Det var för snart sju år sedan Adam Wozniak valde att flytta från Adelaide, South Australia till Luleå, Norrbotten. Eller valde...
– Anna (sambon från Luleå) ville att vi i alla fall skulle testa att bo i Sverige inom fem år. Sen gick det fem år och då sa hon att det var dags, säger han med ett garv.
I dag är han Kalix Golfklubbs allt-i-allo – VD, banchef och PRO.
Hur hittade du hit?
– Kalix läste om mig i tidningen, samtidigt som de letade en ny klubbchef, och tyckte att jag hade en intressant bakgrund.
Bakgrunden? Ja, den handlar mycket om golf.
Adam Wozniak bestämde sig tidigt för att satsa på golfen. Han gick en treårig utbildning på vad som är känt som en av världens tuffaste PGA-utbildningar.
Han började deltid på Royal Adelaide Golf Club, med vad som de flesta år rankas som en av världens 50 bästa banor. Han jobbade i två år samtidigt som han själv spelade på hög nivå.
Wozniak var till och med bara ett slag från att spela med de riktiga toppspelarna.
– Fyra stycken fick en plats för att spela i "Nationwide tour". Jag gjorde en bogey på sista hålet och hamnade precis utanför.
Det var en rolig tid, men intensiv. Så han var tvungen att göra ett vägval till slut.
– När vi fick vårt första barn kände jag att det inte var livet jag ville ha i framtiden. Jag jobbade halvtid för att ha råd att spela tävlingar. Men jag fick bra tryck på mina golflektioner, så jag bestämde mig fort för att lägga mer tid på det.
Adam Wozniak har dragit på sig erfarenhet från olika delar av världen och kan därför kosta på sig att jämföra Sverige och Australien, Kalix och Adelaide som golfkulturer. Förutom att vädret är gynnsammare i Australien.
– Det är mer öppet där. Man behöver inte bli medlem, betala greenfee och köpa en massa klubbor för att pröva på golf. Här var det väldigt strikta regler när jag kom (november 2008), säger han och fortsätter:
– Då var det tio kursträffar och prov för att ta grönt kort.
Det har blivit en aning öppnare, men det finns fortfarande mer att göra, anser Wozniak.
– Folk ska få testa mer först. En del tar grönt kort och känner sen: "Det här var inte för mig". Det är en stor skillnad med Sverige.
Nej, det är ju inte som att ta ett körkort, direkt.
– Nej. Det är bara fritiden vi håller på med. Jag försöker komma ihåg det hela tiden: Det ska vara roligt.
Därför har han anpassat banan i Kalix mer efter mediumspelare.
– Designen har varit bra, men jag har försökt förenkla den lite för att att snabbare spel.
Hur gjorde han det? Ja, bland annat genom att kapa 3 000 träd.
– Den har varit för smal för vanliga spelare. Jag menar: Folk har inte sex timmar till att gå på banan. Man vill komma dit och spela golf och ha roligt.
Nu i helgen firar Kalix Golfklubb 25 år. Det gör man med en jubileumstävling på Linnébanan.
Men i samma veva vill man också få igenom en ganska stor förändring. Man vill sälja banan.
– Om det finns någon lämplig som kan driva banan i framtiden vill vi sälja.
Varför?
– Först och främst för att det är 25 år sedan företagare gick ihop och byggde banan. Några av delägarna har tyvärr gått bort, andra har flyttat och energin och motivationen saknas. Vi vill ha in lite yngre företagare som har motivationen och om det finns rätt köpare kan vi titta på det.
Hur det nu än blir. Målsättningen är densamma.
– Golf ska vara för alla.