Marcus Hellners förra tävlingssäsong var en rejäl besvikelse.
Länets stora skidnamn på herrsidan hade svårt att hitta formen och tappade sin plats som en av världens absoluta toppåkare.
– Redan under säsongen kände jag att jag hade kunnat göra ett bättre jobb med träningen. Det var frustrerande och veta vad mina dåliga resultat berodde på, säger Marcus Hellner till Kuriren.
Han slutade nia i totala världscupen och plockade endast hem två individuella pallplatser på värdscupen, varav den ena i Tour de Ski-prologen. Vid VM i italienska Val di Fiemme fick han nöja sig med två silver i stafett och teamsprint. Individuellt var han aldrig nära medalj.
– En del tycker kanske tycker att jag klankar ner för mycket på förra säsongens insatser. Men jag kan inte känna att jag är nöjd med resultaten under fjolåret, jag ville mycket mer än så och hade betydligt högre mål, säger han.
Inför förra säsongen såg många honom som en av herrsidans tre stora namn tillsammans med norrmannen Petter Northug och schweizaren Dario Cologna. Men när 2011/2012 summerades hade han blivit ifrånåkt och även passerad av åkare som exempelvis den ryska trion Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin, Ilia Chernousov och kazaken Alexey Poltoranin.
– Jag vill inte hamna på tjugondeplatser som jag gjorde många gånger i fjol. Jag vill vara med där uppe i toppen, har man varit där en gång så vill man dit igen, säger Marcus Hellner.
Även hemma i Sverige tappade han statusen som landets affischnamn på herrsidan. Numera är femmilskungen Johan Olsson nummer ett. Åsarna-åkaren vann två individuella VM-medaljer i Val di Fiemme – guld i femmilen och silver i Hellners favoritdistans 15 kilometer fristil.
– Efter VM tände jag till lite extra och ville ändra på saker och ting som inte funkat. Jag fick mycket motivation att komma tillbaka till toppen, säger Hellner som har tränat hårt under sommaren.
Han har fokuserat mer på styrka och explosivitet.
– Jag hade lite idéer på vad jag behövde förbättra och jag har fått till det mesta, säger Hellner.
Besvikelsen har förvandlats till motivation.
– Jag är väldigt taggad och det är klart att man tänder till lite extra när det är ett OS-år. Nu är jag på väg tillbaka på den nivån jag vill vara på, säger han.
På landslagets samlingar under sommaren har nivån höjts några snäpp. Marcus Hellner menar att de svenska åkarna har inspirerats av Johan Olssons succéfyllda fjolårssäong.
– Dels smittar Johans framgångar av sig på oss övriga i gruppen. Sen har vi distansåkare känt att vi behöver tuffare träning, vi har snackat ihop oss och kommit fram till ett hårdare upplägg – alla är taggade inför OS.
Ryska Sotji är värd för vinter-OS 2014. Skidtävlingarna avgörs mellan 9–23 februari och då vill Marcus Hellner visa att han är tillbaka på allvar. På förhand ser han sin största individuella medaljchans i sprint som avgörs i fristil.
– Jag ser egentligen fram emot alla distanser. Men får jag en bra sprintform, som jag hade 2011 i Holmenkollen (VM), så har jag bra medaljchanser i fristilssprint, säger 27-åringen.
– Men då måste jag vara mycket bättre än i fjol. Är jag det så borde OS-banan passa mig riktigt fint. Det är kuperat och väldigt mycket uppförsbackar. Innan avslutningen är det en rejäl backe som kan bli avgörande, den är ganska lik den som fanns i Holmenkollen med mycket tvåans växel-åkning.
För er som inte minns VM 2011 bör veta att Holmenkollen-backen döptes om till Hellnerbacken efter Gällivareåkarens klassiska guldryck. I uppförslutningen svepte han ifrån åkare som Emil Jönsson och Petter Northug innan han defilerade in i målfållan. Sprintslingan borde därmed passa honom som handen i handsken.
– Jo det gör den, men jag kan inte leva på gamla meriter. Jag måste hitta tillbaka till formen jag hade 2011 först.
För att få bästa möjliga möjligheterna att nå hela vägen kommer han att styra all träning och tävling för att det ska passa OS-schemat. Just nu skissar Marcus Hellner och landslagsledningen på ett upplägg för att lyckas toppa formen till Sotji.
– Vi har inte bestämt så mycket än. Exempelvis vet jag inte hur det blir med Tour de Ski som passar mig och som jag gillar. Men frågan är om den ligger för nära OS, det kanske är bättre att träna på och köra mer träning den tiden, säger han.
– Men planeringen ska vara klar innan tävlingssäsongen börjar. Sen kan det givetvis hända att man blir sjuk när säsongen börjar och då kan det bli så att man kör touren bara för att få tävlingar.