävlingsnämndens ordförande Anders Larsson menar att Tommy Töpels uttalanden inte har påverkat beslutet. - Vi läser inte tidningen när vi prövar ärenden. Det har absolut ingen inverkan, säger han. Luleå Hockeys ledning menar att han inte ska lägga några kommentarer, vad anser du som ordförande? - Vi har fullt förtroende för honom och hurvida han har uttalat sig exakt så vet jag inte. Det är inget vi har pratat om, säger Larsson. Regelkunnig i närheten
Anders Larsson menar att nämnden enbart har tagit hjälp av regelboken. - Vi har fokuserat på regeln att alla matcher ska avgöras ute på isen. Har matchen avgjorts ute på isen? - Fel har begåtts i sekretariatet och domaren (Patrik Sjöberg) är givetvis ytterst ansvarig. Men sen kan det uppenbarligen ske misstag och vi ska försöka säkra att inte sånt här händer igen genom att placera en regelkunnig nära sekretariatet, säger Anders Larsson. Är inte domaren tillräckligt regelkunnig? - Han ska vara det men ibland kan det ändå gå fel. Luleå Hockeys tränare Roger Rönnberg hade sin syn på den avslagna protesten. - Jag är inte förvånad
Så lyder tävlingsnämndens dom
Ӏrende:
Luleå HF har inlämnat en protest där de yrkar om omspel av kvartsfinal 4 mellan Frölunda HC och Luleå HF den 11 mars 2009. Som skäl anför Luleå att utvisad spelare felaktigt suttit kvar i utvisningsbåset.
I samtal med domarsupervisor, Lars-Johan Ryhed, kan konstateras att fel har begåtts.
Enligt regelbok och case book (regel 470) gäller följande:
Situation: Strafftidtagaren gör fel och en spelare får sitta för länge på utvisningsbänken, och under den tiden gör det icke felande laget ett mål.
Åtgärd: Målet godkänns.
Vidare säger regelboken att ett mål aldrig kan underkännas om pucken släppts efter målet.
Tävlingsnämndens utgångspunkt är att alla matcher ska avgöras på isen.
Nämnden konstaterar att mål gjorts med felaktig numerär på isen med anledning av funktionärers misstag. Frölunda har inte gjort något fel i samband med händelsen.
Mot bakgrund av ovanstående finner nämnden att resultatet av matchen fastslås och protesten avslås.
För att säkerställa kunskapen under kvarstående slutspelsmatcher kommer regelkunnig att finnas på plats under matcherna i nära anslutning till speakerbåset.
4 Beslut:
Tävlingsnämnden avslår protesten.
I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras hos Svenska Ishockeyförbundets styrelse.
Klagoskriften skall ha inkommit till Svenska Ishockeyförbundet inom två veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.
På tävlingsnämnden vägnar
Anders Larsson, Ordförande
I avgörandet har deltagit Anders Larsson, Tommy Töpel, Mikael Haglund och Mikael Lundström.”