E10:an är snöklädd från Skröven och norrut.
Där går gränsen för höst
eller vinter.
När vi närmar oss Gällivare tornar mäktiga Dundret upp i horisonten, omgiven av alla sina toppar och mjukt omslutet av några stackmoln.
Här ligger Sveriges nordligaste riksidrottsgymnasium för både längdskidåkare och alpinister.
Det är också här en stor del av svensk skidhistoria förädlats innan åkarna tagit sina skär vidare ut i världseliten.
- Vi har jättebra tränare och träningsmöjligheter och jag känner ett bra stöd. Vi har de bästa förutsättningarna, säger Julia Virtala, som kom till Gällivare Skidgymnasium från klubbträningen i Luleå Gjutaren.
Pettersson firar 30
2011 firade skolan 30 år.
Just nu upplever skidgymnasiet sina största glansdagar i fotspåren av Charlotte Kalla och Marcus Hellner.
På Dundret möter vi Lars-Gunnar Pettersson, "L-G", som han kallas i skidkretsar.
Han har varit landslagstränare för det svenska längdlandslaget i två omgångar samt coachat det schweiziska landslaget.
Men "L-G" har efter varje avslutat uppdrag valt att återvända till Gällivare.
- Jag gillar vintern och min hustru Kirsten tycker också om den. Vi har varit på väg till Luleå och Stockholm också, men vi har blivit kvar här. Jag hade bland annat erbjudande inom skidförbundet i Stockholm, säger han och blickar ut över skidspåret.
Lars-Gunnar Pettersson började jobba på skidgymnasiet 1983.
Nästa år firar han själv 30 år på skolan om man bortser från ett par tjänstledigheter.
Bra omgivning
- Skidgymnasiet har större betydelse än vad allmänheten tror. Den är som en katalysator i mångt och mycket. Det ena ger det andra. Jag tror inte vi hade fått världscupen om vi inte haft skidgymnasiet. Vi hade inte haft Marcus Hellner utan skidgymnasiet. Många har valt att stanna här uppe efter tiden på skolan, säger "L-G", som även är tävlingschef för världscuppremiären i Gällivare.
Och fortsätter:
- Minusgraderna och snön känns avgörande för att hålla på med skidåkning. Medan andra har plusgrader och regn har vi tvärtom. Träningsomgivningen med berget och flera berg runt om kring känns väldigt bra.
Det svenska skidlandslaget har rekryterat många elever genom åren.
Och där har alla skidgymnasier i Sverige en viktig roll.
- Vi vet att landslaget rekryterar 90-95 procent från skidgymnasier. Utan dem hade vi nog inte haft ett av världens bästa skidlandslag. Ungdomarna är halvtidsproffs. De går skola halvtid och tränar halvtid och får därför gå ett fjärde studieår, säger "L-G".
Sävast Ski Team har kommit på besök under dagen och bedriver träning för sina ungdomar. Pistmaskinen har gjort sitt jobb under morgonkvisten och spåren ser väldigt inbjudande ut.
Skideleverna Naima Nergård, 17 år, och Julia Virtala, 17 år, är ute på sitt förmiddagspass.
Och bakom krönet dyker ett bekant ansikte upp. Även om han dolt det mesta av ansiktet i en halsduk så syns Marcus Hellners karaktäristiska åkstil på långt håll.
Alla samsas om samma spår.
- Innan jag började här tänkte jag att det skulle vara bra för skidåkningen, men det har blivit ännu bättre än vad jag trodde på förhand, säger Naima Nergård, som kommer från Porjus och går i den regionala klassen.
Hon har deltagit tre gånger i Arctic Winter Games för det samiska landslaget.
- Jag är egentligen från Nordnorge, men bor i Porjus och började skidgymnasiet när jag bodde där, säger hon.
Vad är det som är så bra med Gällivare?
- Framför allt möjligheterna som finns här. Det är tipp topp. När det är barmarksträning kan vi springa överallt på Dundret och sedan har vi den asfalterade vägen på baksidan som vi kan åka rullskidor uppför. Och så på vintern är det super när snön kommer. Jag har byggt upp mig här och det har gått bara framåt.
