Gigantisk klack backar upp Luleås motståndare

En annorlunda utmaning väntar Luleå Hockey efter Karjala cup-uppehållet – CHL-motståndaren Bern backas nämligen upp av en gigantisk klack. ”Det är ett jäkla liv – vi har 17 000 på läktarna nästan varenda match och 10 000 av dem står”, säger den schweiziske klubbens svenske back Calle Andersson.

"Det finns inget häftigare i Europa. Åtminstone inte inom hockeyn. Det kan flyga in någon ölburk på isen ibland. Men det kan man leva med", säger Calle Andersson.

"Det finns inget häftigare i Europa. Åtminstone inte inom hockeyn. Det kan flyga in någon ölburk på isen ibland. Men det kan man leva med", säger Calle Andersson.

Foto: SC Bern

Ishockey2019-11-10 15:00

Bern har dominerat schweizisk hockey under en lång tid och blivit mästare fem av de tio senaste säsongerna.

Men i höst har det gått tungt för laget, som ligger nia i ligan och tog sig vidare på målskillnad i Champions Hockey League.

– Det har gått bra för oss tidigare. Vi har tagit över 100 poäng under alla mina säsonger här. Men den här säsongen har vi haft det lite kämpigt, säger Calle Andersson och fortsätter:

– Men vi tappade vår förstamålvakt till Zug inför den här säsongen och en av våra bästa forwards gick till Edmonton. Sedan har vi ett lite äldre lag. Jag är en av de yngsta spelarna. Och då har jag ju ändå varit med ett tag.

Laget tränas av Kari Jalonen som tidigare har varit finländsk förbundskapten.

– Vi spelar en typisk finsk hockey. Det är mycket styrspel, och sedan går allihop när vi får möjlighet, säger Calle Andersson.

Vilken standard håller den schweizisk ligan nu för tiden?

– Topparna är bättre här. Mark Arcobello som spelar för oss är exempelvis extremt bra. Jan Mursak är också riktigt bra. Och Andrew MacDonald har gjort över 500 matcher i NHL. Men totalt sett är ligan lite sämre än SHL. De schweiziska spelarna är inte lika bra som de svenska.

Han konstaterar sedan att tisdagens match i Bern blir viktig.

– Vi vet att de har några bra spelare. Och det kommer säkert bli tufft där uppe, så vi måste försöka få med oss ett bra resultat från den första matchen, säger Calle Andersson.

Bern är historiskt sett starka hemma.

Men bakom sig har man också en minst sagt högljudd klack, som är flera gånger större än Luleå Hockeys.

– Det är ett jäkla liv. Vi har 17 000 på läktarna nästan varenda match och 10 000 av dem står. Här nere får de ju dessutom dricka öl på läktaren, säger Calle Andersson och fortsätter:

– Det finns inget häftigare i Europa. Åtminstone inte inom hockeyn. Det kan flyga in någon ölburk på isen ibland. Men det kan man leva med.

Sedan tillägger han:

– Jag tror inte det blir fullt mot Luleå. En del av supportrarna är arga på oss, vi har ju förlorat en del matcher. Men jag tror det kommer komma minst 8 000 eller 9 000 på matchen och det kommer ändå att vara bra tryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!