– Tanken var att de skulle klara av tre sådana i det här tempot, men de höll för hög fart de första två varven. De har svårt att hålla igen, konstaterar Åke Saloniemi och tar en titt på sitt armbandsur.
Det är vardagskväll, klockan är strax efter sju och det är kvällens intervaller som Åke Saloniemi analyserar där han står bredvid löparbanan i idrottshallen Aspen i Haparanda. Han håller i träningen för Janne Alanenpää, 17 och Juhani Laakkonen, 51. Tillsammans har trion tagit bilen de sju milen från Övertorneå. De har börjat göra det i höst, för att öka kvalitet i vinterträningen genom löpning på innomhusbanorna i Aspen.
– Det här betyder jättemycket, det blir högre kvalitet, säger Janne Alanenpää, tvåfaldig Norrlandsmästare i sin åldersklass på 800 meter.
Sedan SK Gränsen bestämde sig för att inte satsa på medeldistans har Åke Saloniemi tagit saken i egna händer och har nu alltså hand om en träningsgrupp. Tävlar gör löparna för klubben N88 i Kramfors.
Den lilla gruppen är ett ganska udda inslag i den norrbottniska idrottsfamiljen. Medeldistans verkar helt enkelt inte vara på modet.
– Vi har hur många löparklubbar som helst i Norrbotten, men det finns ingen som satsar på medeldistans. Det är ett stort problem, säger Åke.
– Medeldistans var väldigt stort tidigare, men i länet finns nästan inga 800-meterslöpare längre, så illa är det.
70-åriga Åke har själv brunnit för sprint och medeldistans hela livet. Han konstaterar att det på senare år blivit antingen de korta sträckorna, som 100 och 200 meter, eller de riktigt långa loppen som de flesta aktiva väljer.
Vad det minskade intresset för att springa till exempel 800 meter och 1500 meter beror på vet han inte, men har sina teorier.
– Långlöpning ger mer social samvaro. Kortare distanser kräver mer av individen, det är ett helt annat tankesätt och betydligt mer individuellt, säger han.
– Egentligen ska man inte börja med långlöpning när man är ung, då tappar man förmågan att bli riktigt bra på de kortare distanserna. Man ska börja med kortare distanser, sedan är det lättare att gå över till längre sträckor när man blir äldre.
Nu hoppas Åke på en renässans för medeldistansen i länet. Med sin långa erfarenhet har han en bred kunskap att föra vidare i sin roll som tränare.
– Jag ser en hel del talangfulla löpare som jag skulle vilja plocka bort från de längre sträckorna, från den här masslöpningen.
Vad krävs för att bli en bra medeldistansare?
– För det första ska du ha en förmåga att ha en uthållighet, men du ska också ha en förmåga att öka sista 100, 200 meterna, annars vinner du inga lopp. För i slutet går det fort, oavsett hur loppet har varit innan. Janne har de egenskaperna, jag ser att han har potential att bli väldigt bra.
Det är inte utan stolthet han pratar om Janne Alanenpää, som har ett personbästa på 2.05 på 800 meter. Åke upptäckte tidigt hans potential och har tränat honom i fem år.
Det personliga rekordet slog han förra året och höstens satsning på mer kvalitet genom träning inomhus är tänkt att vässa den tiden kommande säsong. Janne är uppväxt i Aavasaksa mitt emot Övertorneå och har fortfarande möjlighet att välja antingen Sverige eller Finland om det blir aktuellt med landslagsuppdrag.
– Jag placerar honom bland de åtta-tio främsta i Sverige i sin åldersgrupp och ungefär lika i Finland, säger Åke.