Talangens superhopp – ett av Sveriges högsta i år

Uppladdningen till Sommarspelen i Boden kantades av en långvarig förkylning – då slog Piteåtjejen SunnyBjörkén till med ett höjdhopp som är ett av landets högsta i år för flickor 14.

Imponerade. Piteåtjejen Sunny Björkén tog sig över ribban som låg 1.57. "Jag hade inte tränat så mycket, men jag visste att jag kunde hoppa så högt", säger hon.

Imponerade. Piteåtjejen Sunny Björkén tog sig över ribban som låg 1.57. "Jag hade inte tränat så mycket, men jag visste att jag kunde hoppa så högt", säger hon.

Foto: Adam Andersson

Friidrott2016-06-13 16:40

I helgen var det dags för den årliga upplagan av Sommarspelen på Björknäsvallen i Boden. Under två dagar gjorde allt från sjuåringar till seniorer upp i olika grenar.

En av deltagarna som tog tillfället i akt att ställa upp i flera grenar var Piteå Friidrotts SunnyBjörkén. Inte så konstigt i sig då 14-åringen satsar stenhårt mot att bli en mångkampare av klass.

– Det finns inte så många mångkampstävlingar i min ålder, så jag tävlar i flera grenar i stället. Jag skulle vilja tävla i OS i framtiden. Jag satsar väldigt mycket, säger SunnyBjörkén som har Carolina Klüft som sin stora förebild.

Björkéns förberedelser till Sommarspelen kantades ändå av en långdragen förkylning. Det skulle dock inte stoppa henne från att slå till med en riktig monstertävling. Piteåtjejen ställde upp i längdhopp, spjut, diskus, stavhopp och höjdhopp. Det började med längdhoppet där Björkén slutade på en andraplats efter att ha hoppat 4.90, vilket är hela tre decimeter längre än hennes tidigare personbästa. Sedan blev det ett utomhusrekord på 2.70 i stavhopp.

– Jag är väl i form, även om jag varit förkyld länge. Det har gått jättebra, säger Björkén.

Den riktiga fullträffen återstod ändå.

För när det var dags för höjdhoppet under söndagen klev SunnyBjörkén fram på allvar. Det blev en stabil inledning på tävlingen och till slut hamnade ribban på 1.57, vilket både skulle innebära personbästa och det tredje högsta hoppet i Sverige i år för F14. Även på den höjden seglade talangen över ribban.

– Jag har inte tränat så mycket, men jag visste att jag kunde hoppa så högt. Mitt mål var att slå mitt personliga rekord och det gjorde jag. Nu får jag sikta mot 1.60 som är den magiska gränsen, säger Björkén.

Hur känns det att ha hoppat tredje högst i landet?

– Ja, det känns ju jätteroligt. Det var inte riktigt förväntat att jag skulle göra det, säger Piteåfriidrottaren.

Resultatet räckte såklart till guldet i tävlingen. Nu väntar tre veckor av nya förberedelser för Björkén. Då är det nämligen dags för en resa ned till Göteborg för att tävla i världsungdomsspelen.

– Det är den största ungdomstävlingen så det ska bli jättekul. De har inte mångkamp där heller, så jag kommer anmäla mig till flera grenar. Mitt mål blir att slå mina personliga rekord, säger SunnyBjörkén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!