Sensation av Johansson

Ljuset kommer från norr.
Från Kiruna och längdhopparen Mathias Johansson, 21, som svarade för tidernas SM-skräll i helgen.
-Det här är så otroligt stort. Medalj, det hade jag aldrig vågat drömma om, säger Johansson efter SM-bronset.

FIN MEDALJ. Stolt visar sensationelle SM-bronsmedaljören Mathias Johansson, Kiruna upp sin SM-medalj. Foto: Håkan Svensson

FIN MEDALJ. Stolt visar sensationelle SM-bronsmedaljören Mathias Johansson, Kiruna upp sin SM-medalj. Foto: Håkan Svensson

Foto:

Gävle2011-08-15 06:00

Friidrotten i länet för en tynande tillvaro på elitnivå och länge har endast kulstöterskan Helena Engman, Riviera Friidrott, förmått kriga om SM-medaljer. Hon vann också sitt åttonde SM-guld i årets mästerskap, men tackade därefter nej till VM i Daegu på grund av en låsning i ryggen.

På pallen
Det var därför en knall av högsta rang när blott 21-årige Kiruna-grabben Mathias Johansson, Nedre Soppero IK, sensationellt delade prispall i SM-längdhoppet med Andreas Otterling och redan VM-klara stjärnan Michel Tornéus och flög fram till bronset med finfina 7.54, vilket också är ett nytt och efterlängtat distriktsrekord.

- Det rekordet är över 40 år gammalt (Christer Jonsson, Malmberget, 7.51 från 1970), så det är dags att ta det, utbrister Johansson lyckligt när Norrbottens-Kuriren sitter ner med honom på gräset inne på SM-arenan efter prisceremonin.

Klasshoppare
Kirunagrabben får riktigt nypa sig i armen.

Det som hände på Gunder Hägg Stadion i Gävle är en kort och gott en makalös saga.

Unge Mathias har nämligen utvecklats till en klasshoppare på mycket, mycket, kort tid.

- Jag tränade friidrott som liten pojk, men slutade. Började om när jag var 13 och hade Stig Snällfot som tränare. Ledsnade igen när jag var 15 och började spela fotboll och innebandy. Det höll jag på med till jag var 19 år. Jag drog på mig en korsbandsskada, och då började jag friidrotta igen. Först hoppade jag tresteg, och gjorde 14.35 som bäst. Jag hade snabbheten och insåg att längd nog passade mig bättre, berättar Mathias efter SM-bronset.

På den vägen är det.

Och nu har det gått undan.

Förra våren hade han ett personligt rekord på blygsamma 5.90.

I slutet av sommaren hade det ökats till fina 7.24.

Den här säsongen gjorde han tidigt 7.29 när han vann JSM inomhus i Sätrahallen och utomhus hade han 7.22 som årsbästa inför SM.

Dit kom han dock med dåliga förberedelser.

- Jag har bara hoppat enstaka längdhopp efter en efterhängsen hälskada från Sommarspelen i Stockholm.

Vid helgens SM kom dock det stora lyftet.

Han inledde finalen på ett strålande sätt genom att sätta personligt rekord i alla sina tre första hopp: 7.26 - 7.43 och 7,54. Sedan flög han glädjestrålande upp ur hoppgropen.

Råd med övertramp
I det läget hade han råd att trampa över i sina tre avslutande hopp.

Den sensationella bronsmedaljen i SM var hans och nu kan det till och med bli Finnkampen för Mathias Johansson i höst.

- Min styrka som längdhoppare är min spänst. Jag gör 11.20 på 100 meter, men måste ner mot 10.50 för att nå åtta meter och det är nog inte omöjligt, säger han.

När fiskeintresserade Mathias inte tävlar i friidrott pluggar han biologi och geovetenskap vid universitetet i Umeå, dit han flyttade i januari för att få bättre träningsmöjligheter än hemma i Kiruna.

Nicklas Lindskog, som assisterade honom under rekordhoppet i helgen, är en av hans tränare där.

VM-klare Michel Tornéus nådde 7.79 och bara tvåa bakom 25-årige Andreas Otterling som fick till 7.97 i femte hoppet.

Tidigare Haparanda-löparen Jan Westerberg, 31, numera tävlande för IFK Umeå och boende i Sundsvall kämpade hårt på 3.000 hinder i Sundsvall.

- Jag är hyfsat nöjd med loppet, med tanke på att jag inte springer så mycket bana.

Westerberg blev åtta i SM-loppet på tiden 9.27,77, vilket är i nivå med hans person-bästa.

Årets höjdare för honom är annars lag-SM-guldet med Umeå i terräng.

Cornelia Henriksson, Morjärvs SK var anmäld både 10.000 och 5.000 i SM, men kom inte till start på grund av en skadefylld säsong.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om