Clausén vann igen – tog galet personbästa

Elisabet Clauséns succésäsong fortsätter. Efter helgens seger och galna personbästa på Varvetmilen i Umeå väntar den stora utmaningen den kommande helgen i Lidingöloppet.

Elisabet Clausén, Tvärsåselets AIF.

Elisabet Clausén, Tvärsåselets AIF.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Friidrott2019-09-25 11:24

Under helgen som gick visade Elisabet Clausén storform när hon sprang 10-kilometersloppet Varvetmilen i Umeå. Hon raderade ut sitt gamla personliga rekord på milen med nästan en och en halv minut, när hon sprang i mål på 34.36 minuter.

– Jag har fått vara frisk och skadefri och kände redan på uppvärmningen att jag hade överskottsenergi. Det bådade gott inför loppet, jag var riktigt pigg i benen, säger Elisabet Clausén.

Hon gick ut i ett ursinnigt tempo där hon avklarade den första kilometern på strax över tre minuter.

– Jag öste på från start och den första kilometern gick väldigt fort. Jag coolade ner mig lite grann och hade en så där bra känsla som man drömmer om genom hela loppet, säger Clausén.

Vad säger du om tiden?

– Hade någon sagt inför den här säsongen att jag skulle vara nere på de här tiderna på milen så hade jag aldrig trott på det, säger löparen från Tväråselets AIF.

Clausén hade inför den här säsongen ett personligt rekord på 37.13 minuter. Ett rekord hon haft i flera år och inte har kunnat putsa. Men efter att 29-åringen födde sitt andra barn i mitten av april i våras har det lossnat – med besked.

Hon inledde i april med att vinna Porsörundan över 10 kilometer på personbästa 36.41 minuter. Knappa månaden efter blev det seger i Luleå stadsmaras Scaniamil, även där på nytt personbästa 35.59 minuter.

Därefter ställde hon upp i de kortare loppen Starloppet, 7 kilometer, och Tjejjoggen, 5,5 kilometer. Clausén vann bägge två.

Sedan testade hon vingarna mot Sverigeeliten i huvudstaden när han sprang STHLM10, som även kallas SM-milen på landsväg. Där blev hon sexa.

Tillbaka i Norrbotten vann hon Morjärvsterrängen och Laxloppet innan hon åkte ner till Karlstad för friitrotts-SM. Där blev det en femteplats på 5 000 meter på nytt personbästa, men också distriktsrekord, med tiden 16.37 minuter.

– Jag trodde inte jag hade det här i mig men jag har verkligen förbättrat mig för varje lopp under säsongen, säger hon.

På söndag ska hon springa Lidingöloppets 10-kilometerslopp.

Vad har du för förväntningar?

– Jag har aldrig sprungit det förut. Jag har sett att det kommer komma utländska löpare så det är svårt att sätta något placeringsmål, det är svårt att säga något utan det blir fullt ös och se hur långt det håller, säger Elisabet Clausén.

Noterbart är att vinnaren på 10 000 meter under friidrotts-SM, Samrawit Mengsteab, vann SM-guldet på tiden 35.03 minuter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!