Fransson klar för VM-final – och OS

Brottaren Jenny Fransson är bara en match från sitt andra VM-guld i karriären.

Fransson är klar för final i 68-kilosklassen efter att ha gjort spektakulära vändningar i både kvartsfinal och semifinal.

Jag vet inte vad det är som händer, det är min dag i dag, säger hon till Svenska brottningsförbundets Facebooksida.

19 september 2019 14:39

Det var ingen självklar väg mot finalen för Jenny Fransson under brottnings-VM i Kazakstan. I semifinalen mot regerande världsmästarinnan Alla Tjerkasova, Ukraina, var svenskan i underläge med 3–5 när mindre än en minut återstod. Men 32-åriga Fransson bet ihop, lyckades vända och vann till slut med 9–7.

Jag trodde verkligen på mig själv. I varje match har jag känt att jag har varit starkare, och tack vare det har jag haft hopp. Men det brukar annars vara tvärtom för mig. Så jag är stolt över mig själv, säger Jenny Fransson.

Samma visa var det redan i kvartsfinalen. Där gick hon mot förlust mot mongoliskan Battsetseg Soronzobold innan hon stod för en praktvändning. Underläge 1–5 med 50 sekunder kvar blev till underläge 3–5 med två sekunder kvar. Ändå vann Jenny Fransson. Hon kastade runt Soronzobold och gav sig därmed både en VM-semifinal och en OS-plats.

Det enda jag sade var "jag vill vinna det här, jag vill vinna det här". Och jag vet inte... och så gjorde jag det. Jag gav inte upp, säger Jenny Fransson.

Fransson har ett VM-guld sedan tidigare, i 72-kilosklassen från VM i Alberta 2012. Hon har dessutom tagit ett EM-guld 2018 och ett OS-brons 2016.

I fredagens final ställs hon mot amerikanskan Tamyra Mensah.

Det kan bli svensk medalj även för Henna Johansson. Hon förlorade sin kvartsfinal i 62-kilosklassen mot bulgariskan Tabye Yusein, men eftersom Yusein gick till final får Johansson chansen att återkvala för att nå en bronsmatch på fredagen.

Fakta: Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Klubb: Gällivare SK.

Främsta meriter: 1 VM-guld (2012), 1 EM-guld (2018), 1 OS-brons (2016), 2 EM-brons (2008 och 2019).

Aktuell: Möter på fredagen amerikanskan Tamyra Mensah i VM-finalen i 68-kilosklassen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT