Fullbordade superveckan – tog SM-guld

Hanna Lundberg från OK Renen firade nationaldagen med att vinna SM-guld i ultralång distans i överlägsen stil. "Det är helt fantastiskt, jag blev riktigt glad när jag gick i mål", säger hon.

6 juni 2019 15:55

Den 16-åriga orienteraren från Luleå sprang i helgen hem ett silver i sprint-SM i Hudiksvall i juniorklassen. I måndags blev hon uttagen att springa för Sverige i sommarens junior-VM i danska Silkeborg.

Och nu under torsdagen gjorde hon superveckan komplett när han segrade i ultralång-SM i skogarna en bit utanför Edsbyn i Hälsingland.

– Det känns jättebra. Att vinna en så viktig tävling är stort, det är ju ett SM, säger hon.

Alla tjejer i klassen startade samtidigt. Den ultralånga banan som tjejerna i klassen D18 sprang mätte 10 850 meter fågelvägen. Hanna Lundberg gick i mål på sluttiden 1 timme, 35 minuter och 13 sekunder. Tvåan i mål, Lisa Åkesson från Markbygdens OK, var över tio minuter efter i mål i den tunga terrängen.

– Det blev oväntat stort avstånd, jag valde ett annat vägval vid den andra kontrollen och efter det fick jag springa själv och bara körde på och det räckte ju långt, säger Lundberg.

Hur är det att springa en så lång distans?

– Det är lite speciellt eftersom man måste hushålla med krafterna. Och det blev lite svårt när jag hamnade själv så tidigt, berättar Hanna Lundberg.

Veckan som gått har alltså varit minst sagt lyckosam med två SM-medaljer och uttagning i landslaget till junior-VM.

En okej vecka?

– Ja, det är helt otroligt och bara något jag har kunnat drömma om. Det motiverar mig bara ännu mer för att jobba hårt och nå mina mål, säger Hanna Lundberg, OK Renen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Sandberg

Ämnen du kan följa