Alla idrotter har varit kraftigt drabbade under pandemin. Friidrotten har inte varit något undantag, snarare tvärtom. Detta syntes tydligt under helgens DM.
– Normalt sett har vi kanske 400 deltagare, nu i år har vi knappt hälften. Detta är den första tävlingen på ett och ett halvt år om man inte räknar någon mindre klubbtävling vill säga. I normala fall så har vi ett tjugotal tävlingar per år, så vi har tappat väldigt mycket, säger Haparanda SKT Friidrotts ordförande Simon Styrman.
Det var tre klubbar som gått samman och arrangerat dessa tävlingar, Boden Friidrott, Haparanda SKT samt Gällivare och de lyckades tillsammans göra ett bra jobb.
Haparanda SKT Friidrott hade en mycket lyckad tävling framförallt i stavhopp. Det blev segrar i F12, F13 samt F19 under lördagen, är det en Duplantis-effekt?
– Nej, det vet jag väl inte direkt. Men det är skoj med stavhopp, säger segrarinnan Elinor Hannerfors.
Elinor Hannerfors går för närvarande på Elitidrottsgymnasiet i Umeå, en skola hon verkligen trivs på.
– Ja, det gör jag verkligen. Vi har rent fantastiska tränare och lärare som verkligen låter oss utvecklas i vår sport på bästa sätt. De anpassar utbildningen efter träningen, så har vi exempelvis ett träningsläger med friidrotten så anpassar de studierna efter detta, säger Hannerfors.
I dagens DM-tävlingar blev det både personligt rekord samt klubbrekord för den blott 18-årige Hannerfors.
– Ja, det stämde riktigt bra för min del idag. Det var kul att få vinna efter att haft missat bronset på förra helgens SM, där slutade jag femma.
Hur kommer det sig att man börjar med just stavhopp?
– I mitt fall var det tack vare en energisk och duktig tränare som verkligen tyckte att jag skulle prova på att hoppa stav och det är jag glad för att jag gjorde. Det är det roligaste som finns, även om jag nu även hoppar längd också, fortsatte Elin Hannerfors.
Denna tränare som heter Lasse Styrman var även han på plats i Boden och han strök under vikten av att testa många olika grenar.
– Absolut är det så. Det är väldigt svårt för ungdomarna att specialisera sig på en idrott eftersom de inte riktigt vet vad eller vilken gren de sedan vill satsa på. Att sedan stavhoppet ligger mig varmt om hjärtat beror ju på att jag hoppat stavhopp själv när jag var yngre, säger HSKT-tränaren Styrman.