Frisk Arteta vädjar: "Stanna hemma om ni kan"

Arsenals manager Mikel Arteta är friskförklarad från coronasmittan.

Nu riktar han en stark vädjan till alla:

Snälla, ta ert ansvar och var hemma så mycket det är möjligt.

27 mars 2020 10:57

Inte nog med att Olympiakos skickade ut Premier League-klubben ur Europa League för några veckor sedan. I samband med mötena landade virusdroppar från personer i den grekiska klubben på medarbetare i Arsenal.

Jag började få symtom efter att vi fick ett telefonsamtal till klubben om att vi kanske hade blivit utsatta av viruset med anledning av Olympiakos ägare (testad positivt för viruset). Jag kände något inom mig, att jag hade det, ringde klubbens läkare och bad honom att köra hem mig, säger han i en intervju på Arsenals hemsida.

Några tuffa dagar

Ett test den 12 mars visade att Artetas aningar var välgrundade – men som han upplevde det drabbades den spanske tränaren av en lindrig variant.

Det var som ett vanligt virus för mig. Jag hade tre eller fyra dagar som var lite tuffa med hög feber, rethosta och obehag i bröstet, men det var det, säger han.

Artetas största omedelbara oro var risken att smitta andra. Därför ställdes matchen mot Manchester City in dagen efter att han kände klara symtom och lagledningen och spelartruppen sattes i karantän. Men familjen kom inte undan. Hans fru och familjens barnflicka insjuknade kort efteråt.

Tack och lov har våra barn klarat sig, säger han.

Två veckor i isolering har gett Arsenals manager perspektiv på saker och ting. Under tiden har han kommit närmare sin familj.

Uppskattat tiden med familjen

Jag har tre barn med en massa energi. De är tio, sju och fyra år, så ni förstår. Jag är en mycket positiv person och jag tänkte "Okej, vad kan vi göra av det här? Vad kan vi lära oss och vilka möjligheter har vi?"
Jag har inte haft möjligheten att vakna med mina barn, ägna tid åt dem, lyssna på dem eller göra läxorna med dem. Så det uppstod en god möjlighet när vi alla var tillsammans och vi har uppskattat den tiden.
Det är klart att barnen saknat sina sociala kontakter, men de har också uppskattat att vara med sina föräldrar och få deras uppmärksamhet. Känslomässigt känner jag mig uppfylld av att ha kunnat ge dem allt jag inte är van att ge.

Som en av hundratusentals smittade världen över känner han en stor tacksamhet mot vården men också en djup sympati för de som förlorat nära och kära.

Vem som helst kan bli smittad, det här är väldigt allvarligt. Det är i allvarliga situationer du verkligen ser hur människor är och hur de reagerar och hur de prioriterar. Vi måste bromsa spridningen. Finns det en möjlighet att stanna hemma så måste vi göra det, säger Arteta.

Individuell träning

Premier League är uppskjuten på obestämd tid och för Arsenals del har spelarna fått träningsprogram att följa individuellt.

Det finns också en mental aspekt. Spelarna får det stöd de behöver. De får också hemläxor, där vi går igenom allt vi gjort sedan jag tog över, vad vi måste jobba vidare på, vad vi kan förbättra och utveckla. Jag märker att spelarna uppskattar den utmaningen. Det skulle inte förvåna mig om det kommer ut några blivande tränare ur den här viruskrisen, säger Arteta.

Spanjoren tog över som manager i Arsenal i slutet av december sedan Unai Emery fått sparken. Under en kort period leddes klubben av Fredrik Ljungberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Skiöld/TT