Hur är gemenskapen på skolan?
- Vi är två gäng som ibland har träningar ihop. Jag tillhör det regionala och så finns också ett riksgäng. De flesta som går på det regionala är från närområdet. Vi har en riktigt bra sammanhållning och trivs väldigt bra, säger Naima Nergård.
Julia Virtala kom in på skolan via hennes resultat. Bland annat slutade hon på tionde plats i Folksam Cups jaktstart. Det gav henne en plats i riksklassen. Men eleverna sätter ingen prestige i vilken klass de går i.
Under den här dagen följs Nergård och Virtala åt i skidspåret och passet som är på två timmar.
- Jag tycker att det är jätteroligt att åka skidor och jag älskar att träna. Det är kul att utmana sig själv, säger Julia Virtala.
Vad betyder det för er som går i skolan att Marcus Hellner och Charlotte Kalla även gått där innan er?
- Det är alltid kul att se folk som lyckas så man vet att det går att lyckas, menar Virtala.
Vad krävs för att nå dit?
- Att man får många år av bra träning och håller sig frisk från sjukdomar och skador.
Vilka är de grisigaste passen?
- När vi kör intervallpass med skidgång upp på Dundret. Det är riktigt tufft, säger Virtala.
En av ledarna i Sävast Ski Team stoppar Hellner när han rundar spåret på Hellnerstadion.
Han vill att ungdomarnas idol ska ställa upp på bild - och visst gör han det.
Mitt i träningspasset.
- Man ser när Marcus är här och tränar en onsdagskväll och det samtidigt är ungdomsträning. Det är klart att de lever upp när han åker med dem på banan. Och det här är inga stängda lokaler, tack och lov. När Luleå Hockey tränar får inte småttingarna vara med, men här får alla var på plats samtidigt, säger Lars-Gunnar Pettersson och fortsätter:
- Jag var här en gång under en ungdomsträning när Marcus tränade samtidigt. Han sa åt en kille att "vad duktig du är, vad bra du åker". Det levde den killen på hela säsongen. Visst har det betydelse. Det är en form av stolthet att någon i absolut världsklass väljer att bo här uppe.
När Marcus Hellner gick på skidgymnasiet hade han sina egna förebilder. Bland annat förre Piteååkaren Urban Lindgren, som valt att stanna kvar på orten. När Lindgren var ute i spåren samtidigt som Hellner gav det extra energi.
Nu upplever dagens ungdomar samma sak när Marcus Hellner kör sina pass.
- Jag vet själv att man inte är så framåt i deras ålder och de vågar nog inte riktigt komma fram och prata med mig. De händer ibland att jag är med på deras träningar och är till skolan och pratar lite. Det är lätt för mig att ställa upp när jag bor här, säger Hellner.
De ökar inte tempot när du är ute i spåren med dem?
- Det vet jag inte. Jag tror inte det.
Det lät ödmjukt...
- Ha ha, jag antar att de håller det snabba tempot jämnt. Jag minns själv när Urban Lindgren var ute i spåren och tränade och då blev man taggad.
Till helgen är det världscuppremiär i Gällivare.
Världseliten kommer att vara här och före och efter loppen även skideleverna som ska genomföra sina träningspass.
Det blir med andra ord trångt i spåren när Dario Cologna, Petter Northug, Marit Björgen och Charlotte Kalla ska samsas med de lokala åkarna.
Och visst finns det förhoppningar.
- Vi är duktiga på att arrangera stora tävlingar och det är något för Gällivarebor och norrbottningar att suga åt sig. Marcus har sagt flera gånger att utan publikens stöd skulle han inte ha tagit två segrar på hemmaplan. Och 2008 vann både Marcus och Charlotte. 2010 vann Marcus och Charlotte var tvåa. Nu kanske de drar till med en seger till 2012, säger Lars-Gunnar Pettersson.