Stöttade av Hellner

Sju veckor kvar till OS.
Då får Gällivarebrottarna oväntat stöd - av Marcus Hellner.
Det nyinstiftade stipendiet ger klubben 25.000 kronor.
- Det vore häftigt om vi kunde komma hem med medaljer, säger Sofia Mattsson.

PRISET. Sofia Mattsson, Mats Rantapää från Service- och tekniknämnden och Henna Johansson stoltserar med Hellnerstependiet på 25.000 kronor.

PRISET. Sofia Mattsson, Mats Rantapää från Service- och tekniknämnden och Henna Johansson stoltserar med Hellnerstependiet på 25.000 kronor.

Foto: Linda Wikström

Gällivare2012-06-20 06:00

Marcus Hellner fanns själv inte på plats i Gällivare för att det dela ut stipendiet till GSK brottning men skickade en hälsning via en förinspelad videofilm. Anledningen är att OS-medaljören befinner sig i Norge där han tävlar i Toppidrottsveckan.

Sofia Mattsson och Henna Johansson tog emot priset av Mats Rantapää från service- och tekniknämnden och berättade att OS-uppladdningen, efter en vecka i Spanien, nu fortsätter i Sverige.

- Vi har tänkt vara i Klippan och få sparring från andra länder, sedan blir det ytter-ligare tävlingar och läger i Madrid innan vi återvänder hem de sista veckorna för att det ska bli så bra som möjligt och att man ska få sova i egen säng och äta egen mat, säger Sofia Mattsson som går sin första match i 55-kilosklassen den 9 augusti.

Siktar på medalj
Henna Johansson, som går upp på mattan i 63-kilosklassen en dag innan, berättar att uppladdningen inte skiljer sig från andra större tävlingar och mästerskap.

- Man vill köra så vanligt som möjligt och inte komma med någonting nytt nära inpå ett OS.

Sofia Mattsson var med redan 2008 i Peking och är den mer rutinerade av de
båda. Mattsson siktar på medalj och konstaterar att svensk brottning varit framgångsrik i OS-sammanhang - på herrsidan. På damsidan finns det fortfarande chans att bli historisk om någon av dem lyckas ta en pallplats.

- Det vore häftigt om vi kunde komma hem med medaljer, säger Mattsson.

Vägen till OS-pallen är dock både lång och svår. I både 55 kilo och 63 kilo
ställer de olympiska mästarna från Japan upp. Sedan går det aldrig att räkna bort Ryssland och Ukraina samtidigt som de större mästerskapen alltid brukar bjuda på en och annan skräll.

- Det finns inga lätta matcher på ett OS utan alla som har kvalificerat sig dit är riktigt, riktigt bra, säger Sofia Mattsson.

De båda Gällivarebrottarna kommer inte att mötas av några större överraskningar i London. Förutom att tekniken har vässats så har motståndet scoutats ordenligt. Ingen motståndare kommer att kunna smyga med matchformen.

Vill bara komma i gång
- När vi kommer upp på mattan i OS så kommer vi veta hur vi ska brottas och hur vilken taktik vi ska använda, säger Henna Johansson.

OS-starten för brottarna ligger ännu sju veckor bort och ännu har inte nervositeten gjort sig påmind. Just nu är det mer en längtan efter att få komma igång med tävlingarna.

Och kanske bli historisk.

- Just nu tänker man bara på det lite då och då, säger Sofia Mattsson.

Motiveringen till Hellnerstipendiet 2011/2012:

"För sina målmedvetna insatser präglat av
engagemang, gott ledarskap och laganda,
även om det i grunden handlar om en
individuell sport. Om och om igen
har utövare plockat medaljer och
presterat toppresultat, framför
allt bland tjejerna".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!