Ny uppvisning av Eileen Gu – andra OS-guldet

Hennes sista åk blev ett lekfullt ärevarv. Eileen Gu, Kinas hemmaåkare och en av de största OS-stjärnorna, hade redan bärgat guldet i halfpipetävlingen i överlägsen stil.
–Hon lyfter verkligen sporten till en ny nivå, säger hennes brittiska konkurrent Zoe Atkin.

Kinas freeskiåkare Eileen Gu firar efter att ha vunnit OS-guld i halfpipe.

Kinas freeskiåkare Eileen Gu firar efter att ha vunnit OS-guld i halfpipe.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Freeski2022-02-18 04:13

Det blev tre medaljer på lika många försök för förhandsfavoriten Eileen Gu i Peking. Efter guldet i big air och silvret i slopestyle var den 18-åriga freeskiåkaren säkerheten själv när hon åkte hem guldet i halfpipe tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid.

– Jag känner mig lugn. Jag känner mig tacksam. Jag är stolt, säger hon, rapporterar AP.

Det är inte bara Gus sportsliga prestationer som har genererat publicitet under OS. Hon växte upp i Kalifornien, men bytte 2019 från USA till att representera Kina i tävlingssammanhang, vilket har lett till upprörda röster i det forna hemlandet. I det nya hemlandet är hon däremot älskad, och kallas kärleksfullt för snöprinsessan.

Två bästa åken

Gu har haft pressen på sig – och i slopestyle tidigare i veckan blev det ett par misslyckade åk innan hon tog sig samman och fixade silvret. Men när tonåringen gav sig ut i halfpipen syntes inte några spår av eventuella nerver.

– Skidåkning handlar om att ha roligt och om personlighet och att kunna uttrycka sig och hitta ett flow, och det har jag verkligen funnit i halfpipe, säger hon efter segern.

18-åringen levererade de två bästa åken. Redan i det första satte hon press på konkurrenterna genom ett åk som belönades med 93,25 poäng.

"Fantastisk"

I det andra åket drygade hon ut ledningen. Gu flög högt genom halfpipen – hennes hopp mätte i snitt 3,6 meter höga – och hon fick tävlingens högsta poäng, 95,25.

– Det är underbart att se och så inspirerande, säger Zoe Atkin från Storbritannien, enligt AP.

– Jag tycker hon är fantastisk för sporten, tillägger Atkin, som slutade nia.

Det tredje åket blev ett ärevarv där Gu fick ta emot hemmapublikens jubel.

Närmast bakom kom guldmedaljören från Pyeongchang, kanadensiskan Cassie Sharpe, med ett hopp på 90,75 poäng. Bronset gick till Rachael Karker, också hon från Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!