Drömmen om OS blev verklighet

För tre år sedan skrev hon ner målsättningen på ett papper.
"London 2012".
Nu går drömmen i uppfyllelse för Henna Johansson, 21, som landar i OS-staden fylld av självförtroende.
- Jag skräms inte av att vara bland de yngsta på brottningsarenan, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

CHANSEN. Bara 21 år gammal - men det struntar Henna  Johansson i när hon går in i världens största idrottstävling.

CHANSEN. Bara 21 år gammal - men det struntar Henna Johansson i när hon går in i världens största idrottstävling.

Foto: Linda Wikström

Gällivare2012-07-10 06:00

I april i år säkrade Henna Johansson en plats åt Sverige i 63-kilosklassen under OS-kvalen i Kina. Några dagar senare blev hon uttagen av SOK och har de senaste tre månaderna kämpat stenhårt för att vässa formen till OS-debuten den 9 augusti. Henna Johansson var inte självskriven för London. Men när det stod klart att klubbkompisen Johanna Mattssons knäskada var värre än befarat öppnades OS-dörren plötsligt på vid gavel.

Drömmen om att få tävla i det största av alla mästerskap har hon burit med sig länge. När Sofia Mattsson gjorde sin OS-debut i Peking 2008 så blev Henna Johansson sporrad att klara av samma bedrift.

- När jag kom med i SOK för tre år sedan så skrev jag ner på ett papper att mitt mål var att ta mig till OS 2012. Då kändes det verkligen bara som ord på ett papper, men nu har det blivit verklighet och det känns hur kul som helst,
säger hon.

Huvudrolsinnehavare
Henna Johansson är en av brottarna bakom Gällivare SK:s fantastiska framgångar den senaste tio åren. Medan systrarna Mattsson fått den största uppmärksamheten på den internationella scenen så har Henna Johansson bidat sin tid. Nu är hennes stund kommen. 21-åringen har klivit fram och kommer att ha en av huvudrollerna under tävlingarna i London.

- Det är mitt första OS och det ska bli så himla häftigt. Jag ser verkligen fram emot det. Jag ska försöka se på det som en vanlig tävling trots att jag vet att det inte är det. Det här är en upplevelse jag kommer att bära med mig
hela mitt liv.

Henna Johansson är 21 år men har redan brottats i 15. Hon var bara sex år den där dagen 1997 när hon för första gången provade på brottning. De första tävlingsåren präglades av förluster men den målmedvetna Gällivaretjejen lät sig inte nedslås. Tanken att lägga ner brottningen och satsa på någonting annat har aldrig funnits säger hon.

När Fariborz kom till byn
- Varje gång jag har förlorat har jag tänkt att nu jäklar vill jag vinna, nu måste jag vinna igen.

2001 kom nuvarande förbundskaptenen Fariborz Besarati till Gällivare och med den Iranfödde brottarens kunskaper fick GSK ett rejält lyft. Sedan 2010 är det

Besarati som återigen är Henna Johanssons tränare och det har haft stor betydelse för hennes fortsatta utveckling. Utan Besarati är det inte säkert att Sveriges bidrag i 63-kilosklassen hade hetat Henna Johansson.

- Fariborz har varit jätteviktig för oss. Han har lärt oss allt han kan om brottning och jag tycker att jag utvecklats mycket bara de senaste åren. Jag tränar hårt och vi tävlar mycket, samtidigt är jag i en ålder där man utvecklats som mest.

Skäms inte
Om man tittar på Henna Johanssons meritlista så inser man att hon åker till London med vind i ryggen. Förutom topplaceringen från OS-kvalet så plockade hon även hem EM-guldet i 67-kilosklassen i våras. En tung merit inför de stundande mästerskapen.

Hur är ditt självförtroende?

-Jag vet att jag kommer att vara bland de yngsta på hela brottningsarenan, men det skräms jag inte av. Jag åker dit för att jaga medaljer och jag vet att min mina motståndare kommer att vara mer rädd att möta mig än jag är att
möta dem.

Inte hennes sista OS
Hur länge Henna Johansson kommer att jaga medaljer på brottarmattan står skrivet i stjärnorna. Men Gällivarebrottaren ger oss en liten ledtråd om att det fortfarande finns många kapitel kvar i framgångssagan Henna Johansson.

- Jag hoppas verkligen inte att det här är mitt sista OS. Jag kommer att satsa vidare mot 2016 i Rio de Janeiro och även mot 2020.

Henna Johansson

Ålder: 21 år.

Viktklass: 63 kilo.

Klubb: Gällivare SK.

Största internationella meriter:

EM

2012: 1:a 67 kg.

2009: 3:a 63 kg.

JVM

2009: 1:a 63 kg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!